Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Τoυρκία: Αν μας ζητηθεί στρατιωτική συμβολή από την κυβέρνηση της Λιβύης , θα βοηθήσουμε..



Η Τουρκία δεν έχει κληθεί να βοηθήσει την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης ανέφερε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Λίγο μετά την ανακοίνωση για επίθεση στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη από τον στρατηγό Χαφτάρ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολιάζει τη στάση που αναμένεται να κρατήσει η Τουρκία.

 Όπως είπε ο Τσαβούσογλου η Τουρκία δεν κλήθηκε να βοηθήσει την κυβέρνηση της Λιβύης που είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ.

Σκληρές μάχες έχουν καταγραφεί μεταξύ των αντιπάλων δυνάμεων στην Τρίπολη, οκτώ μήνες αφότου ο Χάφταρ διέταξε τις δυνάμεις του να κατευθυνθούν προς την πρωτεύουσα για να την απελευθερώσουν από αυτούς που ο ίδιος χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Άγκυρα και Τρίπολη υπέγραψαν πριν λίγο καιρό συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προαναγγέλλει κοινές θαλάσσιες έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Η Λιβύη είναι σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011, με τις δυνάμεις του Χαφτάρ να ελέγχουν σχεδόν τα 2/3 της χώρας.

Ο ΟΗΕ έχει αναγνωρίσει ως επίσημη κυβέρνηση της χώρας αυτή της Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA), η οποία έχει ως έδρα την Τρίπολη.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του Στόλου της Λιβύης, ο οποίος πρόσκειται στον στρατηγό Χαφτάρ, οι δυνάμεις της Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) βρίσκονται προ των πυλών της Τρίπολης, έδρας της κυβέρνησης της GNA.

Πηγή: philenews/sputniknews.gr