Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

«Βόμβα» Γεροβασίλη: Δεν απέκλεισε δημοψήφισμα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση



Μια έκπληξη περίμενε τους δημοσιογράφους όταν η Ολγα Γεροβασίλη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, δεν απέκλεισε δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση.  Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι θα γίνει ευρύς πολιτικός, κοινωνικός και ειλικρινής διάλογος με στόχο τη συναίνεση που επιδιώκει η κυβέρνηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο.

Αφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να διενεργηθούν αντίστοιχα δημοψηφίσματα για τα δυο αυτά θέματα, ώστε να εγκριθούν οι αλλαγές και από τους πολίτες.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα γίνει σύντομα, αλλά σε χρόνο τέτοιο που θα είναι ουδέτερος και όχι κοντά σε εθνικές εκλογές, σύμφωνα με όσα απάντησε στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος. Στόχος είναι να βρεθεί ένα μείγμα τέτοιο που θα λύνει ζητήματα που έχουν παρατηρηθεί με το υφιστάμενο σύστημα.

Στην ερώτηση αν βάση συζήτησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου θα αποτελέσει η απλή αναλογική, η κυβερνητική εκπρόσωπος παρέπεμψε σε όσα είπε χθες ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα είναι στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής.

«Η πρόταση της κυβέρνησης δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί, γίνεται συζήτηση, κατατίθενται απόψεις, προτάσεις και σκέψεις», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και εξήγησε ότι «στη συνέχεια, η πρόταση αυτή θα περάσει από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα και από τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο πρότασης εκ μέρους της κυβέρνησης».

Στο ερώτημα ποια έννοια δίνει η κυβέρνηση όταν λέει ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής, δηλαδή αν θα είναι απλή ανόθευτη αναλογική ή κάτι άλλο, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι στη συζήτηση αυτή υπάρχουν οι απόψεις και οι της απλής αναλογικής και οι απόψεις για την κατάργηση του μπόνους των εδρών, αλλά υπάρχουν και απόψεις να διατηρηθεί ένα μικρότερο μπόνους. «Είναι στη συζήτηση δεν έχει αποφασιστεί», ανέφερε, «ωστόσο με δεδομένο ότι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο συνδέεται με τις αλλαγές στη συνταγματική αναθεώρηση, θα βρεθεί ένα μείγμα τέτοιο ώστε με τις αλλαγές αυτές να λυθούν τέτοιου είδους ζητήματα και να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν με ένα διαφορετικό τρόπο», είπε.

Στο ερώτημα ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας για την ψήφιση του εκλογικού νόμου είπε θα είναι σύντομα, χωρίς να δώσει ακριβώς το χρονικό πλαίσιο. «Σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι μακριά, διότι θέλουμε η συζήτηση να γίνει σε χρόνους ουδέτερους και απομακρυσμένους από εθνικές εκλογές».

«Σε ένα διάλογο θα ακουστούν πολλά που ενδεχομένως να μην υπάρχει συμφωνία παντού», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσέθεσε ότι και μέσα στα μέλη της κυβέρνησης θα διατυπωθούν ελεύθερα όλες οι σκέψεις και όλες οι απόψεις για το βέλτιστο αποτέλεσμα. «Δεν είναι στόχος να συμφωνήσουν όλοι, αλλά να βρεθεί το πιο σωστό μείγμα», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στα σέναρια για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, είπε πως αυτά, όπως και άλλες προτάσεις, μπορεί να υιοθετηθούν και μπορεί και όχι. 

Στο ερώτημα αν ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς η κυρία Γεροβασίλη είπε πως «η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει και στα πολιτικά κόμματα και στην κοινωνία ο διάλογος. Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες με δεδομένο ότι απαιτούνται ευρείες συναινέσεις για αυτές τις αλλαγές». 

Σημειώνεται ότι χθες, κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, επιβεβαιώθηκε ότι ψηλά στην ατζέντα για την κυβέρνηση βρίσκεται το θέμα των θεσμικών αλλαγών. 

Οι Παναγιώτης Κουρουμπλής και Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφεραν ότι η πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση θα είναι έτοιμη μέχρι τις 20 Ιουλίου και στις 24 του ίδιου μήνα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα την παρουσιάσει στον ελληνικό λαό. 

Δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού

«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης διατυπώθηκε δια της δήλωσης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Ο αναπληρωτής υπουργός Ν. Ξυδάκης δήλωσε σήμερα τι εννοούσε και με δηλώσεις του επαναλαμβάνει την πάγια θέση της κυβέρνησης για το θέμα», απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη όταν ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση συμφωνεί με τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Ξυδάκη "ότι δεν είναι τραγικό να διαβάζεται το Κοράνιο στην Αγία Σοφιά". Ο ίδιος ο κ. Ξυδάκης είπε «ότι αυτό το είπε στο πλαίσιο της συζήτησης, αν μέσα σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς θα μπορούσε να διαβαστεί και μια φορά κάτι από το Κοράνι», σημείωσε η κ. Γεροβασίλη και προσέθεσε: «Από εκεί και πέρα, όμως, ο ίδιος ο κ. Ξυδάκης και στις σημερινές του δηλώσεις επαναλαμβάνει με άλλο τρόπο τη γνωστή πάγια θέση της κυβέρνησης, την οποία ανέπτυξε και χθες ο υπουργός Εξωτερικών».

Τέλος, σε ερώτηση αν η κυβέρνηση «ξανασυζητάει το θέμα του ανασχηματισμού τις τελευταίες ημέρες», απάντησε κατηγορηματικά «Όχι».