Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

«Ακροπόλ Παλάς»: Το ιστορικό κτήριο αναμένεται σύντομα να ανοίξει τις πύλες του



Το ιστορικό κτήριο «Ακροπόλ Παλάς» στην Πατησίων είναι σχεδόν έτοιμο και, σύντομα, αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του. Θα χρησιμοποιηθεί για να φιλοξενήσει πολιτιστικές υποδομές του υπουργείου Πολιτισμού και, πριν λίγες ημέρες, εκεί,  η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά υποδέχτηκε τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του ΥΠΠΟ.

Οι εργασίες αποκατάστασης, που ξεκίνησαν το 2013, έχουν ολοκληρωθεί κατά 75%. Απομένουν τα έργα στον 6ο και 7ο όροφο όπου θα κατασκευασθούν τα δάπεδα και οι οροφές, τα εσωτερικά χωρίσματα, οι χώροι των WC και οι απαιτούμενες υποδομές για την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού παρασκευαστηρίου-κουζίνας καθώς οι δύο όροφοι θα λειτουργήσουν ως αναψυκτήριο/εστιατόριο. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.


ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖ
 

Το κτήριο του ξενοδοχείου «Ακροπόλ Παλάς» αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα Σ. Μαγιάση και κατασκευάστηκε τα έτη 1925 – ’26. Θεωρείται αντιπροσωπευτικό δείγμα Αρχιτεκτονικής της Art Nouveau στην Ελλάδα και χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο και έργο τέχνης με υπουργική απόφαση του 1991.


ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖ

Θέα της Αθήνας από τα μπαλκόνια του Ακροπόλ Παλλάς, του υπό ανακαίνιση ιστορικού κτηρίου της οδού Πατησίων

«Πρόκειται για ένα σημείο όπου διαφορετικά και ανήσυχα κοινά θα συναντιόνται με πρωταρχικό το δικαίωμα της συμμετοχής. Εκθέσεις, παραστάσεις, μουσική, βιβλίο και κάθε μορφή σύγχρονης τέχνης και δημιουργίας θα μπορούν να βρουν έναν φιλόξενο χώρο ανοιχτό στις ανεξάρτητες και νεανικές δημιουργικές και καλλιτεχνικές δυνάμεις.


ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖ
 

Θέλουμε να φτιάξουμε έναν κόμβο που θα στηρίζει την καλλιτεχνική δραστηριότητα σε όλες τις φάσεις της, με ανοιχτές πρόβες, σεμινάρια, συμμετοχικές συναντήσεις, εκθέσεις, συνέδρια και Φεστιβάλ. Θα παρέχουμε χώρο και υποστήριξη ώστε να μπορούν οι μη συμβατικές πολιτισμικές και καλλιτεχνικές εκφράσεις και πρακτικές να αποκτήσουν τη δυνατότητα να μας προκαλέσουν και να μας εκπλήξουν. Κι ακόμη, θέλουμε να υπάρχει μια διάσταση διεθνής, που θα ενεργοποιεί την εθνική συζήτηση υποδεχόμενη συνομιλητές από άλλα μέρη του κόσμου και θα τονώνει τη διεθνή παρουσία, καλλιεργώντας συνεργασίες με ανάλογες πρωτοβουλίες εκτός Ελλάδας», τόνισε, μεταξύ άλλων, η κα Ζορμπά.

 


ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖ

Εξωτερική άποψη του Ακροπόλ Παλλάς, του υπό ανακαίνιση ιστορικού κτηρίου της οδού Πατησίων

Το νομικό καθεστώς, κάτω από το οποίο θα λειτουργήσουν οι ανωτέρω χρήσεις θα καθοριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μέχρι την περαίωση των εργασιών του έργου της αποπεράτωσης και την παραλαβή του «Ακροπόλ Παλάς», την ευθύνη για τη φύλαξη του κτηρίου έχει ο ανάδοχος του έργου.


ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖ

Θέα της Αθήνας από τα μπαλκόνια του Ακροπόλ Παλλάς, του υπό ανακαίνιση ιστορικού κτηρίου της οδού Πατησίων

Στο κτήριο έχει τοποθετηθεί δίκτυο από κάμερες ασφαλείας που θα ελέγχονται από το γραφείο φύλαξης εντός του κτηρίου. Όλα τα εξωτερικά κουφώματα είναι κατασκευασμένα από κρύσταλλο ασφαλείας τύπου laminate, το οποίο παρουσιάζει αντοχή σε θραύση. Μετά την οριστική παράδοση - παραλαβή από την ανάδοχο εταιρεία, το ΥΠΠΟ, ως ιδιοκτήτης, θα  φέρει την ευθύνη για την ασφάλεια και τη φύλαξή του.