Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σύνοδος Υπουργών Άμυνας Ε.Ε: Συζητήθηκαν Covid 19 και Λιβύη



Την συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων κάθε χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid 19 αλλά και την επικείμενη επιχείρηση «Irini» που αφορά την κατάσταση στην Λιβύη συζήτησαν οι υπουργοί Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε άτυπη σύνοδο, όπου από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας «κύριο αντικείμενο της Άτυπης Συνόδου ήταν οι επιπτώσεις της πανδημίας από το στέλεχος κορωνοϊού “Covid-19” στον αμυντικό-στρατιωτικό τομέα. Οι Υπουργοί Αμύνης της Ε.Ε. αντάλλαξαν απόψεις για τους τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας. Οι κύριοι άξονες της συζητήσεως αφορούσαν στη στρατιωτική συνδρομή στο πλαίσιο της εθνικής αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς και στις συνέπειές της, τόσο σε υφιστάμενες επιχειρήσεις - αποστολές Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας όσο και σε στρατηγικό επίπεδο γενικότερα». 

Στο θέμα αυτό ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τοποθετήθηκε παρουσιάζοντας το παράδειγμα της «διάθεσης του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.) στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για την κάλυψη περιστατικών “Covid-19”, καθώς επίσης στρατιωτικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τη στελέχωση μονάδων του Ε.Σ.Υ., αλλά και εργαστηρίων αναφοράς. Επιπροσθέτως ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του πώς συνδράμουν τα Στρατιωτικά Εργοστάσια στην αντιμετώπιση του νέου στελέχους κορωνοϊού “Covid-19 με την παραγωγή προστατευτικών υλικών, τόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και για την κοινωνία».

Πάντως ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στις επιχειρήσεις που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στην Λιβύη  για την τήρηση του εμπάργκο όπλων όπου «τόνισε ιδιαίτερα τη σπουδαιότητα της επιχείρησης “IRINI” για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Ε.Ε. στην ευρύτερη περιοχή. Επισήμανε την ουσιαστική συμβολή της Ελλάδας στην επιχείρηση, παρά τις γνωστές προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο ανατολικό Αιγαίο και στα χερσαία σύνορά της, σε συνδυασμό μάλιστα με την παρούσα επιδημία. Ζήτησε τη διάθεση περισσότερων μέσων από τις χώρες - μέλη καθώς, όπως επισήμανε μεταξύ άλλων, διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ε.Ε. συνολικά ως προς τη διεξαγωγή αυτής και παρόμοιων επιχειρήσεων».