Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Σφοδρή αντιπαράθεση Πολάκη - Γεωργιάδη



«Αυτό που κουβεντιάζουμε σήμερα είναι η κορυφή ενός από τα τρία παγόβουνα που προσέκρουσε και βούλιαξε η χώρα» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη σύσταση Προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis.

«Τρία ερωτήματα ακούγονται τον τελευταίο καιρό: θα πάει κανένας φυλακή; Έχετε στοιχεία και τρίτον, ποιος έχει;» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «το 30% της δημόσιας δαπάνης και το 40% της ιδιωτικής αποτελούν μαύρο χρήμα ιδιωτικοποιήσεων, παράνομων φαρμάκων κ.ά.».

 

Για πρώτη φορά υπάρχει μια κυβέρνηση που δεν δίνει κάλυψη, υπογράμμισε. 
«Οι φαρμακοβιομηχανίες και η Novartis τιμολογούσαν τα φάρμακά τους σε τρεις ακριβές χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Αγγλία, Ελβετία) και έφερναν τις ίδιες στην Ελλάδα, επί συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, είμαστε από τις μοναδικές χώρες που ποτέ δεν διαπραγματεύτηκε τιμή σε σχέση με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Εμείς, μέχρι το 2010, πληρώναμε το σύνολο της αναφερόμενης τιμής, αυτό είναι τεράστιο έγκλημα απέναντι στη χώρα. Έτσι, οι φαρμακευτικές μπορούσαν να διαφθείρουν τον διοικητικό μηχανισμό» τόνισε.

Ο κ. Πολάκης, από το βήμα της Βουλής, κάλεσε τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση να μηνύσουν τους βουλευτές που κατέθεσαν ερώτηση το 2011, προς τον υπουργό Υγείας, κάνοντας λόγο για υπερτιμολογήσεις φαρμάκων: «340 δισ. του χρέους που χρεοκόπησε τη χώρα το 2010 θα βγάλετε, αν συμψηφιστούν τα σκάνδαλα. Να μηνύσετε και τους βουλευτές που κατέθεσαν το 2011 στον τότε υπουργό Υγείας ερώτηση και μίλησαν για "πιράνχας" "κατασπατάληση δημοσίου χρήματος". Την ερώτηση κάνουν Ντ. Μπακογιάννη, Μαρκογιαννάκης Χρήστος κ.ά. Μηνύστε και τον κ. Σαλμά, που λέει ότι ο κ. Γεωργιάδης με το που ανέλαβε, ανέβασε την τιμή στα φάρμακα και όλα αυτά που λέει για τη δαπάνη είναι μπούρδες».

Το σκάνδαλο Novartis είναι παγκόσμιο, τόνισε ο κ. Πολάκης, αλλά έχει μια ιδιαίτερη ελληνική πτυχή. Όπως εξήγησε, η τιμή των φαρμάκων στη χώρα μας ήταν τιμή αναφοράς για άλλες 29 χώρες, οι οποίες αγόραζαν τα σκευάσματα σε υψηλές τιμές, λόγω ακριβώς των τιμών που είχαν στην Ελλάδα.

«Τα ασφαλιστικά μας ταμεία ποτέ δεν διαπραγματεύτηκαν τιμή σε σχέση με τις φαρμακευτικές εταιρείες» υπογράμμισε ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κάνοντας λόγο για «έγκλημα». «Μέχρι το 2010 πληρώναμε το σύνολο της αναφερόμενης τιμής» σημείωσε.

Το 2006 η Novartis είχε τζίρο πανελλαδικά 341 εκατ. ευρώ και το 2009 είχε 596 εκατ. ευρώ, τόνισε ο κ. Πολάκης, κάνοντας λόγο για «πολιτικό παραμύθι». «Δεν τα παίρνουν οι γιατροί από μόνοι τους» ανέφερε, για να συμπληρώσει ότι χρειάζεται «πολιτική απόφαση».

«Δεν μειώσατε τίποτα. Μεταφέρατε την αύξηση της δαπάνης στη συμμετοχή των ασθενών» επισήμανε, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

«Έχω σώσει χιλιάδες ανθρώπους στη ζωή μου. Είναι χυδαίο να χρησιμοποιούν τον θάνατο ενός κοριτσιού, για να πλήξουν αυτά που λέω» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στην υπόθεση του θανάτου της μικρής Μελίνας, για την οποία είχε μιλήσει νωρίτερα ο Άδωνις Γεωργιάδης, εγκαλώντας τον.

Άδωνις: Πολάκη εγώ θα σε βάλω φυλακή

Ο κ. Γεωργιάδης, απαντώντας στις καταγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, επανέλαβε: «Η μάρτυρας λέει ότι στις 30.9.2013 πήρα την βαλίτσα με τα λεφτά.  Με την λογική Πολάκη εγώ τα πήρα προκαταβολικά. Η Νοβάρτις έχει 130 εκατ. ευρώ σταθερό τζίρο. Αυτό το ποσό πήρε το 2013 και το 2014. Το 2015 έπεσε στα 120 εκατ. ευρώ λόγω capital controls και το 2016 ανέβηκε στα 138 εκατ. ευρώ, για να πάει 145 εκατ. ευρώ το 2017. Άρα, επί δικών μου ημερών η Νοβάρτις δεν πήρε ευρώ παραπάνω. Ως προς την Λουσέντις, η τιμή βγήκε από τον κ. Βορίδη και αυτή την τιμή κρατήσατε και εσείς»

«Με θωρείς που σε θωρώ Πολάκη; Εσύ ονειρεύεσαι ότι θα με βάλεις φυλακή, εγώ θα σε βάλω» απάντησε ακόμη ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, απευθυνόμενος προσωπικά στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας. «Έχεις δώσει οκτώ εκατ. ευρώ στον Γιαννικουλόπουλο. Αν η Παπασπύρου έχει τσίπα, θα στείλει επιθεωρητές αύριο να ελέγξει με βάση ποιο νομικό πλαίσιο δόθηκαν αυτά τα οκτώ εκατ. ευρώ και μην τολμήσετε πάλι να φέρετε τροπολογία. Εγώ θα κάνω μηνυτήρια αναφορά. Ως προς την μικρή Μελίνα. Είναι συμπτωματικό ότι το ΣΕΥΥΠ έχει βγάλει από το 2016 επιβαρυντικό πόρισμα για την Νεκταρία Πολάκη, που είναι συγγενής σας, το οποίο δεν έχει έρθει στο φως;».