Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ο Τσίπρας ετοιμάζεται να μιλήσει για αυξήσεις μισθών και μειώσεις εισφορών στη ΔΕΘ



Το πακέτο εξαγγελιών του πρωθυπουργού για τη ΔΕΘ περιλαμβάνει αυξήσεις μισθών και μείωση εισφορών.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται και η προσπάθεια αποτροπής της μείωσης των συντάξεων. Το θέμα όμως θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού το Νοέμβριο.

Κυρίαρχα θέματα του πακέτου των παροχών θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και των κλαδικών μέσω της υποχρεωτικής επέκτασης των συμβάσεων. Την ίδια ώρα σήμερα στις 6 μμ κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων με το συλλαλητήριο στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Ελάφρυνση εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες

Μια πρώτη γεύση των ελαφρύνσεων θα δώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα εξετάζεται η εισφορά 20% επί του εισοδήματος υπέρ του κλάδου σύνταξης να μειωθεί στο 13.3% , ποσοστό που αντιστοιχεί στην εργοδοτική εισφορά την οποία καταβάλλουν οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Σήμερα η κατώτατη εισφορά ανέρχεται σε 167 ευρώ το μήνα ( 117 ευρώ υπέρ του κλάδου σύνταξης 40 ευρώ υπέρ του κλάδου υγείας και 10 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ). Η μειωμένη εισφορά που εξετάζεται να καταβάλλουν οι επαγγελματίες από 1/1/2019 δεν θα είναι κάτω από 100 ευρώ το μήνα. Επίσης εξετάζεται η θέσπιση εκπτώσεων για τα εισοδήματα άνω των 18.000 που επιβαρύνονται υπέρμετρα. Για παράδειγμα για εισόδημα 20.000 -30.000 μπορεί να ισχύει έκπτωση 5%, για εισόδημα 30.000 έως 40.000 7%.. Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου εργασίας ,η απώλεια των εσόδων δε θα υπερβαίνει τα 150 εκ. ευρώ , ποσό που δεν επηρεάζει το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ το οποίο υπολογίζεται ότι θα υπερβεί το 1,5 δις ευρώ.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η ελάφρυνση θα αφορά λίγους που επιβαρύνονται υπέρμετρα καθώς το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών καταβάλλουν χαμηλότερα ασφάλιστρα από ότι στο παρελθόν.

Υπενθυμίζουμε ότι εντός του μηνός αναμένεται η δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ το οποίο σύμφωνα με τις διαρροές είναι πολύ πιθανόν να κρίνει αντισυνταγματικό τον υπολογισμό των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση το εισόδημα.. Αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί εξετάζει επίσης τη δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό επιχειρήσεων που έχουν κλείσει και οφείλουν στην Εφορία και τον ΕΦΚΑ, δυνατότητα που είχαν αποκλείσει οι δανειστές.

Επιπλέον, παρέμβαση αναμένεται και στην περίπτωση της εισφοράς υπέρ εφάπαξ και επικουρικής σύνταξης που οφείλουν να καταβάλλουν περίπου 200.000 αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι και μηχανικοί. Ο ΕΦΚΑ κυρίως για τεχνικούς λόγους δεν έχει καταφέρει να αναρτήσει τις πρόσθετες εισφορές , εννέα μήνες μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος ,με αποτέλεσμα η επιβάρυνση λόγω των αναδρομικών να είναι εξουθενωτική. Σύμφωνα με πληροφορίες , το υπουργείο σκέφτεται να αντικαταστήσει τις συγκεκριμένες εισφορές ( 4% υπέρ εφάπαξ και 7% υπέρ επικούρησης) με ένα ενιαίο ποσό για όλους το οποίο θα κληθούν να καταβάλλουν σε δόσεις.

Αύξηση κατώτατου μισθού και κατάργηση υποκατώτατου

Άμεσα θα ξεκινήσει η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα διαρκέσει 4 μήνες. Ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από τη νέα χρονιά χωρίς ηλικιακές διακρίσεις. Δηλαδή θα ισχύει και για τους νέους κάτω των 25 ετών παρά τις ενστάσεις που έχουν προβάλλει οι δανειστές. Η αύξηση θα καταβληθεί σε δύο δόσεις κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας. Πάντως ενώ αρχικά είχε εξεταστεί το ενδεχόμενο η αύξηση να κυμαινόταν γύρω στο 5% ( 30 ευρώ) με τις ευλογίες και των δανειστών , μετά την απόφαση για κατάργηση του υποκατώτατου ,κυριαρχούν σκέψεις για χαμηλότερη αύξηση.

Αύξηση των κλαδικών μισθών 

Σε τροχιά αυξήσεων βρίσκονται ήδη 22.000 εργαζόμενοι μετά το «πράσινο φως» που έλαβαν από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας για την επέκταση των συμβάσεων τους . Πρόκειται για 14.000 ξενοδοχουπαλλήλους του νομού Λασιθίου και του νομού Χανίων που δικαιούνται αύξηση έως 45%

- 7.000 εργαζόμενους στα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού που δικαιούνται αυξήσεις από 40% έως και 150%.

- 400 υπαλλήλους σε μεγάλες πρακτορειακές επιχειρήσεις (ΔΝΕ) και 400 εργαζόμενους σε εταιρείες κρουαζιερόπλοιων μειώσεις στους μισθούς έως 20%.

Ωστόσο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων πιστεύουν ότι οι ξενοδόχοι, κυρίως των μικρότερων ξενοδοχείων, θα χρησιμοποιήσουν τεχνάσματα όπως είναι η μερική απασχόληση η οι «κλειστές» συμφωνίες προκειμένου να αποφύγουν να αυξήσουν τους μισθούς.

Το σύνολο των εργαζόμενων που περιμένει στην ουρά για αυξήσεις ανέρχεται σε 200.000.

Αν και το πακέτο έχει συμφωνηθεί τόσο με τους θεσμούς όσο και με τους εργοδοτικού φορείς , έχουν ακουστεί και αντίθετες φωνές που υποστηρίζουν ότι η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού παράλληλα με τις ενέργειες του υπουργείου Εργασίας για επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού αλλά και μαζική επέκταση κλαδικών συμβάσεων με αυξήσεις πάνω από 200 ευρώ ,αφενός δίνουν κακό μήνυμα στις αγορές, αφετέρου, λειτουργούν κόντρα σε κορυφαία μακροοικονομικά μεγέθη, όπως η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα.