Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Ρόδος: Πρόεδρος Ξενοδόχων προς Aλ. Tσίπρα: «Επιθυμούμε, την επόμενη φορά να μας σεβαστείτε περισσότερο»!



Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλης Μαρκόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στην συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων του τόπου, στις Πηγές Καλλιθέας, αναφέρθηκε στην ανάγκη επαναφοράς του μειωμένου νησιωτικού ΦΠΑ, δηλώνοντας μεταξύ άλλων:
«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς, η επίσκεψή σας στο νησί μας την κρίσιμη τούτη ώρα. Την στιγμή δηλαδή που η Ρόδος μας, ενώ έπρεπε να φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες, και να προσφέρει στην Εθνική οικονομία βρίσκεται “διασωληνωμένη” στην εντατική, ανενεργή ως προς την τουριστική της δραστηριότητα.
Η επίσκεψή σας πέρα από την συμπαράσταση που κομίζει, μας θυμίζει ένα κορυφαίο πολιτικό γεγονός για τη Δωδεκάνησο, το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση του 2018 στο οποίο για πρώτη φορά είχαμε τον πρωθυπουργό και 18 υπουργούς στο νησί μας!
Διαχρονικό μας παράπονο ήταν και είναι, ότι, και τότε και τώρα, ο υπουργός Τουρισμού στην ιεραρχία των υπουργών, είναι ο 18ος! Δυστυχώς φέτος επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο η ανάγκη αναβάθμισης του Υπουργείου Τουρισμού για το καλό της χώρας.
Επίσης είστε ο πολιτικός που έδειξε στην Ευρώπη την αξία των Ευρωπαϊκών Συνόρων. Αυτόν όμως τον σεβασμό, κ. πρόεδρε, περιμέναμε να δείξετε και στην Δωδεκάνησο, το Νοτιοανατολικό σύνορο της χώρας, κρατώντας την από 15/1/2015 υπόσχεσή σας για διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα Δωδεκάνησα.
• Ένα κεκτημένο από τους καιρούς της Οθωμανικής αυτοκρατορίας,
• Ένα κεκτημένο που σεβάστηκαν ακόμα και οι Ιταλοί αποικιοκράτες αναγνωρίζοντας την αξία του για μια περιοχή στα όρια της Ευρώπης που τους έδινε πρόσβαση στην Ανατολή.
• Ένα κεκτημένο που καθρεφτίζεται ακόμα και στα λόγια του Γαβριήλ Χαρίτου, δημάρχου Ροδιών, όταν το 1948 παραδίδει στον Έλληνα Βασιλιά Παύλο το κλειδί της Πόλης και του τονίζει ότι «Οι Δωδεκανήσιοι έχουν πλέον πλήρη επίγνωσιν της αποστολής των και γνωρίζουν ότι διά της ενώσεως θα συμβάλουν απ’ ευθείας εις την ευημερίαν, την πρόοδον και την ακμήν της Ελλάδος».
Οι ξενοδόχοι, όπως ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Μαρκόπουλος, αισθάνονται υπερήφανοι, καθώς επιτελούν «το πατριωτικό τους καθήκον», δημιουργώντας εισοδήματα και θέσεις εργασίας, εξάγοντας τουριστικές εμπειρίες. «Η Ευημερία και η Πρόοδος όμως κε πρόεδρε είναι ασύμβατη με την υπέρ-φορολόγηση και την αύξηση έμμεσων φόρων όταν ολόγυρα σε περιβάλλει η θάλασσα και το καράβι για το κέντρο της χώρας χρειάζεται 16 ώρες!!!
Οι ξενοδόχοι είμαστε περήφανοι, γιατί κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον δημιουργώντας εισοδήματα, δουλειές, δημόσια έσοδα. Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι ξενοδόχοι της Ρόδου κατ’ ουσία εξάγουμε τουριστικές υπηρεσίες!!
Αυτό επιτυγχάνεται είτε με διαμονή συν κάποια γεύματα, είτε με all inclusive!!
Γνωρίζουμε ότι το δεύτερο στερεί εισπράξεις από ένα τμήμα της τοπικής αγοράς, και ομολογούμε ότι, όταν χτίζαμε τα όνειρά μας, δεν ήταν με την λογική αυτού του πακέτου, παρόλα αυτά ήταν επιτακτική ανάγκη να το υιοθετήσουμε σε μεγάλο βαθμό για να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, σε μία παγκόσμια αγορά, που αποτελείται από χώρες που επενδύουν στον Τουρισμό και σε Υποδομές γύρω από αυτόν, ενώ στην δική μας επαναπαυόμαστε στον φυσικό πλούτο και στην ομορφιά του τόπου. Δεν είμαστε αρνητικοί σε μια φορολογική πριμοδότηση πακέτων υπηρεσιών που δεν είναι All Inclusive, όμως ο ΦΠΑ στα συγκεκριμένα μη-All Inclusive arrangements όπως το Bed & Breakfast ή το Half Board, το αυξήσατε και αυτό!!!

Νομοθετήσατε το τέλος διαμονής, το οποίο αν και γνωρίζουμε ότι υπάρχει σε άλλες χώρες, ωστόσο εξυπηρετεί υπέρτατες κοινωνικές αξίες όπως την προστασία του περιβάλλοντος ή την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς!! Εφαρμόζεται για να ανταποδίδει στον τόπο που επιφορτίζεται από τις χιλιάδες των επισκεπτών (για το καλό της Οικονομίας όλης της χώρας), μία οικονομική ανακούφιση, σε καμία όμως περίπτωση για να χρηματοδοτεί ελλείμματα και ένα τεράστιο σπάταλο κράτος», είπε ο πρόεδρος της ΕΞΡ, Μ. Μαρκόπουλος και πρόσθεσε:
«Οι ξενοδόχοι της Ρόδου, κ. πρόεδρε, δεν είμαστε μεγάλες, «άκαρδες» και «ψυχρές» πολυεθνικές. Ούτε εισοδηματίες με καταθέσεις στο εξωτερικό!! Κερδίζοντας επανεπενδύουμε για τον τόπο ή χρηματοδοτούμε ανακαινίσεις ώστε να διατηρείται η ανταγωνιστικότητά μας. Είμαστε άνθρωποι που μοχθούμε για το Νησί μας, αγαπάμε τους εργαζόμενούς μας, έμπρακτα, και το αποδείξαμε ξανά όταν προ τριμήνου φορώντας προστατευτικές μάσκες, διαπραγματευτήκαμε και υπογράψαμε μια πλουσιοπάροχη Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όχι γιατί μας περισσεύουν…. Αλλά γιατί θεωρούμε ότι ο ξενοδοχοϋπάλληλος πρέπει να αμείβεται ικανοποιητικά, αφού είναι αυτός που αναδεικνύει την Τουριστική Υπηρεσία με τα μέσα που του παρέχουμε. Το εργατικό μας κόστος είναι υψηλό, όχι από τα χρήματα που δίνουμε στον εργαζόμενο για να ζήσει την οικογένειά του, αλλά από τις υπέρογκες εργοδοτικές εισφορές. Δυστυχώς ούτε επί των ημερών σας είχαμε αποτελεσματική μείωση.
Εύχομαι πραγματικά το καλύτερο σε εσάς και το κόμμα σας γιατί ο τόπος το έχει ανάγκη, επιθυμώ όμως την επόμενη φορά να μας σεβαστείτε περισσότερο».