Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Άνοιξε το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στην Ευρώπη με 300 γλυπτά σε φυσικό μέγεθος



Εγκαινιάστηκε το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στην Ευρώπη. Τα εκθέματα του Museo Atlantico, στο νησί Lanzarote της Ισπανίας, είναι περισσότερα από 300 γλυπτά σε φυσικό μέγεθος.

Για την ολοκλήρωση του μουσείου χρειάστηκαν πάνω από τρία χρόνια και δημιουργός των εκθεμάτων είναι ο καλλιτέχνης Jason deCaires Taylor.

Τα γλυπτά είναι τοποθετημένα σε βάθος περίπου 12 μέτρων, στα ανοιχτά της ακτής Bahia de Las Coloradas. Τα εκθέματα είναι φτιαγμένα με υλικά ουδέτερου pH και έχουν σχεδιαστεί να διατηρηθούν για εκατοντάδες χρόνια με στόχο να λειτουργήσουν σαν τεχνητός ύφαλος που θα δώσει ώθηση στη θαλάσσια ζωή.

Στόχος είναι επίσης να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και να αναδείξουν ζητήματα θαλάσσιας οικολογίας.

Το project αυτό είναι η μεγαλύτερη εγκατάσταση του βρετανού γλύπτη deCaires Taylor. Η πρώτη υποβρύχια δουλειά του στις δυτικές Ινδίες χαρακτηρίστηκε ένα από τα 25 θαύματα του κόσμου από το National Geographic.

Το μοναδικό υποβρύχιο μουσείο στον κόσμο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων γλυπτά των Guanches- ήταν οι Αβορίγνες που ζούσαν στα Κανάρια Νησιά πριν την ισπανική κατάκτηση- αλλά και την «Λέμβο της Λαμπεντούσας» που επιχειρεί να απεικονίσει την προσφυγική κρίση στο ιταλικό νησί.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο καλλιτέχνης έχει στο παρελθόν χαρακτηρίσει τη δουλειά του ως «φόρο τιμής» σε όλους εκείνους των οποίων «οι ελπίδες και τα όνειρα παραμένουν στον βυθό της θάλασσας».

Εκτός από τα γλυπτά, οι δύτες θα μπορούν να εξερευνήσουν κι έναν τοίχο 27 μέτρων αλλά και έναν υποβρύχιο κήπο με λουλούδια.

gasadlafkaj10gasadlafkaj9gasadlafkaj8gasadlafkaj7gasadlafkaj6gasadlafkaj5gasadlafkaj4gasadlafkaj3gasadlafkaj2gasadlafkaj1