Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Θεοχάρης για Airbnb: Παρανομία και φοροδιαφυγή δεν είναι ανεκτές



Ειδική αναφορά στην πλατφόρμα Airbnb έκανε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, κρατώντας μεν μία διαλλακτική στάση απέναντι σε όσους μισθώνουν ακίνητα μέσω των πλατοφορμών, αλλά τονίζοντας ότι έχουν και υποχρεώσεις και πως δε θα γίνουν ανεκτές παρανομία και φοροδιαφυγή.

“Για εμάς, το Υπουργείο Τουρισμού, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι μέρος της τουριστικής βιομηχανίας. Αυτό δεν ίσχυε παλιότερα και για αυτό υπήρχε μια σχετικά εχθρική στάση του υπουργείου απέναντί τους. Για εμάς - για αυτό εξάλλου συναντήθηκα ήδη με τον ΠΑΣΥΔΑ που εκπροσωπεί όσους μισθώνουν ακίνητα μέσω των πλατφορμών - οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν θέση στο τραπέζι των συζητήσεων για τον τουρισμό” είπε ο κ.Θεοχάρης.

“Από τη θέση αυτή μπορούν να προτείνουν και να διεκδικούν αλλά έρχεται με υποχρεώσεις ώστε να διαφυλάξουμε τόσο την ποιότητα της τουριστικής εμπειρίας όσο και το κοινωνικό της αποτύπωμα. Παρανομία και φοροδιαφυγή δεν είναι ανεκτές” πρόσθεσε. Δεν αναφέρθηκε πάντως επι του παρόντος σε συγκεκριμένα μέτρα ή περιορισμούς.

Ο κ.Θεοχάρης εξήγγειλε σειρά δράσεων για τον τουρισμό όπως:

*Τη δημιουργία ομάδας υλοποίησης των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου για τον Τουρισμό και,

*Τη θέσπιση Τουριστικού Περιφερειακού Συμβουλίου όπου θα μετέχουν οι Αντιπεριφερειάρχες Τουρισμού

*Μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο στο 13% από 24% και στο 11% στο τέλος της τετραετίας.

*Μέτρα για τον πολιτιστικό και θρησκευτικό τουρισμό

*Ανάπτυξη του τουρισμού της 3ης ηλικίας, μια βασική μας προτεραιότητα.

*Η αυθεντικότητα, μια ποιότητα που αναζητά ιδιαίτερα η γενιά του 2000 (οι λεγόμενοι millennials) που είναι οι τουρίστες του μέλλοντος, θα ενισχυθεί

*Ενίσχυση του ρόλου της τουριστικής Αστυνομίας

*Θα στηθεί ξανά η τεχνική τουριστική εκπαίδευση και θα αναβαθμιστούν οι ανώτερες σχολές.

Μάλιστα εξέφρασε την άποψη ότι και μέσω του τουρισμού θα καλυφθούν δημοσιονομικόι στόχοι και αναφέρθηκε και στη ΔΕΗ.

“Άκουσα χθες τον κ. Τσίπρα. Αφήνω στην άκρη το θράσος να μιλάει για τη ΔΕΗ αυτός που την απαξίωσε. Αυτο που μου εκανε εντύπωση είναι πως έχασε κάθε έννοια οράματος ο κ. Τσίπρας.

Είπε πως με 3,5% στόχο πλεονάσματος και μείωση φόρων κάποια μέτρα χρειάζονται για να καλυφθεί το κενό.

Δε βλέπει ο κ. Τσιπρας πως το κενό θα το καλύψουμε με επενδύσεις και τουριστική ανάπτυξη. Πως το υπουργείο μας θα ειναι ο καταλύτης απελευθέρωσης των δημιουργικών δυνάμεων του Έλληνα” είπε χαρακτηριστικά.

“Για εμάς τουρισμός σημαίνει εξαγωγή ωραίων αναμνήσεων από τοπία, αρχαιολογικούς χώρους, εμπειρίες, φαγητό, ψυχαγωγία. Σημαίνει εξαγωγή ευτυχίας” δήλωσε επίσης ο κ.Θεοχάρης και τόνισε: “«Η Ελλάδα που προσφέρει όσα δε μπορούσες ποτέ να φανταστείς» θα είναι ο στόχος μας. Για κάθε τουρίστα, κάθε εποχή, σε κάθε προορισμό”.