Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Art for all / Πιό δυνατός και από τον Σούπερμαν (Κέντρο Αναπήρων Καλλιτεχνών)



Με σύνθημα «προσβάσιμη και συμπεριληπτική τέχνη για όλες και όλους» και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αναπηρίας, η Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών διοργανώνει στις 7, 8 & 9 Δεκεμβρίου τη δράση Art for All. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής εφαρμόζει στην πράξη, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, τη θεωρητική διεκδίκηση του δικαιώματος ισότιμης συμμετοχής και παρακολούθησης από όλους θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών προβολών. 607 λεπτά καθολικά προσβάσιμης κινηματογραφικής και θεατρικής εμπειρίας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στο Σύγχρονο Θέατρο, συνθέτουν το Art for All, πετυχαίνοντας την ίδια στιγμή την ευαισθητοποίηση γύρω από την αναπηρία αλλά και τη συνειδητοποίηση της τεράστιας σημασίας της τέχνης στη ζωή μας.

Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου από τις 17:00 το απόγευμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών θα προβάλλει καθολικά προσβάσιμες ελληνικές ταινίες, που φέρουν την πιστοποίησή της. Ενώ το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Δεκεμβρίου, το προσβάσιμο και φιλικό «Σύγχρονο Θέατρο» θα συμμετέχει στη δράση με την καθολικά προσβάσιμη παράσταση «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν» στις 11.30 το πρωί και στις 14:30 το μεσημέρι, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Βασίλη Κουκαλάνι και του Αντώνη Ρέλλα.

Η ομάδα «Συντεχνία του γέλιου» σε σύμπραξη με την «Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών» ανοίγει σε όλους την αγκαλιά της, μικρούς και μεγάλους, με την ξεκαρδιστική κωμωδία του Άγγλου συγγραφέα Ρόι Κιφτ με κεντρικό ήρωα τον Άρη, έναν πιτσιρικά που κινείται με αμαξίδιο. Έχει μόλις μετακομίσει με την μητέρα του και την αδελφή του Ζήλη σε μια νέα περιοχή. Όμως, η εξερεύνηση της φέρνει τα δυο αδέλφια αντιμέτωπα με τα καθημερινά προβλήματα που συναντά κάθε άτομο με αναπηρία. Σύμμαχος τους, ο συνομήλικος Φάνης, με τον οποίο γνωρίζονται μέσα από μια άκρως ρεαλιστική και κωμική παρεξήγηση. Πρέπει να είσαι πιο δυνατός κι από τον σούπερμαν για να αντιμετωπίσεις τα εμπόδια και τις προκαταλήψεις ή υπάρχει και άλλος τρόπος; Την ανθρώπινη και χιουμοριστική ιστορία του Άρη ντύνουν μουσικά ο Φοίβος Δεληβοριάς και οι Χατζηφραγκέτα.

Η καθολική προσβασιμότητα περιλαμβάνει:

Ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους στα Ελληνικά με στοιχεία που συμβάλλουν παράλληλα στην κατανόηση των ηχητικών σημάτων από Κ/κωφούς/ές και βαρήκοους/ες καθώς και ακουστική περιγραφή στα ελληνικά για τυφλούς/ές και ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Το πρόγραμμα διατίθεται δωρεάν σε μεγαλογράμματη σειρά, γραφή Braille και σε κώδικα QR για τυφλούς/ές και ανθρώπους με προβλήματα όρασης, ενώ φυσικά, οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι με τους χειριστές/τριες τους.

Με την αμέριστη συμπαράσταση της «Συντεχνίας του γέλιου» και του «Σύγχρονου θεάτρου», εξασφαλίστηκε η ανεμπόδιστη πρόσβαση στο δομημένο περιβάλλον με την δημιουργία ράμπας εισόδου, WC για κινητικά ανάπηρους θεατές/τριες, εξασφάλιση μόνιμων θέσεων για χρήστες/τριες αμαξιδίου, θέσεις θεατών/τριών με κινητικές βλάβες που δεν χρησιμοποιούν αμαξίδιο, καθώς επίσης σχεδιάστηκε η ανεμπόδιστη οπτικοακουστική παρακολούθηση της παράστασης για όλες και όλους.

Θέσεις Κωφών/βαρήκοων που χειρίζονται την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, θέσεις κωφών/βαρήκοων που χρησιμοποιούν τους Ενδογλωσσικούς Υπέρτιτλους, θέσεις τυφλών και ανθρώπων με προβλήματα όρασης που θα χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία ακουστικής περιγραφής AD (με ή χωρίς σκύλο οδηγών τυφλών).

Τις ημέρες των παραστάσεων έχει εξασφαλιστεί στάθμευση για αναπηρικά αυτοκίνητα με μειωμένο αντίτιμο στο Gazi Parking: Τριπτολέμου 17, 11854 Αθήνα - Τηλ: 210 3210026, 6972 117800.

Πηγή κειμένου: 

athinorama