Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Βολές από τη σχολική κοινότητα κατά Γαβρόγλου για την κατάργηση των εκδρομών στο εξωτερικό



Βολές από την εκπαιδευτική κοινότητα κατά της απόφασης του υπουργείου Παιδείας να βάλει «στοπ» στις εκδρομές των μαθητών στο εξωτερικό, με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ να υποστηρίζει πως θα έπρεπε να βρεθεί λύση ώστε να γίνονται με καλύτερο τρόπο για όλους και όχι να καταργηθούν. Σφοδρότερη είναι η αντίδραση από τα ιδιωτικά σχολεία, με τον πρόεδρο των ιδιοκτητών τους να επισημαίνει ότι «πρέπει να επιδοτούμε τους μαθητές να ταξιδεύουν έξω από τη χώρα» και πως «έχει χαθεί το μέτρο με τις απαγορεύσεις».

 

Αν και εκ μέρους του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου δεν υπάρχει κανένα σχόλιο ως προς τις αντιδράσεις, εν τούτοις και οι δύο υφυπουργοί του, Κώστας Ζουράρις και Δημήτρης Μπαξεβανάκης εμφανίστηκαν σήμερα στη γραμμή «οι μαθητές πήγαιναν εκδρομές για ξενύχτι και πλάκα» και άρα ορθή ήταν η απόφαση του υπουργού.

Όπως λέει στο protothema.gr o πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος, στην ομοσπονδία υπάρχει έντονος προβληματισμός: «Η οικονομική δυσπραγία σε μερίδα μαθητών φυσικά και υπάρχει αλλά για το λόγο αυτό το υπουργείο θα έπρεπε να βρει μία λύση, πχ να επιδοτήσει τις πενθήμερες εκδρομές για κάποιους μαθητές». 

Εξάλλου όπως σημειώνει ο κ. Παπαχρήστος, «μόνο οι πενθήμερες είναι για όλους του μαθητές καθώς οι άλλες εκδρομές είναι για προγράμματα όπου επισκέπτονται μία χώρα, πχ την Ισπανία για να δουν έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου κάποιοι μαθητές, μία ομάδα των 30 ατόμων, οι οποίοι παρακολουθούσαν και κάποιες δραστηριότητες στην Ελλάδα. Δεν πάνε οι 200 μαθητές μίας τάξης γιατί κάποιοι απλά δεν ενδιαφέρονται για συγκεκριμένα προγράμματα». 

Και ο καθηγητής σημειώνει με νόημα: «Μας λένε συνέχεια ότι πρέπει να μαθαίνουμε τους μαθητές για τον ρατσισμό και την καταπολέμησή του. Προτείνω να πάμε τα παιδιά στο Νταχάου εκδρομή και ας μην τους πούμε τίποτα θα καταλάβουν μόνοι τους». 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ιδιωτικών  Σχολείων Χαράλαμπος Κυραϊλίδης τονίζει ότι «έχει χαθεί το μέτρο με τις απαγορεύσεις» και προσθέτει πως δεν μπορείς να μεγαλώνεις παιδιά με απαγορεύσεις. «Πρέπει να επιδοτούμε τους μαθητές να ταξιδεύουν έξω από τη χώρα» επισημαίνει για να συμπληρώσει: «Τι θα γίνει με τους ξένους μαθητές που θέλουν να επισκεφτούν τη χώρα; Πρέπει να είναι με εγκεκριμένο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας;».

Ζουράρις: Οι μαθητές να πηγαίνουν στα μπορντέλα άλλη ώρα

Λάβρος κατά των μαθητών ήταν σε συνέντευξή του στον Βασίλη Χιώτη και τον Μπάμπη Κούτρα, στο ΘΕΜΑ 104,6 ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις, καθώς έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα την εμπειρία που είχε ο ίδιος σε εκδρομή του 1958!

Όπως είπε «από τους 24 που πήγαμε εκδρομή το 1958 πήραν διαγωγή κοσμία επειδή πήγαν στο στρατιωτικό μπορντέλο του Μεσολογγίου» για να συμπληρώσει μετά την παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι αυτά γίνονταν πριν από 60 χρόνια ότι «δεν είναι απαραίτητο να πηγαίνουν στο μπορντέλο τις τρεις αυτές ημέρες, να πάνε μετά». «Να κάτσουν στο ξενοδοχείο και να διαβάζουν» συμπλήρωσε ο κ. Ζουράρις.

Ο Κώστας Ζουράρις, μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «να διευθετηθούν», όπως είπε, και οι εκδρομές στο εσωτερικό ζητώντας οι εκπαιδευτικές εκδρομές να γίνουν μάθημα. «Δεν χαζολογούμε βλέποντας στο αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών ένα άγαλμα χωρίς να ξέρουμε τι βλέπουμε. Είναι μάθημα η εκπαιδευτική εκδρομή. Πρέπει να μπαίνουν σε ένα μουσείο με την ίδια περίπου προετοιμασία που κάνουν για τα μαθηματικά» πρόσθεσε ο υφυπουργός Παιδείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο «μπορείς να απαγορεύσεις την εκδρομή επικαλούμενος οικονομικούς λόγους γιατί η Ελλάδα βρίσκεται από το 1910 εν χρεωκοπία». Κληθείς να απαντήσει για τη διάρκεια της κατάργησης ο ίδιος υποστήριξε ότι «προφανώς δεν θα είναι μεγάλο διάστημα».

Μπαξεβανάκης: Οι εκδρομές των μαθητών στο εξωτερικό γίνονταν για το ξενύχτι

Στην ίδια γραμμή και ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεναβάκης που εμφανίστηκε στον «Σκάι». Αν και αρχικά δήλωσε αναρμόδιος, είπε ότι οι εκδρομές των μαθητών στο Εξωτερικό γίνονταν κυρίως για να ξενυχτούν τα παιδιά, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο να δώσει πραγματικά, εκπαιδευτικό περιεχόμενο σε αυτό το εγχείρημα. «Θέλουμε να αλλάξουμε το πλάνο, έτσι ώστε να έχουν αυτές οι εκδρομές και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Οι εκδρομές στο εξωτερικό, ωστόσο, οφείλω να πω ότι είναι πιο εκπαιδευτικές από ότι αυτές στο εσωτερικό», με την δημοσιογράφο να υπογραμμίζει πως ο υφυπουργός με τα λεγόμενά του αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη. 

Μαυρωτάς: Ιδεοληψίες εσωτερικού κόβουν τις εκδρομές εξωτερικού

Αντιδράσεις υπήρξαν και από τον πολιτικό κόσμο, με τον Γιώργο Μαυρωτά, τομεάρχη Παιδείας του Ποταμιού, να κάνει λόγο για ιδεοληψίες του εσωτερικού που κόβουν τις εκδρομές του εξωτερικού. 

Συγκεριμένα ο κ. Μαυρωτάς επισημαίνει: «Το θέμα με την απαγόρευση εκδρομών εξωτερικού στα σχολεία είναι ενδεικτικό για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις στο Υπουργείο Παιδείας. Στην Υπουργική Απόφαση για τις εκδρομές των σχολείων (33120/ΓΔ4, 6/3/2017) δεν αναφέρεται ΠΟΥΘΕΝΑ απαγόρευση εκδρομών εξωτερικού. Το ζήτημα προέκυψε από την απάντηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Αγγελόπουλου, στις 30/11/2017 σε ερώτηση Περιφερειακής Διεύθυνσης, όπου χωρίς καν να αναφέρεται στην Υπουργική Απόφαση, δηλώνει ότι "Μετακινήσεις μαθητών στο εξωτερικό στο πλαίσιο εγκεκριμένων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων πλέον δεν επιτρέπονται. Εξαίρεση αποτελούν τα προγράμματα τα οποία εποπτεύονται από την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων".
"Πηγές του υπουργείου" αναφέρουν ότι η απόφαση ελήφθη επειδή οι οικογένειες κάποιων μαθητών αδυνατούσαν να πληρώσουν τα έξοδα ενός ταξιδιού στο εξωτερικό στο πλαίσιο ενός πολιτιστικού ή περιβαλλοντικού προγράμματος. Και αντί να βρεθεί μια λύση για το συγκεκριμένο (π.χ. επιδότηση με κοινωνικά κριτήρια) κόπηκαν για όλους οι αντίστοιχες εκδρομές! Η εύκολη λύση της απόλυτης ισοπέδωσης. Πονάει χέρι, κόβει χέρι!
Τότε με την ίδια ακριβώς λογική θα πρέπει να απαγορευθούν και οι πενθήμερες εκδρομές της Γ’ Λυκείου στο εσωτερικό. Εκεί δεν υπάρχουν οικογένειες που αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα (που ορισμένες φορές είναι και περισσότερα); Όμως αυτό θα είχε πολιτικό κόστος, καθότι οι 17χρονοι θα "μαύριζαν" τον ΣΥΡΙΖΑ για αυτό και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας χρησιμοποιεί τα κριτήρια α λα καρτ. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.
Ο χώρος της παιδείας δεν νοείται και πρέπει πλέον να πάψει να είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ ο καθρέφτης των δικών του ιδεοληψιών και συμπλεγμάτων. Το Υπουργείο Παιδείας, αντί να κοιτάζει πώς θα αυξήσει την μισθοδοσία στις κεντρικές υπηρεσίες, ας κοιτάξει πώς θα αυξήσει την εξωστρέφεια των σχολείων και όχι πώς θα την περιορίσει. Αλλιώς η εσωστρεφής, ισοπεδωτική εκπαίδευση των χαμηλών προσδοκιών, είναι ήδη εδώ».