Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν στο ΕΣΡ ότι τα κανάλια δεν «παίζουν» την Εξεταστική για την Υγεία



Σε πρωτοφανή ενέργεια που αποκαλύπτει προβληματική αντίληψη της Ελευθεροτυπίας προχώρησαν οι κυβερνητικοί βουλευτές της εξεταστικής επιτροπής για θέματα Υγείας ζητώντας  από το ΕΣΡ να τιμωρήσει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που δεν προβάλουν όσο οι ίδιοι επιθυμούν τις εργασίες της επιτροπής.

Παρά την απάντηση της Ανεξάρτητης Αρχής σε αρχική επιστολή του προέδρου της επιτροπής Αντώνη Μπαλωμενάκη,  πως δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθαν υποστηρίζοντας ότι το ΕΣΡ δεν ελέγχει την «πλουραλιστικότητα» των δελτίων ειδήσεων. Ο κ. Σπύρος Λάππας, δε, υπονόησε ότι η συμπεριφορά του ΕΣΡ απάδει από το κοινό περι δικαίου αίσθημα. Ενδεικτικό επίσης είναι και το γεγονός ότι αντίστοιχες απόψεις εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

Την ίδια στιγμή ωστόσο που οι κυβερνητικοί βουλευτές επικαλούνταν το κοινό περι δικαίου αίσθημα προκειμένου να υπερασπιστούν τις εργασίες της εξεταστικής για την Υγεία, έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι δεν χρειάζεται να γίνει εξεταστική για την υπόθεση του Noor 1 καθώς αυτή ερευνάται από την δικαιοσύνη. Υπενθυμίζεται πως και στο παρελθόν  οι ίδιοι βουλευτές αρνήθηκαν την επέκταση της έρευνας για τα μνημόνια αφήνοντας εκτός ελέγχου τα πεπραγμένα της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τους χειρισμούς του κ. Γιάνη Βαρουφάκη αποδεικνύοντας τελικά ότι άλλο το κοινό και άλλο το κομματικό περι δικαίου αίσθημα.

Πιο αναλυτικά, το ζήτημα της παρέμβασης του ΕΣΡ έθεσε αρχικά ο πρόεδρος της επιτροπής διαβάζοντας την απαντητικό έγγραφο της Αρχής. Παρεμβαίνοντας ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς σχολίασε πως «όταν μια είδηση προβάλλεται με λάθος τρόπο παρεμβαίνει το ΕΣΡ όχι όμως για την αξιολόγηση της είδησης» ενώ και ο κ. Μάνος Κόνσολας εξήγησε πως «δεν έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε ούτε τους αρχισυντάκτες ούτε τους διευθυντές των ΜΜΕ».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Αννέτα Καββαδία υποστήριξε πως «φυσικά και δεν θα υποδείξουμε ούτε θα επιβάλλουμε πώς και από ποιους θα μεταδοθεί η είδηση. Είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε ΜΜΕ κι όλοι κρίνονται. Αλλά δουλειά του ΕΣΡ είναι να δει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις σφαιρικής κι αντικειμενικής ενημέρωσης. Δεν είναι δική μας δουλειά να χρονομετρούμε πόσο παίζεται ένα θέμα αλλά του ΕΣΡ. Σεβόμαστε την ανεξαρτησία του ΕΣΡ αλλά ότι είναι ανεξάρτητος κάποιος δεν σημαίνει ότι είναι κι ανεξέλεγκτος».

Ακολουθώντας την ίδια «γραμμή» ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος πρότεινε να καταγγελθεί το ΕΣΡ ενώ ο κ. Σπύρος Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ) είπε πως «κάθε Αρχή, κάθε λειτουργός ακόμα και ο τελευταίο δημόσιος υπάλληλος θα βρεθεί στη δυσχερέστερη θέση όταν η κοινωνία αντιληφθεί ότι οι συμπεριφορές του απάδουν από το κοινό περί δικαίου αίσθημα» και πρόσθεσε ότι «επιβάλλεται τα ΜΜΕ να έχουν αντικειμενική ενημέρωση και πλουραλιστική πληροφόρηση έτσι θα δούμε τι κάνει και τι δεν κάνει το ΕΣΡ».

Αντιδρώντας στις τοποθετήσεις της πλειοψηφίας, η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου (Δημ. Συμπαράταξη)  σχολίασε «μετά το καταχέριασμα στο ΣτΕ σειρά έχει πάρει το ΕΣΡ. Οι εξουσίες είναι χωριστές. Ο Τύπος είναι η 4η κατοχυρωμένη εξουσία από το Σύνταγμα. Κάποιοι εδώ μέσα θέλουν να υπάρχει η Πράντα και η Ισβέστια. Επειδή και ο υπουργός σας λέει ότι θέλει να κάνει την Ελλάδα Σοβιετία να έχουμε μόνο δύο εφημερίδες τη Ισβέστια και την Πράντα. Εμείς δεν θέλουμε τέτοια δημοκρατία».

Επίσης, ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς υπογράμμισε πως «μου φαίνεται υπερβολικό να ζητήσουμε από ΕΣΡ να ελέγξει πώς αξιολογούν τα κανάλια τις ειδήσεις κι αν μεταδίδουν αυτό που εμείς θεωρούμε ότι είναι σημαντικό. Θα ανοίξουμε τους ασκούς του Αιόλου.
Παρεμβαίνοντας ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης είπε πως «το θέμα για το ΕΣΡ είναι να εξετάσει κανείς τι σημαίνει παρασιώπηση. Εγώ προτείνω να είμαστε σε επαγρύπνηση».

Το ζήτημα της εξεταστικής για την υπόθεση του Noor 1 έθεσε αρχικά ο κ Γιάννης Κεφαλογιάννης (ΝΔ) χαρακτηρίζοντας «υποκριτική» την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που αρνήθηκε τον περαιτέρω έλεγχο.

«Είναι υποκριτικό το επιχείρημα ότι όσες υποθέσεις είναι ενεργές στην Δικαιοσύνη δεν εξετάζονται από την Βουλή» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αντιδρώντας ο κ. Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε πως η εκτελεστική εξουσία δεν έχει δικαίωμα σύστασης εξεταστικής για μια υπόθεση που αναμένεται η εκδίκασή της σε 2ο βαθμό.

«Αν έχει επιπλέον ποινικό ή πολιτικό ενδιαφέρον να το δούμε μετά την τελεσιδικία» πρόσθεσε σε άλλο σημείο για να σημειώσει «τι θα πούμε στον δικαστή που πάει να δικάσει σε δεύτερο βαθμό; Άρα η απόφαση του πρωθυπουργού ήταν ορθή νομικά και εντός των συνταγματικών πλαισίων».

Επίσης, ο κ. Γιάννης Γκιόλας υποστήριξε πως «θα ασχοληθούμε εμείς με υποθέσεις που είναι σε ποινική εξέλιξη; Τι θα κάνουμε; Θα αντικαταστήσουμε τη δικανική εξουσία; Αν αναφέρεστε στο ότι ο κ. Καμμένος έκανε 1-2 τηλεφωνήματα και ήταν αντιθεσμικό υπάρχει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος να πάρετε απαντήσεις».

«Αναφερόμαστε σε πρόσωπα που δεν είναι μέσα στην ποινική διαδικασία» εξήγησε ο κ. Κεφαλογιάννης για να προσθέσει «απ’ όσο γνωρίζω ο κ. Καμμένος – αν και χθες είπε πως έχει υποκλαπείσες συνομιλίες από την ΕΥΠ - δεν είναι ούτε μάρτυρας ούτε κατηγορούμενος. Αρα δεν θα εξετάσουμε εμείς με την εξεταστική αν ο κατηγορούμενος είναι αθώος ή ένοχος αλλά αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται έμμεσα στην υπόθεση. Ο κ. Καμμένος μίλησε για προανακριτική. Εμείς δεν ζητάμε να διερευνήσουμε αυτό που εξετάζει η Δικαιοσύνη». Επίσης, ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς υπενθύμισε πως οι ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προχώρησαν σε εξεταστική για τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων αλλά και για την Υγεία με τις σχετικές δικογραφίες να «τρέχουν» παράλληλα στην δικαιοσύνη.