Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Σαρλ Μισέλ: Μόνο με διάλογο μπορούμε να επιτύχουμε την αποκλιμάκωση



Την βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έμπρακτη αλληλεγγύη και όχι μόνο λεκτική εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

«Θέλω να μεταφέρω ένα μήνυμα της Ευρώπης που να είναι σαφές, συγκεκριμένο που θα μας επιτρέψει να επιδείξουμε αυτή μας την αλληλεγγύη όχι μόνο μέσα από τα λόγια, αλλά μέσα από τις θέσεις που θα έχουν μια επίπτωση θετική προκειμένου να προχωρήσουμε στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κος Μισέλ.
Μετά το τέλος της συνάντησης με το Ν. Αναστασιάδη ο κος Μισέλ δήλωσε ότι «η ΕΕ είναι μια πολιτική ατζέντα μοναδική στην Ιστορία που βασίζεται στις αξίες του αλληλοσεβασμού και επίσης στο τι χρειαζόμαστε προκειμένου να δώσουμε απαντήσεις με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα, με βάση την εμπιστοσύνη στο διεθνές επίπεδο. Θα ήθελα να πω με σαφήνεια για την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Κύπρο που αντιμετωπίζει πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα, ανησυχίες. Έχουμε παρακολουθήσει τον τελευταίο μήνα τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για αυτό δεν θέλουμε να περάσει αυτό το θέμα ως θέμα που αφορά Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και όλα τα δικαιώματα της ΕΕ και για αυτό έχουμε αποφασίσει στις 24 - 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, στο υψηλότερο επίπεδο της ΕΕ, να διεξάγουμε ένα στρατηγικό διάλογο για τις μελλοντικές μας δράσεις για αυτό το κομμάτι της Μεσογείου περιλαμβανομένης και της Τουρκίας. Θεωρώ ότι πραγματικά πρέπει να είμαστε απόλυτοι σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των κρατών της ΕΕ και βεβαίως των ενδιαφερόντων και δικαιωμάτων της Κύπρου. Βεβαίως αυτά τα ενδιαφέροντα βασίζονται στις αρχές της ΕΕ».
Πρόσθεσε ότι «μόνο μέσα από τον διάλογο μπορούμε να πετύχουμε πρόοδο σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση και να έχουμε κοινούς στόχους για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Περισσότερη, λοιπόν, ασφάλεια, περισσότερη σταθερότητα και αυτή είναι μια προτεραιότητα που θα πρέπει να τη μοιραζόμαστε όλοι στον τομέα της στρατηγικής και για αυτό τον λόγο θα ήθελα να συμβουλευτώ πριν από αυτή τη Σύνοδο μας που θα είναι πάρα πολύ σημαντική, με τις συνομιλίες που είχα μαζί σας προκειμένου να δούμε με ποιο τρόπο, μακροπρόθεσμα, μπορούμε να ενεργήσουμε από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Ο κ. Μισέλ επεσήμανε ότι «αυτή η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο μέσα από τα λόγια, αλληλεγγύη σημαίνει μέσα από τις πράξεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνονται με ένα τρόπο ευφυή προκειμένου να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα».
Αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό, ο κ. Μισέλ είπε ότι «είναι μια πρόκληση για την ΕΕ και ένα θέμα που αφορά το παγκόσμιο και πριν να έρθω στην Κύπρο έχω πάει στη Λέσβο. Πραγματικά υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα. Η ΕΕ σε λίγες μέρες θα προτείνει ένα Μεταναστευτικό Σύμφωνο και θα πρέπει να υπάρχει ένας πολιτικός διάλογος μεταξύ των κρατών μελών, προκειμένου να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και να στηρίξουμε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των χωρών μελών της ΕΕ στην πρώτη γραμμή».
Είπε επίσης ότι οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να δουλέψουν σκληρά ώστε να δώσουν «πάρα πολύ καθαρά μηνύματα, προκειμένου να έχουμε πρόοδο και επίσης να δώσουμε όλες μας τις προσπάθειες οι οποίες θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο της διαδικασίας των ΗΕ και η ΕΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη περισσότερο να δεσμευτεί και να υποστηρίξει τις δικές σας προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει πρόοδος σε αυτό το θέμα».

 ΠΗΓΗ: AΠΕ-ΜΠΕ