Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ερντογάν με ηγέτες της ΕΕ: Δεν προέκυψε καμία συμφωνία..



Σε δύο επίπεδα διεξάχθηκε οι συνομιλίες των Τούρκων αξιωματούχων με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση με το μεταναστευτικό.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες, για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε δύο επίπεδα, δηλαδή το ένα περιελάμβανε τη συζήτηση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ στο δεύτερο ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι μαζί με τον Ύπατο εκρπόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

 

Σε σύντομες δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Μισέλ, τόνισε πως οι συζητήσεις αποτέλεσαν ένα καλό σημείο εκκίνησης για επανέναρξη ουσιαστικά των συνομιλιών, όμως δεν προέκυψε καμία συμφωνία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τονίστηκε η ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την μεταναστευτική κρίση ενώ συζητήθηκε ο προϋπολογισμός της υπάρχουσας συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας μαζί με άλλα ζητήματα ασφάλειας στη Συρία.

 

Ακόμη, ο Ζοζέπ Μπορέλ, ως επικεφαλής της ομάδας της ΕΕ θα κάνει εκτενή και άμεσο διάλογο με ομάδα του τουρκικού ΥΠΕΞ ώστε να διασαφηνιστούν σημεία της τρέχουσας συμφωνίας.

Τέλος, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποχώρησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χωρίς να κάνει δηλώσεις, ενώ ήταν προγραμματισμένη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κατ' ιδίαν συνάντηση Μέρκελ - Ερντογάν στο Βερολίνο

Οι εξελίξεις στον Έβρο, αλλά και οι πιθανές βελτιώσεις στη μεταναστευτική συμφωνία Βρυξελλών - Άγκυρας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, στο πλαίσιο αυτό, την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών - από πλευράς της Τουρκίας - ενώ συζήτησαν την ανάγκη βελτίωσης της συμφωνίας του 2016.

Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά σε πιθανές κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής με την Frontex, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα,  καθώς και στην ενδεχόμενη πραγματοποίηση επιστροφών από την Ελλάδα προς την Τουρκία όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και από την ενδοχώρα (π.χ. Έβρος).