Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Οργή Κοτζιά για Μόσχα: Να σταματήσει η ασέβεια προς την Ελλάδα! Νομιμοποιούν τις παράνομες ενέργειες των Ρώσων διπλωματών



Οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή όσα είπε η Μαρία Ζαχάροβα για τους Ρώσους διπλωμάτες. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας απείλησε με αντίποινα για τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα και έκανε λόγο για «βρώμικες προκλήσεις της Αθήνας».

Λίγες ώρες αργότερα, ήρθε η «απάντηση» του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που κάνει λόγο για ασέβεια και νομιμοποίηση παράνομων ενεργειών.

Αναλυτικά αναφέρει: «Οι σημερινές δηλώσεις της Εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική.

Τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους.

Η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες.

Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Τέλος, ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Τι είπε η Ζαχάροβα

Νωρίτερα, σήμερα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε πως θα υπάρξουν συνέπειες για τις απελάσεις και υποστήριξε πως «θα έπρεπε η ελληνική πλευρά να επικοινωνήσει με την ρωσική πλευρά και να μην υποκύπτει σε βρώμικες προκλήσεις, στις οποίες δυστυχώς σύρθηκε η Αθήνα«!

Επιπλέον, η Ζαχάροβα διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, απείλησε τον Νίκο Κοτζιά για τη συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς τες «ανοησίες». «Είναι περίεργο που η ελληνική πλευρά δεν σχολίασε τις εν λόγω πληροφορίες που μετέδωσαν τα ελληνικά ΜΜΕ«, ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες φάσεις που αντιμετωπίζουν οι διμερείς μας σχέσεις, πάντα διατηρούμε την κατανόησή μας. (…) Οι λαοί μας δεν πρέπει να γίνονται όμηροι σε βρώμικα παιχνίδια στα οποία λαμβάνουν μέρος πολλά κράτη».

Ζάεφ και Συμφωνία των Πρεσπών

Συνολικά ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Ζαχάροβα τόνισε πως δεν βοηθάει στη σταθερότητα της περιοχής των Βαλκανίων. Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ απάντησε και στις καταγγελίες του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, περί επιχειρηματιών που χρηματίζουν πολίτες της ΠΓΔΜ για να προκαλούν επεισόδια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Πρόκειται για αβάσιμες καταγγελίες που στόχο έχουν να πυροδοτήσουν την αντιρωσική υστερία. Προφανώς, ξανά, δεν υπάρχουν στοιχεία για να στηρίξουν αυτές τις καταγγελίες«, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι μιλώντας στον ιστότοπο Buzzfeed, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κατήγγειλε πως ότι η κυβέρνησή του έλαβε πολλαπλές αναφορές ότι «Έλληνες επιχειρηματίες» που «διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις» κατέβαλαν σε πολίτες της ΠΓΔΜ ποσά από 13.000 δολάρια έως 21.000 δολάρια για να «διαπράξουν βίαιες ενέργειες» ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος.

Ο Ζάεφ αρνήθηκε να κατονομάσει ποιος είναι πίσω από τις πληρωμές αυτές, επικαλούμενος μια εν εξελίξει έρευνα καθώς και τις ευαίσθητες διπλωματικές σχέσεις αναφορικά με την προσπάθεια της χώρας του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Δήλωσε ότι η αστυνομία ενημερώθηκε για τις πληρωμές αφού έθεσε υπό κράτηση αρκετά άτομα που συμμετείχαν στις βίαιες διαδηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.