Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Συνάντηση Δένδια με Ντι Μάιο : Στο «τραπέζι» ο καθορισμός ΑΟΖ με Ιταλία



Στο «τραπέζι» της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας θα τεθεί την Τρίτη το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ στο Ιόνιο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάιο, στις 12 το μεσημέρι, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να ξεκινήσει μία διαδικασία.

Η Αθήνα προετοιμάζει εδώ και καιρό αυτή τη συνάντηση, προκειμένου να γίνουν όλα όσα πρέπει για να υπάρχουν θετικές εξελίξεις επί τους θέματος.

Οι συνομιλίες θα εστιασθούν σε θέματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος (όπως ο τουρισμός και το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ) και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης θα είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Ιόνιο για την οποία, όπως έχει αποκαλύψει το Πρώτο Θέμα το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί έντονη διπλωματική κινητικότητα και έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η επικείμενη συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας στο Ιόνιο πέλαγος, θα σηματοδοτήσει και την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, γεγονός που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη σε όλα τα επίπεδα.

Επαφές Αθήνας – Καΐρου

Το τελευταίο διάστημα, οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας έχουν ενταθεί, καθώς εκτός αναθερμάνθηκαν οι επαφές Αθήνας – Καΐρου,  στο πλαίσιο της πρόσφατης πενταμερούς τηλεδιάσκεψης των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου εστάλη μήνυμα περί ακυρότητας του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες.

Ο Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, με την Αθήνα να θεωρεί ότι και οι διαπραγματεύσεις με το Κάιρο, που συνεχίζονται, έχουν θετικές προοπτικές.