Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Νέες υποσχέσεις από Τσίπρα: Εταξε προσλήψεις στο Δημόσιο στα μέσα του 2018



Προσλήψεις στο Δημόσιο μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και μάλιστα από τα μέσα του 2018.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ίδιος στην εκδήλωση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με θέμα την «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019». 

Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του επιτέθηκε εν συνεχεία στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι «για τη ΝΔ μεταρρύθμιση στο Δημόσιο αποτελούν οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων».

«Από τα μέσα του 2018 θα προχωρήσουμε γραπτούς διαγωνισμούς για την προσέλκυση νέων πτυχιούχων στον δημόσιο» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, παρότι απέφυγε να μιλήσει με συγκεκριμένους αριθμούς. Και εν συνεχεία συμπλήρωσε ότι στόχος της κυβέρνησης του είναι να σταματήσει το brain drain. Εξετάζουμε σοβαρά την θεσμοθέτηση πρόσθετων κινήτρων για τον επαναπατρισμό νέων επιστημόνων, σημείωσε.

Είπε ακόμα ότι οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι είναι λίγοι σε σχέση με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων στις χώρες του ΟΟΣΑ και σημείωσε επίσης ότι οι υπάλληλοι του δημοσίου είναι... μεγάλης ηλικίας. 

Κατά τα λοιπά, αναφερόμενος στις προσλήψεις και το σχέδιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι προσλήψεις δεν θα γίνονται αυθαίρετα και απρογραμμάτιστα. Δημιουργείται μηχανισμός αποτύπωσης των αναγκών είπε χαρακτηριστικά.  

Το σχέδιο αυτό αφορά την επόμενη ημέρα, την μετά μνημονίων εποχή είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Προωθούμε μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές στην Υγεία, την Παιδεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις αλλαγές στο Σύνταγμα. Απώτερος στόχος μας είναι η ανάκτηση της κυριαρχίας μας. Να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα που μπορεί να εξασφαλίζει στον λαό της ευημερία και κοινωνική Δικαιοσύνη. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η μεταρρύθμιση για την Διοικητική μεταρρύθμιση» είπε ο Πρωθυπουργός.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά στη λογική του κράτους λάφυρου και εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Η αντίληψη του κράτους ως λάφυρο και ως εργαλείο πελατειακής διαχείρισης συνεχίστηκε επί δεκαετίες ως τα χρόνια της κρίσης. Αυτήν την αντίληψη για το κράτος-λάφυρο δείχνουν σήμερα οι πονηρές και δήθεν φιλελεύθερες κραυγές ορισμένων για την κατάρτιση της συνταγματικής προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο, είπε ο πρωθυπουργός.

Το Δημόσιο από παιδί του συστήματος έγινε το αποπαίδι. Κάποιοι προσπάθησαν σε αυτό να φορτώσουν τις δικές τους αμαρτίες είπε και πρόσθεσε: Το αποκορύφωμα αυτού του νεοφιλελεύθερου λαϊκισμού ήταν η μεταρρύθμιση του κ. Μητσοτάκη η οποία ταυτίστηκε «με απολύσεις και βίαιες μετακινήσεις».  Ανέφερε επίσης ότι η αξιολόγηση του κ. Μητσοτάκη απέβλεπε στις απολύσεις και τον εκφοβισμό των δημοσίων υπαλλήλων.

 Με την μεταρρύθμιση που παρουσιάζουμε για πρώτη φορά με ολιστική αντίληψη της Διοίκησης και με την πολύτιμη συμβολή της Γαλλίας, ερχόμαστε για πρώτη φορά να θέσουμε τα θεμέλια για μια ιστορικού χαρακτήρα δομικής μεταρρύθμισης.

Αποτελεί ίσως μια νέα αρχή του ελληνικού κράτους ή για να το πω πιο φιλόδοξα την αρχή του νέου ελληνικού κράτους.

Δεν θέλω να απαντήσω στο "γιατί δεν έγινε τόσα χρόνια", θα πω ότι εμείς το πιστεύουμε, θα το προσπαθήσουμε και θα το κάνουμε πράξη υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας την ομιλία του στο Μουσείο Μπενάκη.