Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Ο Ν.Παππάς στο Λευκό Οίκο - Τι επιδιώκει με τη συνάντηση αυτή;



Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, με τη σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Joan O’Hara στο Λευκό Οίκο.

Στη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων ζητήματα που άπτονται των θεμάτων ασφαλείας της περιοχής και η ελληνική πλευρά είχε την ευκαιρία να αναδείξει τον κρίσιμο ρόλο της χώρας μας, ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, η οποία αντιμετωπίζει τα γνωστά προβλήματα. Επίσης, υπογραμμίστηκε η έντονη δραστηριότητα που αναπτύσσει η Ελλάδα σε διπλωματικό επίπεδο, ιδιαίτερα μέσω των τριμερών συναντήσεων, αλλά και με την πρωτοβουλία της ελληνικής Κυβέρνησης για τη σύνοδο των χωρών του Νότου.

Για επίσκεψη Α.Τσίπρα στις ΗΠΑ 

Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα επίσημης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στις ΗΠΑ, το επόμενο διάστημα, ο Υπουργός ΨΗΠΤΕ, απάντησε: «Και οι δύο πλευρές επιθυμούν την επίσκεψη και εργάζονται συστηματικά προς μια τέτοια κατεύθυνση, με στόχο όχι μια συνάντηση εθιμοτυπίας, αλλά με απτά και αμοιβαίως επωφελή αποτελέσματα».

Για το ΔΝΤ

Ερωτηθείς σχετικά με την αμερικανική στάση απέναντι στην προοπτική διευθέτησης του ελληνικού χρέους, αλλά και σχετικά με τη στάση του ΔΝΤ, ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι οι θέσεις των ΗΠΑ έχουν αλλάξει και, βεβαίως, είναι σαφές ότι και αυτές έχουν συμβάλλει στην επίτευξη συμφωνιών στο παρελθόν». Αναφερόμενος στη στάση του Ταμείου υπογράμμισε: «Εδώ και αρκετό καιρό το ΔΝΤ διατυπώνει τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Πρόκειται για προβλέψεις που δεν επιβεβαιώνονται. Θεωρώ ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις, όπως αυτές που προέκυψαν στο παρελθόν εξαιτίας των διαφωνιών μεταξύ των θεσμών».

Αμέσως μετά τη συνάντηση -στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, Χάρης Λαλάκος- ο Νίκος Παππάς προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είχαμε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε το πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων, οι οποίες διαρκώς βελτιώνονται. Αναπτύξαμε, επίσης, θέματα διμερών οικονομικών σχέσεων οι οποίες βρίσκονται σε διαρκή πορεία βελτίωσης, καθώς οι εμπορικές σχέσεις καταγράφουν ολοένα και θετικότερη πορεία, ενώ σημειώνεται και μεγάλη αύξηση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, οι οποίες μάλιστα προβλέπεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήσαμε και το ζήτημα της αμερικανικής παρουσίας τον επόμενο χρόνο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε στην προοπτική αυτή να έχει έντονη "ψηφιακή" διάσταση».