Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τσίπρας για Έλληνες στρατιωτικούς: Απαράδεκτη ενέργεια η σύλληψη και η κράτησή τους



Για την Τουρκία ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι έχουμε μια τελείως διαφορετική κατάσταση μετά το πραξικόπημα και έναν διαφορετικό Ερντογάν και όσο φτάνουν οι εκλογές, οι εντάσεις και οι ρητορικές επιθέσεις έγιναν ένα καθημερινό φαινόμενο.

«Βλέπουμε μια αύξηση της έντασης με την Τουρκία το τελευταίο διάστημα. Μετά το πραξικόπημα έχουμε μια τελείως διαφορετική κατάσταση και έναν τελείως διαφορετικό Ερντογάν», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Το πιο κρίσιμο όμως είναι, τόνισε, ότι είχαμε το τελευταίο διάστημα μια ποιοτική διαφοροποίηση της στάσης στο Αιγαίο και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Χαρακτήρισε «απαράδεκτη ενέργεια» τη σύλληψη και κράτηση εδώ και σχεδόν τρεις μήνες χωρίς κατηγορίες, των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Και συμπλήρωσε ότι «το πιο κρίσιμο δεν είναι οι ρητορικές επιθέσεις αλλά μια διαφοροποίηση που καταγράφηκε και με περιστατικά που χρειάστηκε να έχουμε τεράστια ψυχραιμία για να μην έχουμε επεισόδια. Ωστόσο ο ρόλος της Τουρκίας είναι καθοριστικός στην εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό».

Η θέση μου ήταν ξεκάθαρη απέναντι στον Ερντογάν. Δεν θα μπορούσα ποτέ να υποσχεθώ στον Ερντογάν για επιστροφή των «οχτώ». Ο κ.Ερντογάν γιατί δεν το έθεσε αυτό στη συνέντευξη Τύπου;

Σε ό,τι αφορά την απαράδεκτη σύλληψη και κράτηση των δύο αξιωματικών την έχουμε αναδείξει και είναι ένα θέμα στο οποίο μας έχουν υποστηρίξει τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία. Εχουμε κάνει τα πάντα. Θα πρέπει να έχουμε υπομονή».