Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Υπόθεση Novartis: Σε προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο προσανατολίζεται η κυβέρνηση - Τι είπε ο Μητσοτάκης για τον Τσίπρα



Την Τετάρτη αναμένεται να γίνει στη Βουλή η αναγγελία της διαβίβασης του φακέλου για τη Novartis και έως τότε η δικογραφία θα μείνει σφραγισμένη στο αρμόδιο γραφείο της Βουλής.

Σύμφωνα με τον κανονισμό δύο άτομα από κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα θα αποκτήσουν γνώση του φακέλου και συζήτηση θα ξεκινήσει γύρω στις 30-31 του μηνός λόγω των ταξιδιών του πρωθυπουργού στο εξωτερικό.

Όπως δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας η τοποθέτηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα γίνει την Τετάρτη με ανακοίνωση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρου Καλαφάτη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αυτό που συζητούν στην κυβέρνηση είναι να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Αυτό που θα κρίνει οριστικά αυτό το σενάριο είναι το υλικό που περιέχεται στο φάκελο που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή και θα ανοίξει αύριο και ειδικότερα από τα όσα θα αναφέρει ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής και τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο συγκεκριμένο υλικό.

Σε ότι έχει να κάνει με τον Αλέξη Τσίπρα η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να μην θέλει, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, να εμπλέξει τον κύριο Τσίπρα, παρότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει ευθέως κατηγορήσει τον τέως πρωθυπουργό ως ηθικό αυτουργό της όλης υπόθεσης.

«Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια. Οι Πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας» ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με συνεργάτες του.

Tην άποψη ότι η τακτική δικαιοσύνη είναι αρμόδια για να ερευνήσει τον ρόλο που έπαιξε στην υπόθεση Novartis ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, εξέφρασε νωρίτερα η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη στη συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ.

«Θεωρώ ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν έχει ασυλία. Από την ώρα που δεν έχει ασυλία, τον κ. Παπαγγελόπουλο πρέπει να τον κρίνει η τακτική δικαιοσύνη και να γίνει έρευνα σε βάθος για τον ρόλο του σε αυτή την υπόθεση», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

Η κ. Μπακογιάννη, εξήγησε πως όσα γίνουν θα πρέπει να είναι ακριβώς στοιχειοθετημένα και αν από την έρευνα για τον κ. Παπαγγελόπουλο προκύψουν στοιχεία που αφορούν άλλους πολιτικούς, «να το δούμε τότε σε επίπεδο πλέον εφαρμογής του νόμου».

«Το τεκμήριο αυτή τη στιγμή το έχει η δικαιοσύνη», τόνισε η κ. Μπακογιάννη, εξηγώντας το σκεπτικό της, με βάση το οποίο στην παρούσα φάση δεν θα πρέπει να συσταθεί εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη Novartis.

Η κ. Μπακογιάννη διευκρίνισε ότι εκφράζει μια τελείως προσωπική της άποψη και πως η Βουλή θα λάβει τις αποφάσεις. Πρόσθεσε πως εάν προκύψουν στοιχεία που να αφορούν τον πρώην πρωθυπουργό, τότε «βεβαίως θα έρθει ο κ. Τσίπρας, διότι κουκούλωμα αυτής της υπόθεσης δεν αντέχεται».