Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας



Με καθυστέρηση τριών περίπου ημερών, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας αποφάσισε να ασχοληθεί με τις εξελίξεις στην Καταλονία έπειτα από την απόφαση του τοπικού ΚΟινοβουλίου στην Βαρκελώνη να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής.

Έπειτα από τις συνεχείς κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης για την «σιωπή» της ελληνικής κυβέρνησης, το Υπουργείο Εξωτερικών με μια ανακοίνωση, η οποία μόνο άμεση δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί, συντάσσεται πλήρως με την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτή εκφράστηκε από τον Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και με τις κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ και τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ισπανίας. 

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει κατηγορηματικά τις μονομερείς ενέργειες των Καταλανών που επιθυμούν την ανεξαρτησία της περιοχής και υποστηρίζει πλήρως την αρχή του αμετάβλητου των συνόρων.

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία η κυβέρνηση καταδικάζει τις αποσχιστικές τάσεις στην Καταλονία: 

«Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις στην Ισπανία και ελπίζουμε ότι θα αποκατασταθεί ο ειρηνικός και δημοκρατικός διάλογος το ταχύτερο δυνατόν.

Η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και απορρίπτει μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν την ενότητα της χώρας και την αρχή του αμετάβλητου των συνόρων.»