Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Τσίπρας: «Θετική εξέλιξη το Ταμείο Ανάκαμψης για τον ευρωπαϊκό νότο»



Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Αντώνη Σρόιτερ παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ως “θετική εξέλιξη” χαρακτήρισε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάπτυξης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,
«Θετική εξέλιξη για όλο τον ευρωπαϊκό νότο». Αν και προειδοποίησε, να μην βιαστούμε πριν δούμε όλα τα σημεία, έχω εμπειρία από Ευρωπαϊκά Συμβούλια και είναι δύσκολες οι διαπραγματεύσεις» τόνισε.
Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας, επεσήμανε ότι η πρόταση της Κομισιόν «εμπεριέχει ποιοτικά στοιχεία τα οποία είναι μέσα στο πλαίσιο των διεκδικήσεων του ευρωπαϊκού νότου απέναντι στο σκληρό βορά, όπως η αμοιβαιοποίηση». «Είναι θετική εξέλιξη, αν και ελήφθη εξ ανάγκης»
Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας πρότεινε να μειωθεί εκτάκτως για τους καλοκαιρινούς μήνες ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% και μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%, όπως είχε προτείνει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» το οποίο χαρακτήρισε ως ομπρέλα για τον κόσμο της εργασίας. Αλλιώς θα βρεθούμε μπροστά σε μια κατάσταση απελπισίας και δεν μας αξίζει, τα ζήσαμε το 2010».
Για τις εξελίξεις με την Τουρκία, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε ανησυχία.
«Είμαι ανήσυχος, διότι βλέπω μια αναβάθμιση του επιπέδου της τουρκικής προκλητικότητας. Πάντοτε υπήρχαν προκλήσεις. Τώρα βλέπουμε ποιοτική αναβάθμιση. Είχαμε παραβάσεις πάνω από ελληνικά νησιά και υπερπτήσεις πάνω από χερσαίο έδαφος» ανέφερε.
«Θέλουμε τις σχέσεις καλές γειτονίας, αλλά αυτό περνάει από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου» πρόσθεσε.