Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Τσίπρας: Εφικτό το σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους



Θετικές εξελίξεις στο ζήτημα του χρέους μέχρι το Eurogroup του Δεκεμβρίου αναμένει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας τη σημασία η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ για να επιστρέψουν οι επενδυτές. 

Στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στα αποτελέσματα των συναντήσεών του στο περιθώριο της Συνόδου, με τον Φρανσουά Ολάντ, την  Ανγκελα Μέρκελ, τη Τερέζα Μέι, τον Μάρτιν Σούλτς αλλά και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, σε όλους τους συνομιλητές, πλην της Τερέζα Μέι που συζήτησαν για Brexit και Κυπριακό, έθεσε την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από όλες τις πλευρές. 

Η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της, έχουμε πολύ θετικές επιδόσεις στην οικονομία αλλά αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι να δοθεί ισχυρό σήμα στην επενδυτική κοινότητα, πράγμα που δεν συμβαίνει με διαρκείς αναβολές και καθυστερήσεις. 

“Η χώρα μας πρέπει να μπει το συντομότερο δυνατό στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για να γίνει πόλος επενδύσεων, αρχής επενδύσεων από το 2017”, σημείωσε.

Στόχος σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι στις αρχές της νέας χρονιάς να ενταχθούμε στο QE, καθώς αυτό είναι που περιμένει η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, οι συνομιλητές κατανόησαν την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών καθώς κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις στην Ευρώπη, ενόψει μάλιστα μιας κρίσιμης εκλογικής χρόνιας για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Προσφυγικό 

Η πλειονότητα των κρατών – μελών στήριξε τον πυρήνα των ελληνικών θέσεων στο προσφυγικό δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., στέλνοντας εκ νέου μήνυμα για τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι Ευρωπαίοι.

Όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνόδου έγινε σαφής η κυρίαρχη αντίθεση εντός της Ε.Ε., με χώρες προσηλωμένες στις αρχές της αλληλεγγύης και μια σειρά άλλων χωρών που έχουν την άποψη των αποκλεισμών, των τειχών, ενώ θεωρούν πως οτιδήποτε δεν είναι στη δική τους αυλή δεν τους απασχολεί.

«Εμείς είπαμε ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να εφαρμόζεται α λα καρτ» τόνισε, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα σηκώνει σχεδόν το σύνολο του βάρους της προσφυγικής κρίσης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την υποδοχή των ροών.

"Οι συμφωνίες δεν είναι για να τηρούνται μόνο από τους πιο αδύναμους. Είναι απαράδεκτο να υπάρχει η απόφαση για 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης προς άλλες χώρες και να έχουν ολοκληρωθεί μόνο 5.200". 

Δεν μπορούν τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν ευέλικτα την αρχή της αλληλεγγύης, συνέχισε. Αυτό είναι πρόσχημα για να μην τηρούνται οι δεσμεύσεις.

Για να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει τα κράτη μέλη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους σε ότι αφορά την απελευθέρωση της βίζας με την Τουρκία. Πρέπει και η Τουρκία να τηρήσει, όμως τις δεσμεύσεις της, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι δεν γίνεται να εξαιρεθεί η Κύπρος και να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Κυπριακό

Βρήκα απόλυτη κατανόηση από Μέρκελ και Ολαντ για το Κυπριακό, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Το πρόβλημα είναι ζήτημα κατοχής και δεν υπάρχει βιώσιμη λύση με παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.

Ωστόσο, όπως έσπευσε να σημειώσει με αφορμή τις δηλώσεις Ερντογάν, «δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχείς και αισιόδοξοι ότι δημιουργείται θετικό κλίμα για λύση του προβλήματος».

Συριακό

«Εχουμε δει τις επιπτώσεις των τραγικών εξελίξεων στη Συρία. Είναι απαραίτητος ένας θετικός διπλωματικός ρόλος της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι είναι θετικό ότι επιτεύχθηκε -έστω και εύθραυστη- εκεχειρία.

Το κύριο θέμα συζήτησης είναι οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε και χρειάζεται σημαντική πίεση σε όλες τις μεγάλες δυνάμεις. Χρειάζονται λύσεις που να επουλώνουν τις πληγές. Γι' αυτό καταστήσαμε σαφές ότι δεν βοηθούν οι κυρώσεις (σ.σ. Ρωσία) και το ψυχροπολεμικό κλίμα, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.