Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Ριζικές αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση! Επιστρέφει το άσυλο



Προσεχώς και συγκεκριμένα, μέχρι τις αρχές Αυγούστου, το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ θα είναι γεγονός. Ανάμεσα στις επικείμενες αλλαγές είναι κ η επιστροφή του ασύλου και η κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων.

Το υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτη (19.07.2017) υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ασχολήθηκε εκτενώς με ποικίλα νομοσχέδια που πρόκειται ή έχουν ήδη κατατεθεί.

Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση αφορά την ευρεία νομοθετική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΑΕΙ με πρώτιστο δρομοδείχτη και κριτήριο την δημοκρατία, την θέσπιση ακαδημαϊκών κανόνων, την διασφάλιση της δωρεάν πρόσβασης στα μεταπτυχιακά προγράμματα φοιτητών που δεν έχουν την αναγκαία ή στοιχειώδη οικονομική δυνατότητα, αλλά πληρούν επαρκώς τα ακαδημαϊκά κριτήρια και την δημιουργία νέων θεσμών εξωστρέφειας για πρώτη φορά.

Υπάρχουν διατάξεις εντός του νομοσχεδίου που αφορούν τη θέσπιση τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου στα τμήματα πενταετούς φοίτησης σε συνδυασμό με έναρξη διαδικασιών επίλυσης των επαγγελματικών προσόντων αποφοίτων ΤΕΙ, την δημιουργία διετών δομών στο πλαίσιο των ΑΕΙ που θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά Ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Σχετικά με το φλέγον ζήτημα της διοίκησης των ιδρυμάτων:

- Επανέρχεται τα ακαδημαϊκό άσυλο, εκλέγονται οι Αντιπρυτάνεις με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, επανέρχεται η φοιτητική συμμετοχή στα όργανα, η Σύγκλητος διευρύνεται. Καταργούνται τα δυσλειτουργικά Συμβούλια Ιδρυμάτων.
Για τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ):

- Ενισχύεται η ελεύθερη πρόσβαση των φοιτητών στα Π.Μ.Σ. ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση. Ορίζεται ποσοστό των φοιτητών που απαλλάσσονται των τελών φοίτησης, όπου υπάρχουν, βάσει οικονομικών κριτηρίων.

- Ενισχύεται η ίδρυση δωρεάν Π.Μ.Σ. Προσμετράται θετικά η λειτουργία τέτοιων Π.Μ.Σ. κατά τις επιχορηγήσεις των ιδρυμάτων.

- Θεσπίζεται υποχρέωση ύπαρξης αναλυτικών προϋπολογισμών με αιτιολόγηση και τελική έγκρισή τους από το Υπουργείο.
Για τον ενιαίο χώρο ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας:

- Θεσμοθετούνται σε επίπεδο περιφέρειας, τα Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας (Α.Σ.Α.Ε.Ε.), που συγκροτούνται από εκπροσώπους όλων των Α.Ε.Ι. και των Ερευνητικών Κέντρων.

- Το Α.Σ.Α.Ε.Ε. χαράσσει στρατηγική συνολικά για όλα τα ιδρύματα της περιφέρειας, προωθώντας τις συνέργειες μεταξύ των ιδρυμάτων, χωρίς να εμπλέκεται στα της καθημερινής διοίκησης.

Όσον αφορά στις πενταετής σπουδές και τα επαγγελματικά προσόντα:

- Η απονομή του ενιαίου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου στα Τμήματα που έχουν πενταετή προγράμματα σπουδών και η δημιουργία επιτροπών με εκπροσώπους των μηχανικών των Πολυτεχνικών Σχολών αλλά και των Σχολών Μηχανικών των Τ.Ε.Ι., δημιουργούν για πρώτη φορά όροι επίλυσης του ζητήματος των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων Τ.Ε.Ι.

- Ενισχύεται η μεταλυκειακή επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση με την δημιουργία διετών δομών εντός των Α.Ε.Ι., για αποφοίτους Επαγγελματικά Λύκεια που θα απονέμουν επαγγελματικά πιστοποιητικά Ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Για την λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας:

- Δημιουργείται ένα θεσμικό πλαίσιο που να αποτυπώνει τις βασικές αρχές του δημόσιου λογιστικού προσαρμοσμένες στις ανάγκες διαχείρισης των ερευνητικών προγραμμάτων.

Επίσης, οσονούπω θα είναι έτοιμο το σχέδιο συγχώνευσης των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά, σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέχρι το τέλος του μήνα θα ορισθεί και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και τις διεργασίες αξιολόγησης.