Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Προστασία πρώτης κατοικίας: Έκκληση Σταϊκούρα για αξιοποίηση της ρύθμισης



Νέα έκκληση σε δανειολήπτες, που πληρούν τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια του νόμου, να αξιοποιήσουν έως τον Απρίλιο τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, για την ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική.

«Κάνουμε έκκληση προς τους πολίτες να μπουν στην πλατφόρμα, να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση έως τις 30 Απριλίου 2020, να πάρουν την προστασία, δηλαδή το μερικό κούρεμα των δανείων, την επιδότηση της δόσης και όλα όσα προβλέπει η πλατφόρμα», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας αναφερόμενος στον νόμο που, όπως είπε, έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση και βελτίωσε η κυβέρνηση της ΝΔ.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από τη μέχρι τώρα εξέλιξη, καθώς μόνο 273 πολίτες αποδέχθηκαν τη συνολική ρύθμιση ενώ προ τεσσάρων εβδομάδων ήταν μόλις 124. Είναι μικρό το ποσοστό μπροστά στο σύνολο των αιτήσεων που γίνονται, «αλλά φαίνεται ότι αρχίζει η κοινωνία και το τραπεζικό σύστημα να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση», επισήμανε.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους «θα προχωρήσουμε σε ολιστική προσέγγιση (του θέματος), ώστε να έχουμε ένα ενιαίο σχέδιο προστασίας. Αυτό θα δίνει μία δεύτερη ευκαιρία για πολίτες και επιχειρήσεις, καμία (ευκαιρία) για κακοπληρωτές, και ειδικές πρόνοιες για ευάλωτα νοικοκυριά».
Για το θέμα του κατώτατου μισθού, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της αύξησης που να συνδυάζεται με τον ρυθμό της οικονομικής μεγέθυνσης και την παραγωγικότητα της οικονομίας. Νωρίτερα, για το ίδιο θέμα, ο κ. Στουρνάρας είχε πει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν είναι κακό, αλλά τα ποσοστά μεταβολής του μέσου μισθού δεν πρέπει να απέχουν πολύ από τη μεταβολή της παραγωγικότητας.