Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Σε εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού με αυτοδιοικητικά στελέχη των νησιών του ΒΑ Αιγαίου..



Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες να αποκλιμακωθεί η ένταση στα νησιά μετά τα άγρια επεισόδια που έλαβαν χώρα την Τρίτη και την Τετάρτη στη Χίο και τη Λέσβο κατά της κατασκευής κλειστών δομών φιλοξενίας. Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Λέσβου, Άρη Χατζηκομνηνό, στη σύσκεψη προσκλήθηκε τελικά και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο οποίος ωστόσο δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, καθώς η πτήση του από Μυτιλήνη ακυρώθηκε εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Στη συνάντηση, εκτός από τον κ. Χατζηκομνηνό συμμετέχουν ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και οι δήμαρχοι Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, Ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος και Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, διαμηνύουν ότι η συνάντηση με τους αιρετούς των νησιών δεν σηματοδοτεί κάποιου είδους αναδίπλωση από τα σχέδιά της, στο κέντρο των οποίων είναι η κατασκευή νέων κλειστών δομών. 

Κάτι που υπογράμμισε και κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Για μία ακόμη φορά, θα εξηγήσω τις θέσεις της κυβέρνησης. Είμαι έτοιμος να ακούσω -όπως πάντα ήμασταν έτοιμοι να ακούσουμε- κάθε δημιουργική πρόταση. Αισιοδοξώ ότι θα καταλήξουμε σε γόνιμα συμπεράσματα. Να είστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν πρωτοβουλίες που θα κάνουν την παρόξυνση ενός προβλήματος, ευκαιρία για καλύτερη αντιμετώπισή του».

Σε κάθε περίπτωση, οι αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ που εστάλησαν ως ενισχύσεις στα νησιά αποχώρησαν καθώς σύμφωνα με την κυβέρνηση ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση κατασκευής των δομών και δεν υπάρχει λόγος παραμονής τους στη Λέσβο και τη Χίο.

Πάντως, στη Λέσβο την Τρίτη πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς με τη συμμετοχή κατοίκων και φορέων.