Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Τζεντιλόνι: Πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις επενδύσεις στην Ελλάδα



Σήμα για πολλαπλασιασμό των επενδύσεων προς την Ελλάδα, έστειλε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, καθώς, όπως υπογράμμισε: «Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να το πράξουμε, διότι το ευρύτερο οικονομικό κλίμα αλλάζει προς το καλύτερο».

Σημείωσε ότι η Ιταλία διανύει ένα στάδιο «που πραγματικά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να επενδύσουμε περισσότερο στο μέλλον στην Ελλάδα» και σημείωσε ότι υπάρχουν «επενδυτές που πραγματικά θέλουν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την αισιόδοξη περίοδο που διαφαίνεται για την Ευρώπη».

Ειδικότερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι «έχουμε εξαιρετικές σχέσεις σε εμπορικό και οικονομικό επίπεδο, είμαστε ο πρώτος στρατηγικός εμπορικός εταίρος της Ελλάδας και ευελπιστούμε η σχέση αυτή να εξελιχθεί περαιτέρω και να βελτιωθεί περαιτέρω στον οικονομικό τομέα και κυρίως στον τομέα των επενδύσεων». Είπε ότι συζήτησαν με τον Αλέξη Τσίπρα για «πολλούς διαφορετικούς τομείς συνεργασίας».

Επισήμανε ότι «η σημερινή μέρα φέρνει πολύ ευχάριστα νέα, την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη Ferrovie Dello Stato, και βεβαίως τις περαιτέρω επενδύσεις της Ferrovie Dello Stato, άλλες επενδύσεις σε επίπεδο υποδομών, θαλάσσιων μεταφορών, τομείς που βλέπουν ελληνικές και ιταλικές επιχειρήσεις να συνεργάζονται, επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ή που πρόκειται να έρθουν στο μέλλον».

Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε: «Άρα λοιπόν πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις επενδύσεις, αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να το πράξουμε, διότι το ευρύτερο οικονομικό κλίμα αλλάζει προς το καλύτερο. Πρέπει να αδράξουμε λοιπόν την ευκαιρία και πρέπει να το καταστήσουμε σαφές ότι το κλίμα αλλάζει, υπάρχουν δυνατότητες που επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον τομέα της ενέργειας». Πρόσθεσε ότι «δεν μπορούν να υπάρξουν ανισότητες και δύο ταχύτητες ανάμεσα στον Βορρά και στον Νότο και η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία είναι μείζονος σημασία για να εγγυηθούμε την ενεργειακή αυτονομία στις χώρες μας».

Ο Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι προσυπογράφει όσα είπε ο Έλληνας ομόλογός του για τη συμφωνία ΤΡΑΙΝΟΣΕ - Ferrovie Dello Stato, την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντική για την Ιταλία, «γιατί κι εμείς διανύουμε ένα στάδιο που πραγματικά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να επενδύσουμε περισσότερο στο μέλλον στην Ελλάδα». Ο κ. Τζεντιλόνι δήλωσε ότι «οι θυσίες που έκανε η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός οδήγησαν σε δεδομένα και σε ρυθμούς αισιόδοξους, οδήγησαν σε ανάπτυξη».

Σε αυτό το πλαίσιο δήλωσε «ιδιαιτέρως χαρούμενος που είμαστε ο πρώτος και ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της, αλλά και σε επίπεδο συνεργασίας στον τομέα των εξαγωγών είμαστε πρώτοι, σχέσεις που μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω και να βελτιωθούν». Τόνισε ότι «μπορούμε να αναπτύξουμε συνεργασίες σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, διανομή φυσικού αερίου, θαλάσσιες μεταφορές, άλλου είδους επενδύσεις σε διάφορους τομείς, με επενδυτές που πραγματικά θέλουν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την αισιόδοξη περίοδο που διαφαίνεται για την Ευρώπη».