Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σχοινάς: Τι κέρδισε η Ελλάδα από την πρόταση της Κομισιόν



 Σε αυτά που κέρδισε η Ελλάδα από την πρόταση της Κομισιόν, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στον δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ 

Όπως ο ίδιος εξήγησε αρχικά «Πρόκειται για μια μεγάλη μέρα για την Ευρώπη. Ξεπερνά τους περιορισμούς της και δείχνει ότι σε περιόδους κρίσης μπορεί να χρησιμοποιήσει  πρωτοφανή μέσα που δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν στην διάθεση μας. Το πιο σημαντικό δεν είναι το μεγάλο ύψος  αυτού του υπερόπλου σε πόρους αλλά ότι έχουμε για πρώτη φορά την από κοινού ανάληψη όλων των βαρών έτσι ώστε να βοηθηθούν αυτοί που το έχουν περισσότερο ανάγκη»

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «Έχει αναπτυχτεί μια δυναμική υπάρχει μια σύγκλιση πια στις πρωτεύουσες της ευρωπαικής ένωσης ότι αυτή η συγκυρία δεν πρέπει να χαθεί για την Ευρώπη. Δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο η Ευρώπη πρέπει να ακολουθητέε το παράδειγμα των διεθνών ανταγωνιστών που έχουν κινηθεί σε ανάλογα σχήματα ρευστότητας που αγγίζουν περίπου στο 10% του ΑΕΠ. Αυτό πρέπει να κάνουμε και εμείς. Βέβαια θα υπάρξει μια διαπραγμάτευση που δεν θα είναι εύκολη. Θα ξεκινήσει στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου αλλά είμαι πολύ αισιόδοξος, ειδικά μετά την σημερινή μας πρόταση ότι αυτή η σύγκληση γίνεται ολοένα και περισσότερο αισθητή εδώ στις Βρυξέλλες». 

Για το αν μπορεί να παρθεί η απόφαση χωρίς την σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών μελών, ο ίδιος απαντά πως «Χρειαζόμαστε την σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών – μελών γιατί το κέντρο του ταμείου ανάκαμψης είναι αυτός ο νέος μηχανισμός μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δανεισθεί ως ένωση έτσι ώστε να βοηθήσει τις χώρες μέλη με τις μεγαλύτερες ανάγκες, αλλά πολύ δύσκολα θα βρεθεί κυβέρνηση ή κοινοβούλιο που θα αναλάβει το κόστος της μη συμφωνίας σε τέτοιες ιστορικές στιγμές που ζούμε στην Ευρώπη».

Τι κέρδισε η Ελλάδα με την πρόταση της Κομισιόν 

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε σε αυτά που κέρδισε η Ελλάδα με την πρόταση της Κομισιόν λέγοντας πως «Σήμερα η επιτροπή πρότεινε ένα επιπρόσθετο ΕΣΠΑ για την Ελλάδα. Για τα επόμενα 7 χρόνια θα έχουμε τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης σε ένα εύρος 32 δις ευρώ εκ των οποίων τα 23 θα είναι επιχορηγήσεις αλλά διπλά σε αυτά θα υπάρχουν αλλά τόσα που είναι το κανονικό ΕΣΠΑ για την χώρα για την επόμενη επταετία. Οι πόροι δηλαδή για την χώρα θα είναι διπλάσια για τα επόμενα 7 χρόνια. Αυτό λέει πολλά για το πώς η Ευρώπη αναγνωρίζει την Ελλάδα ως ένα αγκωνάρι ευρωπαϊκής σταθερότητας σε μια δύσκολη γειτονιά που πρέπει να στηριχθεί απόλυτα αλλά αντικατοπτρίζει και το γεγονός πως  η ύφεση που προβλέπεται για την Ελλάδα θα είναι σημαντική, την έχουμε υπολογίσει γύρω στο 9,7%, άρα ανάλογα σημαντική πρέπει να είναι και η βοήθεια η κοινοτική». 

Αναφορικά με το αν υπάρχουν δεσμεύσεις και ποιες είναι αυτές ο ίδιος εξηγεί πως «δεν θα υπάρχει αιρεσιμότητα έτσι όπως την ζήσαμε στην μνημονιακή εποχή καθώς υπάρχει μια συμμετρική απειλή που απειλεί όλους παρόλο που έχει ασύμμετρες συνέπειες όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο καράβι. Άρα δεν θα έχουμε αιρεσιμότητα μνημονιακή. Θα έχουμε όμως μια σύνδεση αυτών των πόρων του ταμείου ανάκαμψης σε σχεση με αυτό που όλα τα κράτη μέλη δεσμεύονται στα πλαίσια του λεγόμενου οικονομικού εξαμήνου. Κάθε εξάμηνο η πειτροπή προτείνει μια σειρά από διαφορετικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνούνται με τα κράτη μέλη και στην βάση αυτού του αμοιβαίου συμφώνου που απεικονίζει τις κοινές προτεραιότητες, θα ξοδεύονται αυτά τα ποσά του ταμείου ανάκαμψης».
Μέσα στο 2020 οι πρώτες εκταμιεύσεις 

Ο κ. Σχοινας ανακοίνωσε πως παρόλο που για νομικούς λόγους και λόγω του ότι ο δανεισμός όπως και η έγκριση από τα κράτη – μέλη θα πάρει λίγο χρόνο και νομικά θα οδηγήσει στην 1η  Ιανουάριου του 2021 μπορούμε ήδη φέτος να κάνουμε πολλά με τις λεγόμενες «προτάσεις γέφυρα». «Δηλαδή ορισμένα προγράμματα από το ισχύον πλαίσιο μπορούμε να τα παντρέψουμε με το επόμενο με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουμε επιδοτήσεις ήδη από φέτος μεταξύ αυτών και αυτές που έχουν ήδη αποφασισθεί στο πλαίσιο του προγράμματος SURE, δηλαδή βοήθεια της βραχυπρόθεσμης ανεργίας που είναι επίσης διαθέσιμα φέτος» , σημειώνει ο ίδιος.  

Αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα και την πρόσφατη προσωπική επίθεση που δέχτηκε ο ίδιος από το τουρκικό ΥΠΕΞ δηλώνει πως «έχω υπάρξει και εγώ εκπρόσωπος και ξέρω πως παίζεται αυτό το παιχνίδι προσθέτοντας πως «Αν σήμερα η Ελλάδα με το ταμείο ανάκαμψης δέχεται την δεύτερη ευρωπαϊκή στήριξη, την πρώτη την δέχτηκε την επομένη της Καθαράς Δευτέρας, στον Έβρο, όταν η Ευρωπαϊκή ηγεσία βρέθηκε πάνω στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαικής Ένωσης». 

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως «η συμβίωση με την Τουρκία για την Ευρώπη, όπως και για την Ελλάδα είναι υποχρεωτική. Είναι ένας μεγάλος, δύσκολος γείτονας με τον οποίο όμως είμαστε καταδικασμένοι να συνυπάρξουμε και λόγω γεωγραφίας και λόγω ιστορίας. Χρειάζεται λοιπόν μια νηφαλιότητα, μια ψυχραιμία. Έχουμε φτιάξει ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαχειριζόμαστε την σχέση με την Τουρκία. Είναι επιτυχία του ελληνικού πολιτικού συστήματος ότι ενέταξε τις ελληνικές επιδιώξεις μέσα σε αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Eίναι κάτι που πρέπει να διαφυλάξουμε και μέσα σε αυτό η Ελλάδα πρέπει να διαχειρίζεται νηφάλια και ψύχραιμα τις σχέσεις της με την Τουρκία.