Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Αισχύλεια 2019: 45 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα



Συναυλία της Λίνας Νικολακοπούλου στις 25 Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας ανοίγει τα φετινά Αισχύλεια, από τα μακροβιότερα Φεστιβάλ της χώρας, τα οποία εφέτος συμπληρώνουν 45 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα.


 
 

Για δύο μήνες, έως τις 28 Σεπτεμβρίου, το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2019 θα παρουσιάσει αυστηρά επιλεγμένες εκδηλώσεις, θεατρικές, μουσικές, κινηματογραφικές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με φόντο την παραλία της Ελευσίνας, στο Παλαιό Ελαιουργείο. Στο πρόγραμμα φιγουράρουν σημαντικοί συνθέτες, τραγουδιστές, άνθρωποι του τραγουδιού όπως οι: Γιώργος Νταλάρας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Νίκος Πορτοκάλογλου, Μίλτος Πασχαλίδης, Ελεονώρα Ζουγανέλη, Παύλος Παυλίδης, Χαΐνηδες, κ.ά. Επίσης, περιλαμβάνονται παραστάσεις που αναμένεται να συζητηθούν το φετινό καλοκαίρι, αρκετές από τις οποίες προέρχονται από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, όπως: «Ορέστεια», «Ικέτιδες» (Εθνικό Θέατρο), «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», (ΚΘΒΕ), «Εκκλησιάζουσες» (Θέατρο Τέχνης), κ.ά.


KAROLINA TSIROGIANNI

Παύλος Παυλίδης & B-Movies

Πιο συγκεκριμένα, στις 27 Αυγούστου θα παρουσιαστεί, με ελεύθερη είσοδο, η θεατρική παράσταση «Αλαντίν», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη. Στις 28 Αυγούστου, η σκυτάλη περνάει στον Παύλο Παυλίδη και τους B-movies, οι οποίοι θα παρουσιάσουν ένα ανανεωμένο δυναμικό συναυλιακό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει αναδρομή σε όλη τη μουσική πορεία του Παυλίδη, τόσο από την αξέχαστη εποχή των Ξύλινων Σπαθιών, όσο και από τη μετέπειτα δισκογραφία του. Τη συναυλία ανοίγουν οι Next Time Passions. Η κολεκτίβα των Χαΐνηδων έχει τον λόγο στις 30 Αυγούστου, ενώ την 1η Σεπτεμβρίου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μία καινοτόμα πρόταση από το Εθνικό Θέατρο. Τρεις σκηνοθέτιδες, η Ιώ Βουλγαράκη, η Λίλλυ Μελεμέ και η Γεωργία Μαυραγάνη, θα παρουσιάσουν σε ενιαία παράσταση την «Ορέστεια» του Αισχύλου, τη μοναδική σωζόμενη τριλογία του αρχαίου δράματος.


 
 

Στις 2 Σεπτεμβρίου, τα Αισχύλεια συστήνουν στο κοινό το συγκρότημα Κοινοί Θνητοί που έρχεται από την Εύβοια. Η μουσική τους δεν ανήκει σε ένα συγκεκριμένο είδος αλλά αποτελεί μίξη από ροκ, χιπ χοπ, και ελληνική παραδοσιακή μουσική. Στις 3 Σεπτεμβρίου, η 5η Εποχή παρουσιάζει το αριστούργημα του Μολιέρου «Δον Ζουάν», σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Στις 4 Σεπτεμβρίου, δύο τραγουδοποιοί με παράλληλες διαδρομές σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Νίκος Πορτοκάλογλου, προσγειώνονται δυναμικά στη σκηνή του Παλαιού Ελαιουργείου για να παρουσιάσουν την πολύ επιτυχημένη παράστασή τους «Τι έχει μείνει απ' τη φωτιά». Μαζί τους οι Steve Tesser και η Αγάπη Διαγγελάκη.


 

Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη, ΚΘΒΕ

Με την τραγωδία «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» του Ευριπίδη συμμετέχει στα Αισχύλεια το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στις 6 Σεπτεμβρίου. Η μετάφραση είναι του Παντελή Μπουκάλα και η σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού. Η Ανθή Ευστρατιάδου, που τιμήθηκε με το 11ο «Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη» για την θεατρική περίοδο 2016, ερμηνεύει τον ρόλο της Ιφιγένειας.


 
 

Στις 9 Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστεί μια ανατρεπτική όπερα-περφόρμανς που εμπνέεται από το αλληγορικό κείμενο του Πλάτωνα, σε σύλληψη, λιμπρέτο, σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου, μουσική σύνθεση–ενορχήστρωση Τηλέμαχου Μούσα. Η Ελεονώρα Ζουγανέλη στην πρώτη εμφάνισή της στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, στις 11 Σεπτεμβρίου, θα τραγουδήσει «Κάπου σε έχω ξαναδεί» και άλλες αγαπημένες επιτυχίες της, έχοντας στο πλευρό της τον συνθέτη Γιάννη Χριστοδουλόπουλο. Στις 13 Σεπτεμβρίου, το Θέατρο Τέχνης παρουσιάζει τη μουσική εκδοχή της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες-Η οπερέτα», σε μία παράσταση σκηνοθετημένη από την Μαριάννα Κάλμπαρη.


ELINA GIOUNANLI

Ικέτιδες του Ευριπίδη, Εθνικό Θέατρο

Στις 15 Σεπτεμβρίου, τον λόγο έχουν οι «Ικέτιδες» του Ευριπίδη, σε μια συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Μια μοναδική βραδιά στις 16 Σεπτεμβρίου με το μουσικό αφιέρωμα στον στιχουργό και ποιητή Μάνο Ελευθερίου θα  παρουσιάσουν ο Γιώργος Νταλάρας, μαζί με τον Μίλτο Πασχαλίδη και την Ασπασία Στρατηγού.

 


 

Γενοκτονία

Η νέα παράσταση χορού του Παύλου Κουρτίδη, «Γενοκτονία», που θα παρουσιαστεί στις 20 Σεπτεμβρίου, είναι ύμνος σε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας. Μία εναλλακτική ματιά της τραγικής ιστορίας, μέσα από τη δυναμική της ανθρώπινης κίνησης.


YIANNIS MARGETOUSAKIS PHOTOGRAPH

 

 

Χαϊνηδες

Η αυλαία πέφτει στις 28 Σεπτεμβρίου με τη Θεατρική Σκηνή του Δήμου Ελευσίνας, που συμπληρώνει φέτος 13 δημιουργικά χρόνια θεατρικής διαδρομής με συστηματική δουλειά και θεατρική αγωγή, υπηρετώντας το θέατρο και τον πολιτισμό. Φέτος, παρουσιάζει το «Ρωμέικο Πανόραμα», ένα θεατρικό οδοιπορικό που διατρέχει ανάγλυφα και γλαφυρά την ιστορία της νεότερης Ελλάδας από την παλιγγενεσία μέχρι σήμερα, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Θεοδώρου.