Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Τσίπρας από ΔΕΘ: Υπέρ των διερευνητικών επαφών με Τουρκία..



Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και η πανδημία μονοπώλησαν την σχεδόν τετράωρη συνέντευξη τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι ο ίδιος και το κόμμα του είναι υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, επισήμανε πως, «αν είναι αληθές ότι επίκειται η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, να το χαιρετίσω, είναι θετικό να υπάρξει. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να γίνει σοβαρή προσπάθεια να προχωρήσουν οι διερευνητικές για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και, αν αυτές δεν καταλήξουν, να πάμε στο διεθνές δικαστήριο», θέτοντας, ωστόσο, αστερίσκους.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι «πού θα συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε με την Τουρκία και ποιο θα είναι το συνυποσχετικό με το οποίο θα πάμε στη Χάγη», εφόσον δεν υπάρξει κατάληξη στις διερευνητικές, τόνισε ο κ. Τσίπρας, επιμένοντας στην μία και μόνη διαφορά μας με τη γείτονα, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα.

Σε υψηλότερους τόνους, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για “παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων” από το Oruc Reis, προσθέτοντας πως σε ένα άρθρο πρωθυπουργού πάντα είναι διπλοτσεκαρισμένη και τριπλοτσεκαρισμένη η κάθε λέξη, εστιάζοντας στην αρθρογραφία του πρωθυπουργού στον ευρωπαϊκό Τύπο.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή αναφορικά με την κύρωση μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, εκτοξεύοντας φαρμακερά βέλη προς το κυβερνητικό στρατόπεδο. “Κάθε ψήφος υπέρ των συμφωνιών θα είναι και μία συγγνώμη για την αθλιότητα που έγινε πριν από δύο χρόνια και για την εξαπάτηση των απλών πολιτών. Περιμένουμε λοιπόν 158 συγγνώμες, βάζοντας μέσα και τον Αντώνη Σαμαρά” σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ερωτηθείς για τον Νίκο Κοτζιά μίλησε θετικά και πρόσθεσε ότι "δεν είμαστε σε άλλο μήκος κύματος, διαφωνούμε σε πολλά αλλά είμαστε στην ίδια όχθη".
 
Δείτε όλη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ