Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τα μηνύματα Παυλόπουλου από τα εγκαίνια της ανακαινισμένης οικίας του Πάτρικ Λι Φέρμορ



Στα εγκαίνια της ανακαινισμένης οικίας που δώρισαν οι Patrick και Joan Leigh Fermor στο μουσείο Μπενάκη, τα οποία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στην Καρδαμύλη της Μεσσηνίας, έδωσε το παρών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Είμαστε πάντοτε θεματοφύλακες της ειρήνης, αλλά ταυτόχρονα και του αγώνα για την ελευθερία, γιατί δεν μπορείς να εμπεδώνεις την ειρήνη όταν άλλοι επιβουλεύονται τη δική σου ελευθερία. Πρώτα υπάρχει ελευθερία και ύστερα υπάρχει η ανάγκη για την ειρήνη και αυτό το γνωρίζουν όλοι», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, που έδωσε το παρών και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ξεκινώντας την ομιλία του, είπε ότι «αισθάνομαι γαλήνη και δέος μαζί στο σπίτι του Patrick και της Joan Leigh Fermor, του "Πάντι" για τους πολλούς και μεγάλους -κατά κυριολεξία και σε ποικίλα πνευματικά πεδία- φίλους του, του αντιστασιακού "Μιχάλη" των ορέων της Κρήτης».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτό το σπίτι «είναι μια μεγάλη κληρονομιά για την Ελλάδα, τους Έλληνες και όχι μόνο, διότι είναι ένα σπίτι που μας γυρίζει στο παρελθόν και στην ιστορία, και μας προτρέπει να κοιτάζουμε αδιάκοπα το μέλλον, υπό συνθήκες ειρήνης και ελευθερίας, τις οποίες πρέπει να υπερασπιζόμαστε, κατά πως είχε πει ο Ηράκλειτος για τον νόμο, "όκωσπερ τείχεος"».