Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Από μωρά στο θέατρο: 10 παραστάσεις για πολύ μικρούς θεατές



Στις παραστάσεις αυτές το κοινό είναι το πιο δύσκολο του… κόσμου, γιατί πολλοί από τους θεατές θηλάζουν ή δεν έχουν πει ακόμη την πρώτη τους λέξη ή δεν έχουν καταφέρει να περπατήσουν. Ξέρουν, ωστόσο, να ακούν, να πιάνουν, να αισθάνονται και να εκδηλώνουν τη χαρά και τη λύπη τους αυθόρμητα, χωρίς δεύτερες σκέψεις…

Ο λόγος για τους λιλιπούτειους θεατές των παραστάσεων βρεφικού θεάτρου, στις οποίες τα τελευταία χρόνια σημειώνεται το αδιαχώρητο. Οι παραστάσεις αυτές αποτελούν μια πολύ ομαλή και γλυκιά εισαγωγή στο κόσμο του θεάτρου και της Τέχνης, είναι εξαιρετικά σύντομης διάρκειας, ενώ οι ηθοποιοί δεν «παίζουν» τόσο με τα λόγια όσο με ήχους και εικόνες της καθημερινότητας του.

Όπως και στο καθαρά παιδικό θέατρο, έτσι και στο βρεφικό, απαραίτητη είναι η κατάλληλη ενίσχυση του οικογενειακού περιβάλλοντος πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το τέλος της παράστασης.

Eμείς συγκεντρώσαμε τις καλύτερες βρεφικές παραστάσεις που αυτήν την περίοδο φιλοξενούνται στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας.

«Θα βγω απ΄το αυγό» στο Θέατρο Άβατον

Η βρεφική παράσταση «Θα βγω απ΄το αυγό» παρουσιάζεται για πέμπτη (!) χρονιά στη σκηνή του θεάτρου Άβατον. Οι μικροί θεατές θα ταξιδέψουν σ’ έναν κόσμο παραμυθένιο, με την πολύτιμη βοήθεια του Λευτέρη, του νεογέννητου περιστεριού που κάνει τα πρώτα του φτερουγίσματα εξερεύνησης, αναζητώντας την ευτυχία και την αγάπη.Οι άρτια εκπαιδευμένοι περφόρμερ δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον για τα μωρά. Επιστρατεύουν στοχευμένα οπτικά ερεθίσματα, σχήματα, ήχους, μουσική, χρώματα και φυσικά την κίνηση, ώστε να διασκεδάσουν τους μικρούς θεατές, αλλά και να ενεργοποιήσουν τις αισθήσεις τους. Να αυξήσουν την παρατηρητικότητά τους, να διεγείρουν την φαντασία τους, να τα βοηθήσουν να αλληλεπιδράσουν με το περιβάλλον, με το καινούριο τους «σπίτι» που είναι απείρως μαγικότερο και σίγουρα πιο σύνθετο από τη ζεστή, οικεία κοιλιά της μαμάς τους.
Θέατρο Αβατον: Ευπατριδών 3, Αθήνα, τηλέφωνο: 21 0341 2689
Κάθε Σάββατο 10:30, 12:00 και 13:30.

«Αβγώ» στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη

Η ιδέα της Στέλλας Σερέφογλου και του Αντώνη Παπαθεοδούλου πήρε σάρκα και οστά μέσα από τη σκηνοθετική σύλληψη της πρώτης και τη μουσική που έγραψαν ο Κώστας Γάκης και ο Δημήτρης Αποστολακίδης. Το αποτέλεσμα; Η βρεφική παράσταση «Αβγώ», όπου ο λόγος είναι… περιττός και απευθύνεται σε βρέφη από 10 μηνών και παιδιά ως 3 ετών με τους γονείς τους. Παρουσιάζεται στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα για τους μικρούς-μικρούς θεατές της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στην παράσταση, παρακολουθούμε ένα μικρό ανθρωπάκι, σύμβολο της εμβρυϊκής ζωής, που αναπτύσσεται και προετοιμάζεται για τον έξω κόσμο μέσα σε ένα αυγό. Στην αρχή, βιώνει τη σχέση του με τη ζωή μέσα από τη μητέρα του. Σιγά σιγά όμως το ανθρωπάκι μεγαλώνει και μαζί με αυτή την εξέλιξη, μεγαλώνει και η αντίληψή του. Αρχίζει κι αφουγκράζεται περισσότερους ήχους κι όσο προσπαθεί να τους μεταφράσει και να τους κατανοήσει, τόσο μεγαλώνει κι η περιέργειά του γι’ αυτό που βρίσκεται έξω από τον δικό του κόσμο, έξω από το αυγό. Ο μικρός ανθρωπάκος δυναμώνει. Κι όλα όσα ακούει, θέλει πια να τα δει, να τα αγγίξει, να τα μυρίσει, να τα γευτεί, να γίνει μέρος τους. Όλα τα ερεθίσματα οδηγούν κλιμακωτά και αναπόφευκτα στη στιγμή της απόφασης “θα βγω”! Στη μαγική στιγμή που οι αντιστάσεις, οι φόβοι, οι αναστολές σπάνε μαζί με το κέλυφος του Αυγού.
Παραστάσεις κάθε Κυριακή στις 10:30

«Κούκου!… μια βόλτα στο δάσος!», στις Μορφές Έκφρασης

Για 8ο χρόνο μετά την πρώτη του παρουσίαση, το «Κούκου!… μια βόλτα στο δάσος!» επιστρέφει στο θέατρο Μορφές Έκφρασης και προσκαλεί βρέφη από 18 μηνών και παιδιά έως 5 ετών σε μία βιωματική αφήγηση παραμυθιού που συνδυάζει το θέατρο με τη μουσική, τη φαντασία και την περιπέτεια. Ο λόγος για ένα πρόγραμμα της Άννας Σεβαστής Τζίμα που γεμίζει χαμόγελα τα παιδιά, ενώ ταυτόχρονα τα μυεί στη μελωδία, στο ρυθμό και σε άλλες ιδιότητες της μουσικής!
Mορφές Έκφρασης: Αλκμήνης 13, Αθήνα 118 54, τηλέφωνο: 21 0346 4002
Παραστάσεις κάθε Κυριακή στις 11:00.

«Ο Λευτέρης, ένα περιστέρι δίχως ταίρι» στο Θέατρο Άβατον

Η Νάντια Δαλκυριάδου σκηνοθετεί μια τρυφερή παράσταση όπου μέσα από τον λόγο, τον χορό και τη μουσική καλεί τους μικρούς θεατές ν’ ακολουθήσουν το ταξίδι ενός μικρού περιστεριού στην προσπάθειά του να βρει ταίρι. Ένα παραμύθι για την αλληλεγγύη και τη διαφορετικότητα.
Σε μια ταράτσα, η κυρά Μαριγώ η περιστέρα βρίσκει ένα αυγό διαφορετικό από όλα τ’ άλλα. Μοναχικό. Μα, σταθείτε! Πού ακούστηκε αυγό μοναχικό; Κραααακ και τσουπ! Από τ’ αυγό βγαίνει ένα περιστεράκι, ο Λευτέρης. Και τότε… Σάλος μεγάλος ξεσπά στων περιστεριών τα μέρη, τι γίνεται μ’ ένα περιστέρι που δεν έχει ταίρι;
Θέατρο Αβατον: Ευπατριδών 3, Αθήνα, τηλέφωνο: 21 0341 2689
Παραστάσεις κάθε Κυριακή στις 11:00.

«Κάτι σαν κήπος» στο Studio Μαυρομιχάλη

Δέκα χρόνια μετά την παρουσίαση της πρώτης της θεατρικής παράστασης στην Ελλάδα για παιδιά βρεφικής-νηπιακής ηλικίας, η ομάδα Αrtika παρουσιάζει τη βρεφική παράσταση «Κάτι σαν κήπος» στο Studio Μαυρομιχάλη.
Πρωί. Ντριν ντριν ντριν ντριν! Ξύπνα! Η μέρα ξεκινάει μέσα σε έναν κήπο, ένα κήπο που δημιουργείται, γεννιέται, ζωντανεύει με τη δύναμη της φαντασίας! Να πλυθώ! Άκου πώς κάνει ο ήχος του νερού όταν πέφτει πάνω μου! Κοίτα, ένα σύννεφο, άσπρο σα μαξιλάρι. Πόσο θα ‘θελα να το πιάσω! Ένας κήπος γεμάτος μεταμορφώσεις, η βροχή που γίνεται ποτάμι, το ξύλο που γίνεται καράβι, το φύλλο που γίνεται πιάτο, το χώμα που γίνεται πύργος. Ώρα για φαγητό! Και μετά; Η παράσταση τελειώνει αλλά η ιστορία συνεχίζεται, από το θέατρο στη ζωή, όλοι μαζί γύρω από τη σκηνή κι έπειτα στη ζωή του καθενός.
Studio Μαυρομιχάλη: Μαυρομιχάλη 134, Αθήνα 114 72, τηλέφωνο: 21 0645 3330
Παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 17:30.

«Το μωρό των 5 αισθήσεων» στο Θέατρο Αργώ

Οι μεγάλοι θα θυμηθούν αγαπημένα πρόσωπα και στιγμές και οι μικροί μας φίλοι θα οσφριστούν νέες εμπειρίες στη βρεφική παράσταση – για παιδιά έως 4 ετών- «Το μωρό των 5 αισθήσεων».
Στην παράσταση μέσα από το όνειρο μια κούκλας αναζητούμε τον πιστό της φίλο τον Γαβ,γαβ,γαβ. Θα ακούσουμε ήχους που μας οδηγούν στην θάλασσα, θα νιώσουμε τις σταγόνες της βροχής, θα δούμε ένα πουλί να πετά και θα αφουγκραστούμε το κελάηδισμα του. Αλλά και θα ψάξουμε, αγγίξουμε, χαϊδέψουμε ένα σωρό διαφορετικές υφές ψάχνοντας τον γαβ, περπατώντας στο πελώριο μονοπάτι της αφής… Θα πάρουμε στα χέρια μας μουσικά όργανα και θα μυρίσουμε γνωστές και αγαπημένες μυρωδιές.
Θέατρο Αργώ: Ελευσινίων 15, Αθήνα 104 37, τηλέφωνο: 21 0520 1684
Παραστάσεις κάθε Κυριακή στις 10:30.

«Πάει έρχεται» στο Studio Μαυρομιχάλη

Μία παράσταση που μιλάει με απλό τρόπο για τη δυσκολία του αποχωρισμού από το οικείο, τον φόβο της μοναξιάς και τη δημιουργική πλευρά της ανεξαρτητοποίησης παρουσιάζει η ομάδα Artika -μέλος του Small size Network και του μεγάλου Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Mapping – a map on the aesthetics of performing arts for the early years» (Creative Europe 2018-2022) στο Studio Μαυροχιχάλη. Στο «Πάει έρχεται» ένα ζευγάρι ζει μαζί στο ίδιο σπίτι και μοιράζεται στιγμές αγάπης, αγωνίας και ξεγνοιασιάς. Τί συμβαίνει όμως κάθε φορά που ο ένας από τους δύο φεύγει; Ο αποχωρισμός από καθετί αγαπημένο, είτε στην παιδική, είτε στην ενήλικη ζωή μας είναι πάντα δύσκολος. Από βρέφη ακόμα, χρειάζεται να μάθουμε ότι κάθε φορά που η μητέρα, ή ένας άνθρωπος που μας φροντίζει, δε βρίσκεται στο οπτικό μας πεδίο, δεν εξαφανίζεται για πάντα!
Studio Μαυρομιχάλη: Μαυρομιχάλη 134, Αθήνα 114 72, τηλέφωνο: 21 0645 3330
Παραστάσεις κάθε Κυριακή στις 5.30 μ.μ.

«Γεια!» στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα

Το «Γεια» είναι μία βρεφική, διαδραστική παράσταση της Χριστίνας Ιωακείμ, για μικρά παιδιά από 6 μηνών έως 2,5 χρονών και τους γονείς τους. Μαζί θα κάνουν μία βόλτα σε μία μέρα από τη ζωή της Ζωής. Θα δούνε, θα ακούσουν, θα αγγίξουν, θα μυρίσουν και θα «γευτούν» έτσι λίγες ώρες από τη ζωή του μικρού κοριτσιού που θα τους τραγουδήσει μερικά μυστικά για αυτόν τον καινούργιο, απέραντο και άγνωστο κόσμο που τα περιμένει.
Τεχνοχώρος Φάμπρικα – Μεγάλου Αλεξάνδρου 125, Κεραμεικός – Διάρκεια 45’
Παραστάσεις κάθε Κυριακή στις 11.00 π.μ.

Χριστούγεννα στην Παραμυθοχώρα

Ένας λαμπερός γιορτινός κόσμος περιμένει παιδάκια όλων των ηλικιών φέτος τα Χριστούγεννα στην Παραμυθοχώρα, καθώς παραστάσεις, αφηγήσεις, μουσικά παραμύθια, εργαστήρια κατασκευών συνθέτουν ένα μοναδικό πρόγραμμα. Ο αγαπημένος ποντικός Ρωμαίος φορά το χριστουγεννιάτικο σκουφί του και μας συστήνει τη μαγεία του θεάτρου! Συναντά τη Δόνα Τερηδόνα, τον Τικ και Τέλα που στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους τη Βασίλισσα του χιονιού σκορπίζει χιόνια και λάμψη… και κάπου εκεί κοντά ο Ρούντολφ το ελαφάκι, ο μολυβένιος στρατιώτης, το Ασχημόπαπο, και τα Τρία Γουρουνάκια, περιμένουν τον μεγάλο πρωταγωνιστή: τον Άη Βασίλη! Αλήθεια τι θα κατασκευάσει φέτος στο μοναδικό εργαστήρι του στην Παραμυθοχώρα;
Παραμυθοχώρα: Αναπαύσεως 14 & Τυρταίου 1, Μετς, Τηλ: 2109216346, Κιν: 6936655925-927
«Άτα με τη γάτα» στο θέατρο Olvio

Μια πρωτότυπη βρεφική παράσταση για παιδιά από 1 εως 3 ετών, για πρώτη επαφή με το θέατρο παρουσιάζει το Θέατρο Κούκλας της Ιρίνα Μπόικο. Μια μεγάλη περιπέτεια του μικρού Τάκη, που ταξιδεύει στο όνειρό του με μια παραμυθένια Γάτα, μαζί με τα παιδιά θεατές, γνωρίζοντας το μαγικό μας κόσμο! Η παράσταση δραστηριοποιεί τις αισθήσεις των βρεφών και αναπτύσσει τα συναισθήματα. Τα παιδιά θα παρακολουθούν, θα αγγίζουν, θα χρησιμοποιούν τα σκηνικά αντικείμενα και μαζί με τους ήρωες του έργου θα συμμετέχουν ενεργά στην ιστορία.
Θέατρο Olvio: Φαλαισίας 7, Αθήνα 118 55, Τηλέφωνο: 21 0341 4118