Τρίτη 26 Μαΐου 2020 -
Heavy rain showers

18 °C

Σήμερα, 26. Μαΐου 2020

Σε εγρήγορση για την μάχη της δεύτερης Κυριακής Γεννηματά και ΑνδρουλάκηςΤη στρατηγική τους εν όψει του δεύτερου γύρου των εκλογών αρχίζουν να ξεδιπλώνουν η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Στο επιτελείο της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στόχος είναι «μια άνετη νίκη», ενώ στο επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη αντιμετωπίζουν την αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής «ως μάχη από την αρχή». 

Τόσο από την πλευρά της κυρίας Γεννηματά όσο και του κυρίου Ανδρουλάκη καταβάλλεται προσπάθεια να μεταδοθεί ότι η μεταξύ τους αναμέτρηση αφορά την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς και δεν είναι «μια αναμέτρηση κομματικών στρατών του ΠΑΣΟΚ».

Το σοβαρό ενδεχόμενο οι ψηφοφόροι να θεωρήσουν την επικείμενη αναμέτρηση εσωτερική υπόθεση του ΠΑΣΟΚ και να απόσχουν από την ψηφοφορία, εγκυμονεί τον κίνδυνο να θολώσει η εικόνα της μαζικής συμμετοχής στις κάλπες. 

Στο επιτελείο της κυρίας Γεννηματά επικρατεί κλίμα νίκης. «Η Φώφη τόλμησε και πέτυχε. Η νίκη της ήταν καθαρή θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή και μετά ο στόχος είναι η δημιουργία του νέου φορέα που θα διεκδικήσει την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού», αναφέρουν στενοί της συνεργάτες. 

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αρχίσει από σήμερα σειρά επαφών αρχικά με τους επικεφαλής των κομμάτων και των κινήσεων που αποτελούν τη ΔΗΣΥ. Θα συναντήσει τους Γ.Παπανδρέου, Θ. Θεοχαρόπουλο, Απ. Πόντα και τους εκπροσώπους των Κινήσεων Πολιτών.

Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τους συνοποψηφίους της, πλην Ανδρουλάκη, στην εκλογική κούρσα. Κατά τις συναντήσεις αυτές η κυρία Γεννηματά θα διαβεβαιώσει για την πρόθεση της να προχωρήσει με βήματα ενωτικά στη δημιουργία του νέου κόμματος. 

Σε ότι αφορά τις πιθανές συμμαχίες στον δεύτερο γύρο, δεν υπάρχει ανησυχία. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι «στη χειρότερη περίπτωση», οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης αλλά και οι υπόλοιποι υποψήφιοι, «θα κρατήσουν στάση ουδετερότητας» και δεν θα στηρίξουν τον Νίκο Ανδρουλάκη. 

Στο επιτελείο του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, η μάχη του δεύτερου γύρου, όσο και αν δίνεται υπό συνθήκες που προεξοφλούν τη νίκη της κυρίως Γεννηματά, «δεν μπορούσε να αποφευχθεί». 

«Εάν η κυρία Γεννηματά είχε ποσοστό κοντά στο 50%, δεν θα συζητούσαμε να πάμε σε δεύτερο γύρο. Τώρα, όμως, πρέπει να τιμήσουμε τους συνιδρυτές, τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που περίμεναν ώρες στις ουρές για να στείλουν ένα μήνυμα: Ότι αυτή η παράταξη υπάρχει, είναι εδώ, είναι ισχυρή. Πρέπει λοιπόν να σεβαστούμε τη συμμετοχή τους», δήλωσε στον Σκάι ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

Ο κ. Ανδρουλάκης δεν απέφυγε τις αιχμές εναντίον της Φώφης Γεννηματά. «Για εμένα στρατηγικός αντίπαλος είναι το κληρονομικό δικαίωμα στην πολιτική. Είχες μια κληρονομιά, είχε κάποιος χρήματα, γίνεσαι ισχυρότερος. Ήταν ο πατέρας σου πολιτικός; Αρα πιθανότατα να γίνεις κι εσύ πολιτικός σε σχέση με κάποιον που δεν έχει την κληρονομική ισχύ. Εγώ δεν θέλω αυτή την κοινωνία», ανέφερε προκαλώντας την αντίδραση της Χαρ. Τρικούπη που διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να εισέλθει στο πεδίο των προσωπικών αιχμών. 

Ο κ. Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει να εμφανίσει την αναμέτρηση του με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ως τη μάχη του παλιού με το καινούργιο. «Ο κόσμος ζητά κάτι πραγματικά καινούργιο» αναφέρουν στενοί του συνεργάτες και τονίζουν ότι η εκλογή του στην ηγεσία του νέου φορέα «θα εκπέμψει ισχυρό μήνυμα ανανέωσης της παράταξης και ανατροπής του πολιτικού σκηνικού».

Παράλληλα θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ως καταλληλότερος για να αντιμετωπίσει τον Αλέξη Τσίπρα. Το επιτελείο του αναμένεται να ρίξει το εκλογικό του βάρος στην Αττική αλλά και την Ήπειρο περιοχές που εκτιμάται ότι μπορούν να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι δυνάμεις τους. 

Σε ότι αφορά τα οργανωτικά της εκλογής, ήδη η επιτροπή Αλιβιζάτου έχει προχωρήσει στις κινήσεις που απαιτούνται για την ομαλή διεξαγωγή του (ψηφοδέλτια κλπ). Άγνωστο παραμένει αν θα υπάρξει debateμεταξύ των δύο. Ο κ. Αλιβιζάτος είχε ζητήσει από την ΕΡΤ και ένα τρίτο debate η πλευρά Ανδρουλάκη το επιδιώκει και η πλευρά Γεννηματά δεν έχει πρόβλημα να πραγματοποιηθεί.