Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Από τον Άγιο Νεκτάριο ως τον Όσιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή. Οι σύγχρονοι Άγιοι που ταξιδεύουν για τον διεθνή κινηματογράφο. Παγκόσμιο ενδιαφέρον



Η πανδημία του κορωνοϊού  χτύπησε  τις κινηματογραφικές παραγωγές που πραγματοποιούσαν τα γυρίσματά τους σε όλον τον κόσμο διότι λόγω των μέτρων έπρεπε να διακόψουν προς στιγμήν για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού. Ωστόσο όμως οι παραγωγές αυτές βρίσκονται σε αναμονή για το πράσσινο φως μόλις εκτονωθεί η εξάπλωση της αόρατης αυτής απειλής.

Την ίδια ώρα ντοκιμαντέρ και ταινίες που αφορούν το βίο σύγχρονων Αγίων και Γερόντων έχουν ήδη μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό, τη στιγμή μάλιστα που ο βίος ενός μεγάλου Αγίου γίνεται ταινία με ένα πλούσιο καστ ηθοποιών από την Ελλάδα και την Αμερική και τη Ρωσία.

Άγιος Νεκτάριος και Όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής ενθουσίαν με το βίο τους παραγωγούς, εταιρίες διανομής και ηθοποιούς που πήραν μέρος ενσαρκώνοντας τις μεγάλες αυτές μορφές της Ορθοδοξίας.


Πορτραίτο του Αγίου στο αρχονταρίκι του στην Αίγινα

ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ, ο άνθρωπος του Θεού  (MAN OF GOD)

Αυτός είναι ο τίτλος που δόθηκε στην  διεθνή κινηματογραφική παραγωγή που αφορά την ζωή του Αγίου Νεκταρίου και θα προβληθλεί στην Ελλάδα, με αφορμή τα 100 χρόνια από την κοίμησή του.

Μεγάλο μέρος των γυρισμάτων της ταινίας θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας,.

Αν και προς το παρόν τα γυρίσματα έχουν παγώσει λόγω κορωνοϊού, όλα δείχνουν ότι όλα είναι έτοιμα να ξεκινήσουν αμέσως με το πρώτο πράσινο φως.

Το  μήνα Απρίλιο μάλιστα θα έφταναν στην Ελλάδα πολλοί ξένοι ηθοποιοί μεταξύ των οποίων και ο χολυγουντιανός ηθοποιός Μίκι Ρούρκ.

Ο Αμερικάνός ηθοποιός, θα ενσαρκώσει  το ρόλο του παράλυτου στον οποίο έγινε και το πρώτο θαύμα του Αγίου μετά την κοίμησή του στο νοσοκομείο Αιγινήτειο.


Το προσκύνημα των ηθοποιών στον Άγιο Νεκτάριο στην Αίγινα

Ενθουσιάστηκε μάλιστα, όταν διάβασε το σενάριο το οποίο του πρότεινε ανεπιφύλακτα ο ατζέντης του και δέχτηκε να πάρει μέρος στην ταινία υπογράφωντας το συμβόλαιο στα μέσα Φεβρουαρίο.

Στη χώρα μας, τον Απρίλιο, θα έφτανε και ο  πασίγνωστος και αγαπημένος ρώσος  ηθοποιός Αλεξάντερ Πετρόφ, ο οποίος αυτή τη στιγμή στη Ρωσία είναι το νούμερο ένα στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Ο  Πετρόφ θα ήταν ο πρώτος που θα έφτανε την πρώτη εβδομάδα των γυρισμάτων στην Αθήνα.


Ο Αλεξάντερ Πετρόφ με τη σεναριογράφο Γελένα Πόποβιτς στην Sony

Οι πρώτες σκηνές μάλιστα θα πραγματοποιούνταν μέσα στο κτίριο της αρχιεπισκοπής Αθηνών μετά από επίσημη άδεια και ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ Ιερώνυμου

Το κτίριο της Συνόδου στη Μονή Πετράκη θα ήταν ακόμη μια τοποθεσία που θα χρησιμοποιούνταν για τα γυρίσματα των πρώτων εβδομάδων.  Γυρίσματα μάλιστα θα πραγματοποιηθουν και στο Μοναστήρι του Αγίου στην Αίγινα. Η ημερομηνία επίσης μετακινήθηκε για τους παραπάνω λόγους


Το δωμάτιο του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα, όπου θα γίνουν επίσης γυρίσματα μετά από επίσημη άδεια από τη Μονή και τη Μητρόπολη Υδρας Σπετσών και Αιγίνης

Στην ταινία, πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει ο Άρης Σερβετάλης, ο οποίος θα ενσαρκώσει τον Άγιο Νεκτάριο. Αν και η ταινία θα γυριστεί στα αγγλικά, η επιλογή και Ελλήνων ηθοποιών ήταν αναγκαία όπως μας είπε η σεναριογράφος Γελένα Πόποβιτς, ώστε να υπάρχει και μια κουλτούρα ορθόδοξη  αυθεντική αλλά κυρίως και πίστη όπως συμβαίνει ειδικά στην περίπτωση του Άρη Σερβετάλη.


Γελένα Πόποβιτς και Άρης Σερβετάλης κατά την μεταμόρφωση του ηθοποιού σε Άγιο Νεκτάριο στο στούντιο

Αλλοι Έλληνες ηθοποιοί  εκτός τους ξένους, που έχουν ήδη κάποιο ρόλο στην ταινία σύμφωνα με πληροφορίες είναι η Καρυοφιλιά Καραμπέτη, ο Νικήτας Τσακίρογλου, ο Γιάννης Στάνκογλου, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, αλλά και νέοι ηθοποιοί που κάνουν ήδη τα πρώτα βήματά τους στον κινηματογράφο στο εξωτερικό.( Με αναλυτικό μας αφιέρωμα τις επόμενες μέρες θα σας παρουσιάσουμε όλο το καστ των ηθοποιών.)


Νικήτας Τσακίρογλου με την σεναριογράφο Γελένα Πόποβιτς κατά τη συμφωνία συμμετοχής του στην ταινία

Η σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας,  αμερικανοσερβίδα Γελένα Πόποβιτς, έγραψε αυτό το σενάριο για τον Άγιο όταν σε ένα ταξίδι της για το Λος Άτζελες διάβασε το βίο του.

Μετέπειτα ήρθε στην Ελλάδα και κάνοντας έρευνα μέσα από τη βιβλιογραφία και προσωπικές συνεντεύξεις άρχισε να γράφει για τον μεγάλο αυτό σύγχρονο Άγιο.

Οι φωτογραφίες που σας παρουσιάζουμε είναι από το προσωπικό αρχείο της Γελένας Πόποβιτς και της δημοσιογράφου Μαρίας Γιαχνάκη

Διεθνής αναγνώριση και για τη ζωή του Όσιου Γέροντα Ιωσήφ Ησυχαστή

Την ίδια ώρα όπως σας αναφέραμε στο αποκλειστικό μας ρεπορτάζ την Παρασκευή, δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ με τη ζωή ενός μεγάλου ασκητή του Αγίου Όρους ταξιδεύει στην Ευρώπη


Από τα γυρίσματα της ταινίας «Ιωσήφ ο Ησυχαστής» τον περασμένο Χειμώνα του 2019

Το ντοκιματέρ για τη ζωή του Οσίου Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή, φαίνεται ότι κέρδισε την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ ταινιών του Λονδίνου που πραγματοποιείται σην Βρετανική πρωτεύουσα κάθε χρόνο την άνοιξη

Η κριτική επιτροπή σύμφωνα με την πλατφόρμα του φεστιβάλ, έχει προτείνει το ντοκιμαντέρ για τον Γέροντα που πρόσφατα αγιοκατατάχθηκε, για τρία βραβεία

Το πρώτο  βραβείο αφορά το καλύτερο σενάριο ντοκιμαντέρ, το δεύτερο βραβείο αφορά τον καλύτερο ηθοποιό ( θυμίζουμε ότι στο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, τον Γέροντα Ιωσήφ, ενσαρκώνει ο χολυγουτιανός ηθοποιός Τζόναθαν Τζάκσον, (βραβευμένος με 5 EMMY) και το τρίτο  βραβείο, αφορά  ειδική μνεία για την παραγωγή και συμμετοχή των μοναχών στο ντοκιμαντέρ.


Ο χολυγουντιανός ηθοποιός Τζόναθαν Τζάκσον στα γυρίσματα της ταινίας

Το φεστιβάλ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στην πλατφόρμα του LGFF όπως άλλωστε θα κάνουν όλα τα διεθνή φεστιβάλ.

Στην πλαρφόρμα μάλιστα θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία κατά την οποία θα γίνει η παγκόσμια πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ για τον σύγχρονο αυτόν Άγιο.

Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκαν στο Άγιο Όρος, στην γενέτειρά του αλλά και σε τόπους με τους οποίους συνδέθηκε, καθώς και μετά από επίσημη άδεια του αρμόδιου υπουργείου και του πολεμικού ναυτικού και στο θωρηκτό Αβέρωφ.


Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ Ιωσήφ ο Ησυχαστής

Στο ντοκιμαντέρ περιγράφονται οι ασκητικοί του αγώνες στα πιο ερημικά μέρη του Αγίου Όρους. Είναι η πρώτη φορά που ο κινηματογραφικός φακός καταγράφει την κρυμμένη ασκητική ζωή των μοναχών του Αγίου Όρους.

Αξίζει να σημειώσει κανείς ότι το ντοκιμαντέρ αυτό βοήθησε πολύ κόσμο να αντιληφθεί τη ζωή ενός Οσίου Γέροντα που με την άσκηση, την υπακοή και την προσευχή ενέμπνευσε μοναχούς και λαό. Την ευθύνη για την παραγωγή, το σενάριο και την επιμέλεια είχε η ΙΜΜ Βατοπαιδίου.Την  Αγιοκατάταξη του Οσίου Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού, όπως αυτή είχε προαναγγελθεί δια στόματος Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στις 20 Οκτωβρίου 2019, ανακοίνωσε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 10/3/2020.


Στιγμιότυπο από τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ Ιωσήφ ο Ησυχαστής

Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης

Το σενάριο του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή που λάτρεψε η εταιρία διανομής  SONY στη Ρωσία πήρε το πράσινο φως με ειδική μνεία και recomendation από το Πατριαρχείο της Ρωσίας

Στην ίδια αγοραστική γραμμή φαίνεται τώρα να είναι και το σενάριο για την ζωή του Γέροντα Εφραίμ του Κατουνακιώτη το οποίο γίνεται ταινία την ίδια ακριβώς εποχή.


Από το αρχείο του Αγίου Όρους

Το σενάριο που είναι γραμμένο από την ομάδα σεναρίων του ορθόδοξου σταθμού Τσαργκρναντ, πέρασε από την ομάδα διαλογής των σεναρίων και τα γυρίσματα θα συνεχιστούν πλέον με την υποστήριξη του κέντρου κινηματογράφου τους.

Το καστ σταμάτησε βεβαίως λόγω της πανδημίας αλλά βρίσκεται σε αναμονή για όταν η κατάσταση θα επιστρέψει στην κανονικότητα.

Την εποχή μάλιστα που ξεκινούσαν τα μέτρα για την πανδημία, ο location manager ομάδας παραγωγής για τον Γέροντα Εφραίμ τον Κατουνακιώτη βρισκόταν στη Θήβα όπου θα στηθεί ένα από τα υπαίθρια στολυντιο για τα γυρίσματα.