Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Αλεξίου, Κίτσου, Φιλιππίδης και Λαζόπουλος: Οι νέες παραστάσεις στα θέατρα της Αθήνας..



Η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον πλανήτη. Όπως είναι φυσικό, μια τέτοια κρίση δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον χώρο του θεάματος. Μπορεί ακόμα τα πράγματα να είναι κάπως θολά για το άμεσο μέλλον στο κομμάτι του πολιτισμού στη χώρα μας, αλλά κάποιοι καλλιτέχνες έχουν αποφασίσει να κάνουν ενεργά σχέδια για την ερχόμενη θεατρική σεζόν.

 Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Vault Theatre Plus θα παρουσιαστεί το έργο του Anthony Nielson «The Prudes», το οποίο έκανε πρεμιέρα τον Απρίλιο του 2018 στη σκηνή Royal Court στο Λονδίνο. Τη μετάφραση του έργου έχει κάνει ο Δημήτρης Κιούσης, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βαγγέλης Λάσκαρης. Στους δύο ρόλους θα βρίσκονται οι ηθοποιοί Αγγελική Γρηγοροπούλου και Δημήτρης Μαγκλάρας, ενώ η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο.

Η απρόβλεπτη κωμωδία «Μισά - μισά» των Καταλανών Jordi Sánchez & Pep Anton Gómez σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά και πρωταγωνιστές τους Λευτέρη Ελευθερίου και Αντώνη Κρόμπα θα παρουσιαστεί από τον Οκτώβριο στο Μικρό Παλλάς. Καυστικό χιούμορ, ιλαροτραγικές καταστάσεις, απίστευτες ανατροπές, συνθέτουν την απολαυστική, πονεμένη και «δηλητηριώδη» κωμωδία, που αναποδογυρίζει τις ζωές των δύο αδελφών σε μία νύχτα.

 
 Η πολυαναμενόμενη παράσταση του Αργύρη Πανταζάρα «This is not Romeo & Juliet», βασισμένη επάνω στο Σαιξπηρικό αριστούργημα θα κάνει πρεμιέρα στις 5 Οκτωβρίου στο θέατρο Πορεία και θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Την ίδια μέρα, επίσης, πρεμιέρα θα κάνει το θρυλικό έργο μυστηρίου της Αγκάθα Κρίστι «Η Ποντικοπαγίδα» στον πλήρως ανακαινισμένο Νέο Ακάδημο, το μακροβιότερο έργο στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου, που παίζεται συνεχώς στο West End από τo 1952 έως σήμερα. Στην ελληνική εκδοχή της παράστασης θα συμμετέχουν οι Μαρία Κωνσταντάκη, Ερρίκος Λίτσης, Δανάη Λουκάκη, Ράνια Οικονομίδου, Σήφης Πολυζωίδης, Νίκος Πουρσανίδης, Μιχάλης Συριόπουλος και Αποστόλης Τότσικας, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει η Κίρκη Καραλή, κόρη της Σεμίνας Διγενή. 

gallery_4.jpg

 Η διάσημη, ξεκαρδιστική, μουσική κωμωδία του Jean Poiret «Το κλουβί με τις τρελές» έρχεται υπό την μορφή μιούζικαλ στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου Broadway. Η γοητεία της διαφορετικότητας, οι οικογενειακές αξίες, το εκκεντρικό χιούμορ, ο έρωτας και η συντροφικότητα, το κωμικό και το τραγικό συνθέτουν ένα έργο γεμάτο χρώμα, λάμψη, φαντασμαγορικά σκηνικά, εντυπωσιακά κοστούμια και χολιγουντιανές χορογραφίες. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 7 Οκτωβρίου. 

Μια ενδιαφέρουσα συνύπαρξη επί σκηνής αναμένουμε να δούμε στις 8 Οκτωβρίου στο θέατρο Βρετάνια. Ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Αιμίλιος Χειλάκης και η Αθηνά Μαξίμου δίνουν σάρκα και οστά στο κείμενο του βρετανού Χάρολντ Πίντερ, «Προδοσία», που ο συγγραφέας είχε εμπνευστεί και γράψει το 1978 από γεγονότα της δικής του ζωής. Την ίδια μέρα, πρεμιέρα θα κάνει η Άννα Βαγενά, η οποία θα ερμηνεύσει και θα σκηνοθετήσει τον μονόλογο «Το βεραμάν φόρεμα» στο θέατρο «Μεταξουργείο». 

prodosia-lazopoylos-maximoy-cheilakis.jpg

Η νέα θεατρική παραγωγή «Η παγίδα» του Ρομπέρ Τομά θα ανέβει στις αρχές Οκτωβρίου στο θέατρο Ζίνα. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ψυχολογικό- αστυνομικό θρίλερ με πολλά κωμικά στοιχεία, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία του Πέτρου Ζούλια και πρωταγωνιστές τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη, τον Λεωνίδα Κακούρη, τον Γιώργο Κωνσταντίνου,την Έφη Μουρίκη, τη Μαρία Αντουλινάκη και τον Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο. Τη μουσική της παράστασης υπογράφει η Ευανθία Ρεμπούτσικα.

Το «Τρίτο Στεφάνι», το αριστούργημα του Κώστα Ταχτσή, θα ζωντανέψει από τις 10 Οκτωβρίου στο θέατρο Παλλάς, με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, και τις Μαρία Καβογιάννη και Μαρία Κίτσου στους εμβληματικούς ρόλους της Εκάβης και της Νίνας. Η μεγάλη παραγωγή των Θεατρικών Σκηνών θα παρουσιαστεί σε ολοκαίνουργια διασκευή που αναδεικνύει τις αφηγηματικές αρετές και την ποίηση του μυθιστορήματος, σεβόμενη την πρόθεση του συγγραφέα για μια ιστορία που, όπως και η ζωή, ανοίγει και κλείνει σαν κύκλος. Ένας εικοσαμελής θίασος σημαντικών ηθοποιών μπαίνει στη δίνη της νέας, πρωτότυπης μουσικής του Μίνου Μάτσα, φέρνοντας επί σκηνής τους ήχους και τις εικόνες μιας ολόκληρης εποχής.

trito-stefani1.jpg

Εκτός, όμως, από το «Τρίτο Στεφάνι», οι Θεατρικές Σκηνές θα παρουσιάσουν και τη σύγχρονη γαλλική κωμωδία «Εταιρεία Διαζυγίων» του Tristan Petitgirard, παγκόσμια επιτυχία και υποψήφια για Βραβείο Μολιέρου (2015), σε σκηνοθεσία - απόδοση Σταμάτη Φασουλή και μετάφραση Αντώνη Γαλέου, με πρωταγωνιστές τους Αντώνη Λουδάρο, Μέμο Μπεγνή και Ματίνα Νικολάου. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 17 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αλκυονίς. Παράλληλα, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος θα υποδυθεί τον Φίγκαρο στην γαλλική κωμωδία «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» στο θέατρο Ακροπόλ. Η Σοφία Σπυράτου στήνει φέτος μία παράσταση κωμική, φασαριόζικη κι ονειροπόλα, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία και ταξιδεύοντας τον θεατή μέσα από την καινούρια μετάφραση - διασκευή της Λουίζας Μητσάκου, με μια γλώσσα σημερινή. 

koureas2_1.jpg

Ο Σωτήρης Χατζάκης διασκευάζει θεατρικά και σκηνοθετεί το σενάριο του Τάσου Λειβαδίτη και του Κώστα Κοτζιά, πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία «Συνοικία το Όνειρο». Στην παράσταση θα πρωταγωνιστήσουν οι Μάνο Βακούση, Γιωργή Τσαμπουράκη, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Μαρία Φιλίππου και Κατερίνα Σπάρταλη. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 16 Οκτωβρίου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Στον ίδιο χώρο πρόκειται να δούμε και μια πρωτότυπη παράσταση που φτιάχνει ο Γιάννης Νιάρρος.

Μια τρυφερή και ανθρώπινη ιστορία επέλεξε να αφηγηθεί φέτος το χειμώνα ο Πέτρος Φιλιππίδης με το έργο «Την Πέμπτη, κύριε Γκρην» του Τζεφ Μπάρον. Κρατώντας το ρόλο του σκηνοθέτη και ενός εκ των δύο πρωταγωνιστών, στη γνώριμη θεατρική του στέγη τα τελευταία 17 χρόνια, το θέατρο Μουσούρη. Δίπλα του, ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος, ένας από τους πλέον σημαντικούς ηθοποιούς της νέας γενιάς, που διαγράφει ξεχωριστή και πολλά υποσχόμενη πορεία στο χώρο. 

tin_pempti_mr.green_1.jpg

Η Χάρις Αλεξίου, με αφορμή το θεατρικό αφήγημα «Μεταμφίεση» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, ανεβαίνει στη σκηνή του Μικρού Παλλάς από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και απευθύνεται στο κοινό μέσα από τη θεατρική πράξη. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Σταύρος Ράγιας. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, θα μοιραστεί μαζί μας τη ζωή μίας γυναικείας ύπαρξης, άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με σοβαρότητα, μίας γυναικείας φιγούρας που ήξερε να μεταμφιέζει την όψη της αλλά και την ψυχή της για να μπορέσει να συνεχίσει.

Διαβάστε ακόμα: Χάρις Αλεξίου: Η μικρή Χαρίκλεια απ' τη Θήβα που έγινε η Χαρούλα όλης της Ελλάδας

Χάρις Αλεξίου

Το Alhambra Art Theatre που άνοιξε ξανά τις πόρτες του την προηγούμενη σεζόν μετά από χρόνια απουσίας από τον θεατρικό χάρτη της Αθήνας, ετοιμάζεται να διανύσει τη δεύτερη χρονιά του με την παράσταση «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο Κοντός». Ο Χάρης Ρώμας υπογράφει τη θεατρική διασκευή και τη σκηνοθεσία της γνωστής κωμωδίας της Φίνος Φιλμ που κυκλοφόρησε το 1961 σε σενάριο των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη. Η πρεμιέρα της παράστασης προγραμματίζεται για τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ θα παίζεται από Πέμπτη έως Κυριακή.

Στο θεατρικό του «σπίτι», το Νέο Ριάλτο, επιστρέφει φέτος το χειμώνα ο Αλέξανδρος Ρήγας για να σκηνοθετήσει το αριστούργημα του Χιου Λέοναρντ «Ντα». Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα ερμηνεύσουν ο Αντώνης Καφετζόπουλος, η Χρύσα Ρώπα και ο Όμηρος Πουλάκης. Εκτός, όμως, από την παράσταση «Ντα», η Χρύσα Ρώπα θα πρωταγωνιστεί και στο έργο «Γελώντας Άγρια» του Κρίστοφερ Ντουράνγκ μαζί με τον Ορέστη Τζιόβα που θα παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο Γκλόρια από τέλος Νοεμβρίου. Στο ίδιο θέατρο τις υπόλοιπες μέρες θα παίζεται η παράσταση «Στην εποχή της καραντίνας» με πρωταγωνιστές τους Παύλο Χαικάλη και Μαρίνα Ψάλτη. Ένα έργο του Peter Quilter, το οποίο έγραψε στις 8 εβδομάδες που κράτησε το locked down εξαιτίας της πανδημίας, εγκλωβισμένος στο σπίτι του. 

xaikalis_psalti.jpg

Ο Νίκος Μαστοράκης συνεργάζεται ξανά με την Μπέτυ Αρβανίτη στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, για το ανέβασμα του «Φθινόπωρο- Χειμώνας» του Λαρς Λορέν. Δίπλα στην Αρβανίτη θα δούμε τους Αλέξανδρο Μυλωνά, Μαρία Καλλιμάνη και Άννα Καλαιτζίδου. Στο διπλανό θέατρο της Οδού Κυκλάδων- Λευτέρης Βογιατζής, ο Γιώργος Σκεύας θα παρουσιάσει το «Τέφρα και σκιά» με τους Δημήτρη Ήμελλο και Μαρία Σκουλά, ενώ η Ρένη Πιττακή θα ερμηνεύσει τον μονόλογο «Μια γερμανίδα γραμματέας» σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου στο θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης.


Η αγαπημένη Κάτια Δανδουλάκη «συναντά» για τρίτη φορά («Να ζει κανείς ή να μη ζει» και «Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε») το χρυσό δίδυμο Μιχάλη Ρέππα - Θανάση Παπαθανασίου στο μονόλογο «Το καινούργιο παιδί». Το έργο, το οποίο θα ανέβει στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη τον προσεχή χειμώνα, αφηγείται τη ζωή της Δάφνης. Μέσα από τους δυο γάμους, τις γέννες και τους έρωτες της βλέπουμε να περνάει σε δεύτερο πλάνο όλη η πρόσφατη ιστορία της χώρας μας. Η Χούντα, το Πολυτεχνείο, η Μεταπολίτευση, ο νεοπλουτισμός της δεκαετίας του 1990 και του 2000 και τέλος η συντριβή που αρχίζει το 2010 με την οικονομική κρίση. Το έργο έχει πολύ χιούμορ, αλλά και πολλές συγκινητικές στιγμές. Ένα καινούριο θεατρικό στέκι ετοιμάζει ο Δημήτρης Καραντζάς στο Θέατρο Προσκήνιο. Εκεί θα δούμε τη «Φαίδρα», με τους Στεφανία Γουλιώτη, Θεοδώρα Τζήμου, Αλεξία Καλτσίκη και Μιχάλη Σαράντο, αλλά και τον «Θείο Βάνια» με τους Χρήστο Λούλη, Γιώργο Γάλλο, Φωτοπούλου, Θεοδώρα Τζήμου και Ηρώ Μπέζου. 

Μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσαν «Ο Καλός Άνθρωπος του Σετσουάν», «Η Γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια;» και η «Μήδεια» του Μποστ, η θεατρική εταιρεία Μυθωδία σε συνεργασία με την People και τα Αθηναϊκά Θέατρα θα παρουσιάσει στο «Εμπορικόν» το βραβευμένο αριστούργημα του Άρθουρ Μίλερ «Οι Μάγισσες του Σάλεμ», ένα από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 4 Νοεμβρίου και πρωταγωνιστούν οι Άκης Σακελλαρίου, Ιωάννα Παππά, Ρένια Λουιζίδου, Γιάννης Καλατζόπουλος, Γεράσιμος Σκαφίδας και αρκετοί ακόμα αξιόλογοι ηθοποιοί. Τον ίδιο μήνα θα κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Σταθμός το «Όπως πάει το ποτάμι», το πιο πρόσφατο έργο του Μάρτιν Σέρμαν, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη και με πρωταγωνιστές τον Περικλή Μουστάκη, τον Μάνο Καρατζογιάννη και τον Μάνο Στεφανάκη.

oi-magisses-tou-salem-tou-arthour-miler-se-skinothesia-nikoresti-chaniotaki-sto-theatro-emporikon.jpg

 Με τη θεατρική παράσταση το «Μινόρε της αυγής» πρόκειται να ανοίξει τη φετινή σεζόν το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, υπό τη νέα καλλιτεχνική διεύθυνση του Λευτέρη Γιοβανίδη. Τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει αναλάβει ο Τάκης Τζαμαργιάς, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Γιώργο Παπαγεωργίου και Αλεξάνδρα Αϊδίνη. 

Τέλος, τη μουσικοθεατρική παράσταση «Κάποτε στο Βόσπορο» του Άκη Δήμου, σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου θα φιλοξενήσει το φετινό χειμώνα το θέατρο Βεάκη. Τους ρόλους αυτού του πολυπρόσωπου έργου θα ερμηνεύσουν οι Στέλιος Μάινας, Δάνης Κατρανίδης, Δημήτρης Πιατάς, Ευαγγελία Μουμούρη, Ελένη Καρακάση, Θεοφανία Παπαθωμά, Ντίνος Σπυρόπουλος, Ιωάννης Παπαζήσης και Αναστασία Παντούση. 

πηγη ethnos.gr