Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ρωσικό φυσικό αέριο στην Ελλάδα: «Σημαντική συμφωνία εν μέσω αβεβαιότητας»



Μακροπρόθεσμη σύμβαση για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, διάρκειας 10 ετών, υπέγραψαν η θυγατρική της Gazprom «GazpromExport» και η ελληνική εταιρεία «Mytilineos».

Ένας νέος «πονοκέφαλος» προέκυψε για τους πολέμιους του ρωσικού φυσικού αερίου, μετά τη συμφωνία της GazpromExport και της Mytilineos που υπέγραψαν 10ετή σύμβαση για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Και αυτό γιατί ενώ ορισμένες χώρες του δυτικού κόσμου κάνουν τα πάντα για να ανεξαρτητοποιηθεί η Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται καθώς η Gazprom συνάπτει συνεχώς νέες συμφωνίες. 

 Στην αιχμή του δόρατος της αντιρωσικής ενεργειακής ανάπτυξης, οι Ηνωμένες Πολιτείες, προσπαθούν με κάθε τρόπο να μπλοκάρουν την ολοκλήρωση του Nord Stream 2 που συνδέει Ρωσία-Γερμανία.

Την ελληνορωσική ενεργειακή συμφωνία σχολιάζει στο Sputnik ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Φίλης:

«Πρόκειται για ένα deal το οποίο έγινε μεταξύ ενός ενεργειακού κολοσσού όπως είναι η Gazprom και μιας εξαιρετικά σημαντικής εταιρείας για τα ελληνικά δεδομένα. Μιας ελληνικής εταιρείας με μεγάλη περιφερειακή δραστηριότητα. Μια τέτοια συμφωνία που ενισχύει την Ελλάδα είναι ευπρόσδεκτη» τονίζει μεταξύ άλλων.

Ο Κωνσταντίνος Φίλης εκφράζεται υπέρ μιας πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψιν και με τρόπο ρεαλιστικό τα συμφέροντα της Ελλάδας και θα αυξάνει τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα του ρωσικού Οικονομικού Πανεπιστημίου, επικεφαλής αναλυτή του Εθνικού Ιδρύματος Ενεργειακής ΑσφάλειαςΊγκορ Γιουσκόφ, ο οποίος μίλησε στο Sputnik, η ελληνική αγορά, αν και δεν είναι πολύ μεγάλη, έχει θεμελιώδη σημασία για τον ρωσικό κολοσσό:

«Η ελληνική αγορά είναι σημαντική για την Gazprom επειδή το Αζερμπαϊτζάν θα εισέλθει στην ελληνική αγορά (σ.σ αγωγός ΤΑP). Ήδη έχουν ξεκινήσει εξαγωγές από το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία. Στη συνέχεια, ο αγωγός από το Αζερμπαϊτζάν θα φτάσει στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό για την Gazprom να διατηρήσει την ελληνική αγορά και να κάνει περισσότερες επαφές με τους καταναλωτές. Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει σκοπό να έχει τρεις πηγές φυσικού αερίου. Η πρώτη είναι οι εισαγωγές από τη Ρωσία μέσω αγωγών, η δεύτερη είναι η παραλαβή LNG (σ.σ. υγροποιημένο φυσικό αέριο), και η τρίτη οι εισαγωγές από το Αζερμπαϊτζάν. Στις συνθήκες του αυξανόμενου ανταγωνισμού η Gazprom έχει σκοπό να διατηρήσει την αγορά και υπογράφει μια νέα συμφωνία με τους Έλληνες καταναλωτές» δήλωσε ο Ίγκορ Γιουσκόφ

 

 H συμφωνία αυτή έγινε στη σκιά μιας τεράστιας αβεβαιότητας για την αγορά ενέργειας τα επόμενα χρόνια, καθότι μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες όπως ένα δεύτερο κύμα του κορονοϊού.

«Στην αγορά της ενέργειας συντελούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις. Άγνωστο το πού θα φτάσει η κατάσταση. Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή υπάρχει μια υπερπροσφορά σε σχέση με τη ζήτηση, τόσο στο κομμάτι του φυσικού αερίου όσο και του πετρελαίου. Το αποτέλεσμα είναι να είναι πολύ χαμηλές οι τιμές» τονίζει ο Κωνσταντίνος Φίλης.

Και προσθέτει:

«Δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλή εκτίμηση για το πού ενδέχεται να βρεθούμε στην αγορά ενέργειας τα επόμενα 2-3 χρόνια, ωστόσο δεν υπάρχει κάτι δραστικό που μπορεί να αλλάξει τη δεσπόζουσα θέση της Gazprom στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Σημαντικές ενέργειες γίνονται από την πλευρά της ΕΕ για την απεξάρτηση από τη Ρωσία. Εξ ου και η απομείωση του ρόλου της Ουκρανίας ως διαμετακομιστικού κόμβου.

Επειδή το Ιράν βρίσκεται εκτός παιχνιδιού αυτή τη στιγμή λόγων των αμερικανικών κυρώσεων, οι εναλλακτικές στο ρωσικό φυσικό αέριο δεν μπορεί παρά να είναι συμπληρωματικές».

«Γρίφος» αποτελεί τι θα γίνει με το βόρειο-αμερικανικό LNG κι αν αυτό μπορεί να αλλάξει την κατάσταση στο ενεργειακό τοπίο. Αν θα προσπαθήσει να κατευθυνθεί στην αγορά της Ευρώπης ή της Ασίας.

«Το πιθανότερο είναι να πάει προς την Ασία, αλλά πρέπει να τονίσουμε ξανά, το πόσο ευμετάβλητο είναι το σκηνικό της ενέργειας».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, συνεχίζονται οι αμερικανικές κυρώσεις προς τις εταιρείες που συνεργάζονται για την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγωγός βρισκόταν στο 94% της συνολικής προόδου όταν ξεκίνησε η επιβολή των κυρώσεων.

Ωστόσο η ρωσική και η γερμανική πλευρά διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι ο αγωγός θα ολοκληρωθεί.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως όταν ξεκίνησε η κατασκευή του Nord stream 1, οι χώρες της Βαλτικής, είχαν αντιδράσει τονίζοντας προς τη Γερμανία ότι πρέπει να υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη καθώς πάει να δημιουργηθεί ένας αγωγός ο οποίος συνδέει απευθείας Γερμανία με Ρωσία και παρακάμπτει πλήρως τις ίδιες. Τα συγκεκριμένα κράτη τόνιζαν ότι η κίνηση αντιτασσόταν στα ευρωπαϊκά συμφέροντα γιατί έδινε δύναμη στη Ρωσία.

Η απάντηση των Γερμανών ήταν ότι εφόσον ικανοποιείται το γερμανικό συμφέρον, θα προχωρούσαν κανονικά.