Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Ποια τα δυνατά σενάρια της ΝΔ για τις επόμενες εκλογές - Οι εντολές Μητσοτάκη στα στελέχη του



Όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά σε αυτή τη χώρα, καθώς από τη μια ο Κυρ.Μητσοτάκης δηλώνει στην ομιλία του στη ΔΕΘ έτοιμος να κυβερνήσει κι από την άλλη η κυβέρνηση διαβεβαιώνει, ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.

Ποιες όμως είναι οι σκέψεις της ΝΔ για την πολιτική κατάσταση στη χώρα...

Σενάριο πρώτο

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι η θέση της κυβέρνησης για αποσυσχέτιση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές φέρνει πιο κοντά τις εθνικές εκλογές μαζί με ευρωεκλογές.

 

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, στελέχη της οδού Πειραιώς αναφέρουν το εξής: Πως η κυβέρνηση δεν θέλει να έχει προηγηθεί καμία εκλογική αναμέτρηση μέχρι τις εθνικές εκλογές. Ούτε αυτοδιοικητικές ούτε ευρωεκλογές.

Αντίθετα, αν οι βουλευτικές εκλογές συμπέσουν με τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2019, τότε η κυβέρνηση:

1ον) θα έχει μειώσει το ρίσκο της μεγάλης αποχής που «σημαδεύει» τις ευρωπαϊκές κάλπες.

2ον) θα προσθέσει στον προεκλογικό της λόγο ένα ευρωπαϊκό περίβλημα με κεντρικό μήνυμα «μάχη για μια καλύτερη Ευρώπη».

Το σενάριο αυτό, λένε πολιτικοί αναλυτές, θα μπορέσει να δώσει στον Αλέξη Τσίπρα μια προεκλογική «σανίδα σωτηρίας» απέναντι στα νέα μέτρα που θα ισχύουν. Κι αυτό διότι θα έχει μεταθέσει την ατζέντα από ένα πεδίο προνομιακό για τη Νέα Δημοκρατία. Και όχι μόνο για την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και για τα κόμματα της Κεντροαριστεράς.

Σενάριο δεύτερο

Το δεύτερο σενάριο που μελετούν στη ΝΔ είναι να στηθούν κάλπες το φθινόπωρο του 2018. Δηλαδή σε ένα χρόνο από τώρα, πριν ισχύσουν τα νέα μέτρα του 2019.

Ο προβληματισμός όμως που υπάρχει από τους πολιτικούς αναλυτές, έχει να κάνει με το εξής: Με το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει τον πήχυ της νέας αξιολόγησης. Κι όλα αυτά σε μια συγκυρία που έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν σενάρια για επιβολή νέων μέτρων. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο του πολιτικού «ατυχήματος». Είτε αυτό προέλθει από σκάνδαλα είτε από γεγονότα που θα οφείλονται σε κρατική ολιγωρία…

 

Νέα Δημοκρατία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ζητήσει από όλα τα στελέχη να βρίσκονται σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Σκοπεύει επίσης να ζητήσει εντατικοποίηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με επισκέψεις στο Λεκανοπέδιο και την περιφέρεια.

Στόχος του να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς ειδικότερα των νέων που πληρώνουν την πολυετή κρίση στη χώρα μας. Στο εσωκομματικό μέτωπο, η ΝΔ στοχεύει στην ανανέωση των ψηφοδελτίων με φρέσκα και νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτιά της. Πάντα όμως σε συνδυασμό με έμπειρα στελέχη που έχουν πολλά να προσφέρουν ώστε να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα.

 

Την πιθανότητα διπλών εκλογών άνοιξαν ήδη οι δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη, τον Ιούνιο: «Οι εκλογές είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να γίνουν νωρίτερα από το τέλος της παρούσης θητείας, αυτό είναι ξεκάθαρο, άρα, αν θα αλλάξει λοιπόν η ημερομηνία, θα είναι έτσι ώστε να πάμε πιο πέρα, πιο πίσω δηλαδή. Εγώ θεωρώ απαραίτητο το να αποσυσχετιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών από εκείνη των τοπικών και περιφερειακών εκλογών. Λειτουργεί παραμορφωτικά για το χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών το να συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.