Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ερντογάν έφυγε από τη Διάσκεψη του Βερολίνου - Αντικαταστάθηκε από τον ΥΠΕΞ



Χωρίς της συμμετοχή των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μάικ Πομπέο συνεχιζόταν μέχρι πριν λίγη ώρα η μαραθώνια συνεδρίαση για το μέλλον της λιβυκής κρίσης.

Σύμφωνα με γερμανική πηγή, η οποία μίλησε στο Sputnik, ο Τούρκος πρόεδρος αποχώρησε από την αίθουσα της σύσκεψης και αντικαταστάθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Την ίδια ώρα, το γερμανικό πρακτορείο DPA μετέδωσε ότι πέραν του προέδρου Ερντογάν, από τις διαβουλεύσεις αποχώρησε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο συμμετέχοντα της Διάσκεψης, γνωστοποίησε ότι τα κράτη – μέλη βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τη λιβυκή κρίση.

Η κρίσιμη Διάσκεψη βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 15.30 το μεσημέρι της Κυριακής, με στόχο την επίτευξη «κοινού τόπου» τόσο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών όσο και για την αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων.

Στο τραπέζι παρακάθονται οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Από την πλευρά τους, ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), Φάγεζ Αλ Σάρατζ, και ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χάφταρ, θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το τελικό κοινό ανακοινωθέν.