Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ο Τσακαλώτος παρακαλά τους βουλευτές: Ψηφίστε τα μέτρα, υπάρχει κίνδυνος



Πιθανότητες εκπλήρωσης του χειρότερου σεναρίου για την Ελλάδα που θέλει να μην κλείνει η αξιολόγηση ούτε στο ερχόμενο Eurogroup και άρα να μην εκταμιεύεται η δόση του δανείου παραδέχθηκε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στην προσπάθειά του να πείσει την Βουλή για την ανάγκη ψήφισης του τελευταίου πακέτου μέτρων με διαδικασίες εξπρές.

«Ο λόγος που θέλουμε να το κάνουμε τόσο γρήγορα (σ.σ. την ψήφιση των πέντε τροπολογιών) είναι ότι ο μεγάλος κίνδυνος στην διαπραγμάτευση είναι ότι οι αντίπαλοί μας δεν είναι ενιαίοι» είπε αρχικά ο υπουργός Οικονομικών για να προσθέσει «Υπάρχουν διαφωνίες και εντός της Κομισιόν και εντός του ΔΝΤ και μεταξύ τους. Είναι κάποιοι που θέλουν να μετατρέψουν την συζήτηση της Πέμπτης (σ.σ. το eurogroup της 15/6) ώστε αντί να συζητήσουμε για το χρέος να συζητήσουμε για τα προαπαιτούμενα».

Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε πως «θα το δούμε όλοι το αποτέλεσμα του eurogroup. Ο κ. Βορίδης υποστηρίζει ότι δεν θα πάρουμε τίποτα. Εγώ θεωρώ ότι όλα παίζονται. Όμως για να τα δούμε όλα αυτά πρέπει να μην αφήσετε την δυνατότητα που θέλουν ορισμένοι να μετατρέψουν την συζήτηση της Πέμπτης από συζήτηση για χρέος και ανάπτυξη, από συζήτηση του τι διατύπωση θα υπάρξει για την βιωσιμότητα του χρέους που θα ανοίξει το δρόμο για το QE, σε συζήτηση για τα προαπαιτούμενα. Αυτό που ζητώ από  το κοινοβούλιο είναι να μας δώσει την δυνατότητα να υπάρξει συζήτηση για το χρέος».

Εκτός αυτών ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση λειτουργεί υπο καθεστώς αυστηρής επιτροπείας ακόμα και για ζητήματα «μικρονομοθέτησης». Απείλησε μάλιστα για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά εκείνων των Θεσμών που καταπατούν τα ευρωπαϊκά κεκτημένα.