Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Το βαρύ πρόγραμμα Κοτζιά στη Νέα Υόρκη – Ποιους θα δει και από ποιους θα βραβευτεί



Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ως επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 72ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, από τις 18 έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

 

Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Νέα Υόρκη ο Έλληνας ΥΠΕΞ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΒΝΑ, θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με ομολόγους του καθώς και με εκπροσώπους διεθνών και περιφερειακών οργανισμών.

Πολύ σημαντικές θεωρούνται οι επαφές του Νίκου Κοτζιά με ομολόγους από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και των χωρών του Κόλπου καθώς και με τις χώρες του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, ως συνέχεια της ιδρυτικής Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2017 και θα συμπροεδρεύσει με τον Κινέζο ομόλογο του στην Υπουργική Συνάντηση των χωρών μελών.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, θα συμμετάσχει στην Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ καθώς και σε σειρά συναντήσεων Υψηλού Επιπέδου, στις οποίες θα έχει την ευκαιρία να προβάλλει αλλά και να ενημερώσει για τις ελληνικές θέσεις σε σειρά περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων.

Το βαρύ πρόγραμμα όλων των αντιπροσωπειών κατά την διάρκεια της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου, δυσκολεύει τον προγραμματισμό συναντήσεων εκ των προτέρων, οπότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν συναντήσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ και με άλλους ομολόγους του.

Σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες από τα Ηνωμένα Έθνη, θα υπάρξει συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον γενικό γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, χωρίς όμως να έχει κλειδώσει η μέρα και η ώρα μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Ως επιστέγασμα της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, θα συμμετάσχει στην Τριμερή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου στις 22 Σεπτεμβρίου καθώς και στην Τετραμερή συνάντηση των ΥΠΕΞ, Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ρουμανίας την ίδια ημέρα. Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε στη Σόφια από το Νίκο Κοτζιά.

Ο Νίκος Κοτζιάς στο ταξίδι του στην Νέα Υόρκη θα έχει την τιμητική του, καθώς θα βραβευθεί σε δυο διαφορετικές εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα για την συνεισφορά του στην ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας Ισραήλ θα τιμηθεί από το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο στις 18 Σεπτεμβρίου, όπου θα εκφωνήσει ομιλία σε εκδήλωση που διοργανώνεται προς τιμήν του.

Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής στις 21 Σεπτεμβρίου θα βραβεύσει τον Έλληνα Υπουργό για τις προσπάθειες του στην επίλυση του Κυπριακού.

Η παραμονή του Νίκου Κοτζιά στην Νέα Υόρκη θα κλείσει με την ομιλία που θα εκφωνήσει το απόγευμα της 22ας Σεπτεμβρίου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.