Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

ΣτΕ: Δεύτερο «όχι» στη Θάνου για την Επιτροπή Ανταγωνισμού



Έχασε, όπως ήταν αναμενόμενο, τη δεύτερη δικαστική μάχη με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η τέως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, καθώς απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής, όπως απορρίφθηκαν παράλληλα και οι αιτήσεις αναστολών της τέως αντιπρόεδρου της εν λόγω Επιτροπής Άννας Νάκου, όπως και των δυο μελών της Νικολάου Ζευγώλη και Ιωάννη Παύλοβιτς.

Ειδικότερα, το Τμήμα Αναστολών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου του τρίτου θερινού τμήματος διακοπών, σε σχηματισμό Ολομέλειας, με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτριο Εμμανουηλίδη, με τρεις αποφάσεις τους απέρριψαν τις αιτήσεις των τεσσάρων τέως μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, των οποίων έπαυσε η θητεία τους πριν την προβλεπόμενη λήξη της.

Και οι τέσσερεις ζητούν να «παγώσει» η έκπτωσή τους από τα συγκεκριμένα αξιώματα υποστηρίζοντας ότι η θέσπιση του επίμαχου ασυμβιβάστου με το νόμο 4623/2019, παραβιάζει σειρά διατάξεων, τόσο της κοινοτικής όσο και ελληνικής νομοθεσίας, ενώ κάνουν λόγο για φωτογραφική κυβερνητική ρύθμιση με στόχο την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους.

Οι αποφάσεις Αναστολών του ΣτΕ (υπ΄ αριθμ. 230/2019, κ.λπ.) απέρριψαν τον ισχυρισμό των προσφευγόντων ότι συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την χορήγηση της Αναστολής.

Επίσης, απορρίφθηκε ο ισχυρισμός ότι υπάρχουν διοικητικές εκκρεμότητες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού που επιζητούν λύση, καθώς δεν προσδιορίστηκε ποίες είναι αυτές οι εκκρεμότητες αλλά και αυτές που επικαλούνται είναι στο πλαίσιο των συνήθων καταστάσεων που δεν συνιστούν εξαιρετικό λόγο χορήγησης της αναστολής των προσβαλλόμενων πράξεων. Εξάλλου, προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας έχουν ήδη διοριστεί νέα μέλη στην εν λόγω Επιτροπή τα οποία οφείλουν να αντιμετωπίσουν τις εκκρεμότητες.

Παράλληλα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου υπογραμμίζει ότι οι λόγοι ακυρώσεως που προβάλλουν οι προσφεύγοντες δεν παρίστανται ως προδήλως βάσιμοι, διότι αφορούν διατάξεις του εθνικού δικαίου και του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δεν έχουν τύχει επεξεργασίας από τη νομολογία, ενώ η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 8ης Απριλίου 2014 την οποία επικαλούνται οι προσφεύγοντες, έχει εκδοθεί επί ερμηνείας και εφαρμογής διαφορετικής οδηγίας, η οποία αφορά σε διαφορετικό ζήτημα (προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα).

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση των αιτήσεων αναστολών έγινε κεκλσιεμένων των θυρών την περασμένη Παρασκευή.

Οι προσφεύγοντες μέσω των δικηγόρων τους, με , προεξάρχοντος τον καθηγητή του Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνου Λαζαράτου, ζητούσαν να «παγώσει» η έκπτωσή τους από τα συγκεκριμένα αξιώματα υποστηρίζοντας ότι η θέσπιση του επίμαχου ασυμβιβάστου με το νόμο 4623/2019, παραβιάζει σειρά διατάξεων, τόσο της κοινοτικής όσο και ελληνικής νομοθεσίας, ενώ κάνουν λόγο για φωτογραφική κυβερνητική ρύθμιση με στόχο την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους.

Αυτή είναι η δεύτερη δικαστική μάχη που χάνει η κα Θάνου Ήδη η κα Θάνου (και οι άλλοι προσφεύγοντες) είχαν χάσει την πρώτη μάχη στις 22 Αυγούστου 2019 , όταν ο προεδρεύων του θερινού τμήματος του ΣτΕ, αντιπρόεδρος Μιχάλης Πικραμένος, είχε απορρίψει την αίτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής, προκειμένου να «παγώσει» η απομάκρυνση τους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το τρίτο και βασικό ραντεβού της Βασιλικής Θάνου και των λοιπών Ολομέλεια του ΣτΕ, είναι την 6η Δεκεμβρίου 2019, που έχει προσδιοριστεί η συζήτηση των κυρίων αιτήσεων ακυρώσεως των τεσσάρων.