Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Στη Βιέννη το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας



Από τη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ταξιδέψει απευθείας αύριο Σάβββατο προς τη Βιέννη, για να λάβει μέρος σε μία σημαντική "μίνι" Σύνοδο Κορυφής  για το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Η Σύνοδος συγκαλείται από τον ομοσπονδιακό Καγκελάριο της Αυστρίας και αρχηγό των  Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν.

Στη συνάντηση, υπό τον τίτλο «Μετανάστευση κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων», θα λάβουν μέρος η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος και οι πρωθυπουργοί Αλβανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ουγγαρίας, ΠΓΔΜ, Σερβίας και Σλοβενίας.

Ο Αυστριακός καγκελάριος, σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», αναφέρθηκε στην Ελλάδα λέγοντας ότι η χώρα μας «είναι ακόμη σε θέση να αντεπεξέρχεται στο προσφυγικό, όμως η πίεση θα γίνει μεγαλύτερη και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη και να δούμε πώς θα βοηθήσουμε».  

Όσο για τους στόχους της «μίνι» Συνόδου ο κ. Κερν σημείωσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για «επιτάχυνση της διαδικασίας αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και για «να καθοριστεί πώς θα πρέπει να πραγματοποιείται η αυστηρή διασφάλιση των συνόρων, και αυτό όχι μόνον στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, το πρόβλημα για την Ελλάδα με τις προσφυγικές ροές δεν είναι πιεστικό όπως ήταν πέρυσι, ωστόσο η εξέταση των αιτήσεων ασύλου, των περίπου 50.000 ατόμων που κατέθεσαν αίτηση, γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς και τα προγράμματα μετεγκατάστασης και επαναπροώθησης κινούνται «με ρυθμούς χελώνας». Το πρόβλημα επιδεινώνεται και από το γεγονός ότι περίπου 100 άτομα την ημέρα φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια.

Για την Αθήνα έχει τεράστια σημασία να λειτουργήσει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το οποίο περίπου 60.000 πρόσφυγες πρέπει να μεταφερθούν από την Ελλάδα σε άλλες χώρες.

Ωστόσο, στην αυριανή Σύνοδο οι συσχετισμοί δυνάμεων δεν ευνοούν καθόλου τις ελληνικές επιδιώξει, αφού οι ηγεσίες των χωρών της διαδρομής των Βαλκανίων τηρούν μια στάση ανοιχτά «ξενοφοβική», επιχειρώντας να ρίξουν την ευθύνη για τη φύλαξη των συνόρων αποκλειστικά στην Ελλάδα, ενώ ο Αυστριακός καγκελάριος και η κ. Μέρκελ, που είναι πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις, αντιμετωπίζουν ισχυρή πίεση στο εσωτερικό των χωρών τους από την άνοδο ξενοφοβικών, λαϊκιστικών, ακόμη και ακροδεξιών κομμάτων.  

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει ότι η Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση, προσπαθεί να διαχειριστεί τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, με την τότε υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, είχαν συγκαλέσει τη λεγόμενη «Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια», ερήμην της Ελλάδας, προσκαλώντας τους ομολόγους τους από εννέα βαλκανικές χώρες