Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τι συμφώνησαν Μητσοτάκης και Στουρνάρας για την Οικονομία στο Μαξίμου



Πλήρη άρση των capital controls και επιτάχυνση των στρατηγικών σχεδίων ΤΧΣ και ΤτΕ για τη μείωση των κόκκινων δανείων συμφώνησαν κατά την χθεσινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο διοικητής τη Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Παράλληλα, οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην ταχεία προώθηση μεταρρυθμίσεων οι οποίες μπορούν να διορθώσουν εντός του χρόνου αποκλίσεις από τον δημοσιονομικό στόχο του 2019 που εντοπίζονται στο πρώτο μισό του 2019.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος θα κάνει εισήγηση στην κυβέρνηση για την πλήρη απάλειψη των capital controls το συντομότερο δυνατό. Δεν έχουν πλέον καμία χρησιμότητα», τόνισε μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρας, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περιορισμοί σε ισχύ αφορούν τον λεγόμενο τρίτο πυλώνα των capital controls και τη μεταφορά μεγάλων ποσών στο εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια για τη μείωση των κόκκινων δανείων, ο κεντρικός τραπεζίτης αποκάλυψε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουν και τα δύο ολοκληρωμένα στρατηγικά σχέδια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων. «Ενημέρωσα ότι είμαστε σε καλή πορεία αλλά συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα όπλα. Η κυβέρνηση θα επιλέξει πότε και πώς θα το κάνει».

Ως γνωστόν, το πρώτο είναι αυτό που εκπόνησε το ΤΧΣ και προβλέπει μείωση των κόκκινων δανείων κατά 20 δισ. με εγγυήσεις του Δημοσίου για τις απώλειες των τραπεζών (το γνωστό ως Asset Protection Scheme) που είναι παρόμοιο με το μοντέλο που ακολούθησε και η Ιταλία. Για αυτόν το λόγο, για να υπάρξει πιο εύκολη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι το σχέδιο που έχει προταθεί και μελετάται από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Το δεύτερο σχέδιο αφορά το σχέδιο της ΤτΕ που προβλέπει τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ με εγγυήσεις τον κεφαλαιοποιημένο αναβαλλόμενο φόρο για τις τράπεζες. Το σχέδιο αυτό είναι πιο πολύπλοκο, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο εντός της Ε.Ε. και μπορεί να αντιμετωπίσει -όπως και αυτό του ΤΧΣ- προβλήματα, όπως το να θεωρείται η εγγύηση προς τις τράπεζες κρατική επιδότηση.

Στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ένα μέρος του δημοσιονομικού μαξιλαριού των 37 δισ. για τη μείωση των κόκκινων δανείων ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοια απόφαση. «Δεν έχουμε πάρει καμία τέτοια απόφαση. Κάτι τέτοιο είναι απόφαση της κυβέρνησης».

Τέλος, τόνισε ότι δεν συζητήθηκε το δημοσιονομικό και η εκτίμηση της ΤτΕ ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα ξεπεράσει για φέτος το 2,9% του ΑΕΠ λόγω των θετικών μέτρων του Μαΐου. Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι, σύμφωνα με την ΤτΕ, υπάρχει μια απόκλιση της τάξης του 0,7% του ΑΕΠ στο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά τόνισε ότι υπάρχει χρόνος η απόκλιση αυτή να διορθωθεί.

Κάνοντας ένα αιχμηρό σχόλιο για την απελθούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 3,5 χρόνια που μπαίνει ξανά στο Μαξίμου, κατέληξε:

«Συμφώνησα ότι η οικονομία χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Οτι χρειάζεται δημοσιονομικό χώρο για να κάνει μεταρρυθμίσεις για να έχουμε υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης από ό,τι μέχρι τώρα. Η ΤτΕ και λόγω του καταστατικού της οφείλει και θα είναι αρωγός της κυβέρνησης στις προσπάθειες αυτές».

Το Μαξίμου

Σε ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου τονιζόταν ότι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Στουρνάρα για την πορεία της οικονομίας υπήρξαν δύο βασικά συμπεράσματα:

-Οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση φέρνουν ισχυρότερη ανάπτυξη και δημιουργούν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση του προγράμματός της.

– Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει συνδυαστικά τις προτάσεις της Τραπέζης της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

 

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ