Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Συνάντηση Κεραμέως - Πάιατ για ανταλλάγες φοιτητών μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας



Να διερευνήσουν περαιτέρω τρόπους συνεργασίας και αμοιβαίας αξιοποίησης των πλούσιων δυνατοτήτων των δύο χωρών, προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας συμφώνησαν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθηνα Τζέφρι Πάιατ (Geoffrey Pyatt), ο οποίος την επισκέφθηκε σήμερα.

Η υπουργός αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα αρμοδιότητάς της, μεταξύ των οποίων η απελευθέρωση των σχολικών μονάδων από το σφιχτό εναγκαλισμό του υπουργείου, η ενίσχυση της αυτονομίας και της εξωστρέφειας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, η διεύρυνση της δυνατότητας δημιουργίας ξενόγλωσσων προπτυχιακών τμημάτων, η στήριξη της τεχνολογικής εκπαίδευσης και της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης ανέδειξε ζητήματα που ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως τη χώρα του, όπως η διεύρυνση των ανταλλαγών υποτρόφων και φοιτητών μεταξύ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, η δυνατότητα για Αμερικανούς φοιτητές να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα σε θεματικές όπου η Ελλάδα κατέχει ιδιαίτερη τεχνογνωσία, όπως η ναυτιλία, και η εν γένει προώθηση του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ σε θέματα Παιδείας.

Σε σχετική ανάρτηση στο Twitter, ο κ. Πάιατ ανέφερε: «Ήταν μία καταπληκτική συζήτηση με τη νέα υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με τις τεράστιες δυνατότητες στον τομέα της εκπαίδευσης, που θα ενδυναμώσουν τις σχέσεις των δύο λαών. Ανυπομονώ για τον προσεχή Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, όπου θα μπορέσουμε να εμβαθύνουμε την κοινή μας υποστήριξη για ανταλλαγές και προγράμματα».