Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Απαγορευμένο ντοκιμαντέρ για τον Yves Saint Laurent προβάλλεται 18 χρόνια μετά



Το 1998, ο πρώην συνεργάτης και σύντροφος του Yves Saint Laurent, Pierre Bergé, ανέθεσε στον σκηνοθέτη Olivier Meyrou να κινηματογραφήσει ένα ντοκιμαντέρ.

Ο σκηνοθέτης προσκλήθηκε μάλιστα να περάσει τρία χρόνια με τους δυο στην κορύφωση της επιτυχίας τους και είχε πρόσβαση σε μερικές από τις πιο προσωπικές στιγμές τους.  

Ωστόσο, η ταινία που προέκυψε θεωρήθηκε πολύ αποκαλυπτική και μια νομική μάχη την εμπόδισε να ολοκληρωθεί και να κυκλοφορήσει.

Τελικώς, μόλις την περασμένη εβδομάδα, το ντοκιμαντέρ «Yves Saint Laurent: The Last Collections» άρχισε να προβάλλεται σε κινηματογράφους.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε ο μόδιστρος στην ηλικία των 60 ετών, καθώς προετοιμάζεται για το τελικό σόου του το 1999, ως ανεξάρτητος σχεδιαστής, προτού πουλήσει το brand YSL στον οίκο Gucci.

«Ο Saint Laurent ήταν μυθική φιγούρα και ήθελα να δείξω τον άνθρωπο πίσω από τη μεγαλοφυΐα» τόνισε ο σκηνοθέτης.

Η κινηματογράφηση ολοκληρώθηκε το 2001, ένα χρόνο μετά την απόσυρση του Saint Laurent, αλλά λόγω νομικής μάχης με τον Bergé απαγορεύθηκε η προβολή του ντοκιμαντέρ.

Ωστόσο, ο Bergé έδωσε τη συγκατάθεσή του το 2015, επτά χρόνια μετά τον θάνατο του Saint Laurent και δύο χρόνια πριν από τον δικό του.

Ο Saint-Laurent παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ ως άνθρωπος που θυσίασε τα πάντα για την τέχνη του.