Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τσίπρας από Βρυξέλλες: Να ληφθούν μέτρα εναντίον της Τουρκίας αν δεν σταματήσει άμεσα τις γεωτρήσεις



Να ληφθούν μέτρα κατά της Τουρκίας, εάν δεν σταματήσει αμέσως τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, και να αποτραπεί η εκλογή Βέμπερ ως προέδρου της Κομισιόν ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την είσοδό του στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα ελπίζω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πάρει δύο ξεκάθαρες αποφάσεις», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος αρχικά στην υποψηφιότητα Μάνφρεντ Βέμπερ για επικεφαλής της Κομισιόν: «Να αποκλείσουμε την πιθανότητα να είναι για τα επόμενα πέντε χρόνια επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένας πολιτικός που δεν ενώνει, αλλά διχάζει, που έχει πάρει ακραίες θέσεις εναντίον του νότου και της Ελλάδας, ένας υπέρμαχος της λιτότητας. Πιστεύω ότι σήμερα θα ανοίξει ο δρόμος για υποψηφιότητες που ενώνουν».

«Το δεύτερο θέμα είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που πρέπει να δοθεί στην Τουρκία. Θα επιχειρήσω να υπάρξουν ξεκάθαρες θέσεις και αποφάσεις, να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, τις παράνομες δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, διότι παραβιάζοντας την κυπριακή κυριαρχία, παραβιάζει την ευρωπαϊκή κυριαρχία» είπε και συνέχισε: «Και βεβαίως θα εξετάσουμε και κάθε πιθανότητα ώστε στο βαθμό που δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός αυτών των παραβιάσεων, να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα, οι κατάλληλες κυρώσεις».

«Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές, όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, θα έχει συνέπειες», είπε και κατέληξε: «Θα έχω την ευκαρία αμέσως τώρα να συναντήσω τον πρόεδρο Αναστασιάδη και να συντονίσουμε την δράση μας, ώστε σήμερα να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση για τα εθνικά μας συμφέροντα».