Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Πέτσας: Η Ελλάδα θα πληρώσει την διαμονή τουριστών που θα είναι θετικοί στον κορωνοϊό



«Τα θετικά κρούσματα θα φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία με κόστος που θα βαρύνει το ελληνικό Δημόσιο. Το κάναμε και στο παρελθόν και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε»,  τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Αναλυτικότερα, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως «Σε όλο αυτό το διάστημα, από την ημερομηνία που είχαμε κλείσει τα σύνορά μας σε συγκεκριμένες χώρες, οι πολίτες που έρχονται με κάποιες πτήσεις στην Ελλάδα, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, υποβάλλονται σε τεστ. Μένουν ένα βράδυ σε ξενοδοχείο και ανάλογα με το αποτέλεσμα του τεστ μπορούν -μετά τις τελευταίες μας αποφάσεις- να φύγουν και να είναι σε μια πιο χαλαρή καραντίνα επτά ημερών ή σε μια αυστηρή υπό επιτήρηση καραντίνα 14 ημερών. Όλους αυτούς τους μήνες ήταν χιλιάδες οι άνθρωποι που πέρασαν από αυτή τη διαδικασία. Είχαμε φροντίσει να φιλοξενηθούν χωρίς προβλήματα σε ξενοδοχεία μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα ή μέχρι να τελειώσει η καραντίνα.

Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και μετά. Με μια διαφορά. Περιμένουμε να έχουμε πολύ λιγότερα περιστατικά. Μακάρι να μην έχουμε κανένα, καθώς οι επιδημιολογικοί κύκλοι, τουλάχιστον στις χώρες της Ευρώπης από όπου αναμένονται οι περισσότερες αφίξεις, φαίνεται να συγχρονίζονται προς τα κάτω. Θα έχουμε επίσης στοχευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Άρα θα έχουμε διττή ανάλυση κινδύνου, προκειμένου να εντοπίζουμε περιοχές που ενδεχομένως να υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανιστεί ένα κρούσμα. Τα θετικά κρούσματα θα φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία με κόστος που θα βαρύνει το ελληνικό Δημόσιο. Το κάναμε και στο παρελθόν και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ελπίζουμε να είναι λίγα τα κρούσματα ή και μηδενικά. Και αυτό το Καλοκαίρι, με ασφάλεια και με κανόνες, θα έχουμε μια τουριστική σεζόν, έστω μικρότερη, αλλά όχι χαμένη».

Παράλληλα πρόσθεσε πως όλες οι λεπτομέρειες των επιχειρησιακών σχεδίων θα γίνουν γνωστές στο επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς θα πλησιάζουμε τις 15 Ιουνίου ενώ επανέλαβε πως «αυτό που είναι ξεκάθαρο -και το απαντώ ευθέως- είναι ότι για όσους θα μπαίνουν σε καραντίνα, το κόστος αυτό θα το επιβαρύνεται το ελληνικό Δημόσιο».