Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αντιπροσωπεία της προανακριτικής επιτροπής



Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μεταβαίνει σήμερα αντιπροσωπεία της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από απόφαση της πλειοψηφίας, προκειμένου να του ζητήσουν να κρίνει το καθεστώς προστασίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση». Η αντιπροσωπεία της επιτροπής θα ενημερώσει τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για όλες τις εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα μέχρι σήμερα αλλά και για τη στάση που έχει τηρήσει η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, αναφορικά με τα αιτήματα που έχει υποβάλει η ειδική επιτροπή, ιδίως για τη διαβίβαση κρίσιμων εγγράφων της δικογραφίας.

Οι επισημάνσεις Μπρακουμάτσου
Η απόφαση να μεταβεί αντιπροσωπεία της ειδικής επιτροπής ελήφθη λίγη ώρα αφότου δημοσιοποιήθηκε το περιεχόμενο επιστολής του επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, προς την Υπηρεσία της Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛΑΣ, με την οποία παραπέμπει στην ΚΥΑ αναφορικά με τον τρόπο εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων.
«Δεν υπεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης αναφορικά με την κλήτευση, την εξέταση των υπό καθεστώς προστασίας τελούντων μαρτύρων και την έκδοση εντάλματος βιαίας προσαγωγής», αναφέρει μεν ο κ. Μπρακουμάτσος, καλεί, ωστόσο, την υπηρεσία προστασίας μαρτύρων για τις επιβαλλόμενες ενέργειες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΚΥΑ για τον τρόπο εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων, η οποία ορίζει:

«1. Το μέτρο της κατάθεσης του προστατευόμενου προσώπου με χρήση ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής και οπτικής ή μόνο ηχητικής μετάδοσής της εφαρμόζεται ιδίως:
α. Κατά την εκδίκαση στο ακροατήριο της υπόθεσης για την οποία εντάχθηκε το πρόσωπο στο πρόγραμμα προστασίας.
β. Κατά την εκδίκαση τυχόν άλλης υπόθεσης στην οποία κρίνεται αναγκαία η χρήση του.
γ. Όταν το προστατευόμενο πρόσωπο εξετάζεται ενώπιον των Αρχών και κρίνεται αναγκαία η χρήση του.
2. Η ΥΠΜ υποστηρίζει τεχνικά την εφαρμογή του μέτρου. Επιπλέον ενημερώνει εγγράφως τις αρμόδιες δικαστικές και άλλες Αρχές και αν ζητηθεί από αυτές, αστυνομικός της ΥΠΜ καταθέτει ενώπιόν τους, αναφορικά με τη διαδικασία υλοποίησης του μέτρου.
3. Σε περιπτώσεις ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσης προστατευόμενου προσώπου υπάρχει η δυνατότητα αλλοίωσης της φωνής του, όταν το μέτρο συνδυάζεται με τη μη αναγραφή στην έκθεση εξέτασής του των πραγματικών στοιχείων του και αντ' αυτών την αναγραφή πλασματικής ονομασίας».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ