Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μουζάλας: Κίνδυνος για τα νησιά αν καταρρεύσει η συμφωνίας Ευρώπης-Τουρκίας για τους πρόσφυγες



Στις τεράστιες -όπως τις χαρακτήρισε- διπλωματικές προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση στο να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, στάθηκε ο Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας διαδοχικά σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης. «Υπάρχει μια παρατηρήσιμη αύξηση των ροών στη Μυτιλήνη και τη Σάμο, η οποία όμως δεν συνιστά πτώση της συμφωνίας», τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Εάν καταρρεύσει η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας, εάν υπάρξει μαζική ροή αντίστοιχη του 2015, είναι σαφές ότι δεν μπορούν να μένουν αυτοί οι άνθρωποι στα νησιά και είναι σαφές ότι η πορεία τους θα είναι προς την ενδοχώρα», επισήμανε ο κ. Μουζάλας και δεν αρνήθηκε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι ορατή μια νέα τραγωδία για τα νησιά.

Ο υπουργός, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συμφωνίας, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι ενώ μέχρι 30 Μαρτίου 2015 οι ροές έφτασαν τις 10.000 την ημέρα, μετά τη συμφωνία έπεσαν στις 70 με 80. «Έχετε δίκιο ότι παρατηρείται αυτή τη στιγμή αύξηση σε συγκεκριμένα νησιά, στη Σάμο και στη Μυτιλήνη. Ένας υπερπληθυσμός ο οποίος δημιουργεί προβλήματα κατ’ αρχήν στις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και προσφύγων, με τις οποίες υπάρχει πραγματικά πρόβλημα και προσπαθούμε να το λύσουμε. Οι συνθήκες διαβίωσης έχουν σχέση με τις ροές», είπε ο υπουργός.

Ενώ στη συνέχεια επισήμανε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σε τρεις μήνες, αλλά δεν παρέλειψε να προσθέσει πως αυτά που περιγράφονται για τις συνθήκες από συγκεκριμένους κύκλους δεν ισχύουν και αυτό το αποδεικνύει η τεράστια αύξηση τουρισμού που υπήρξε σε αυτά τα νησιά.

«Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τη συμφωνία»

«Δεν πρόκειται από την πλευρά της κυβέρνησης να κάνουμε κινήσεις οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας. Είναι σαφές ότι πιέζουμε σε Ευρώπη και Τουρκία, με διπλωματικές κινήσεις και τα δύο μέρη να εφαρμόσουν αυτά τα οποία πρέπει. Αλλά χρειαζόμαστε βοήθεια και θα έπρεπε να υπάρξει και πίεση προς ακραίες φωνές μέσα στα νησιά, οι οποίες αρνούνται για παράδειγμα να γίνουν προαναχωρησιακά κέντρα. Κάνουμε προσπάθειες αύξησης του δυναμικού για το άσυλο, πράγματι είμαστε πίσω από τις ανάγκες», σημείωσε ο υπουργός και ζήτησε τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, ζητώντας «να σταματήσει τη διγλωσσία η ΝΔ».

«Να μην είναι η χώρα ξέφραγο αμπέλι»

«Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σχεδιάσει πώς θα αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε μεταβολή θα υπάρξει στις συνθήκες στο Αιγαίο, από μια κατάρρευση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Η ένταση ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία, οι κακές σχέσεις της Γερμανίας, το τελευταίο διάστημα, με την Τουρκία έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των ροών», τόνισε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Ο κ. Μουζάλας είναι υπεύθυνος για την προετοιμασία της χώρας, των νησιών, των δομών, για το σύστημα ασύλου, το σύστημα μετεγκατάστασης, την αξιοποίηση κονδυλίων. Έχετε 700 εκατομμύρια στη διάθεσή σας και λιμνάζουν», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, είπε ότι «η κατάσταση επιδεινώθηκε για τη χώρα μας το 2015 με το δόγμα των ανοιχτών συνόρων. Η ΝΔ είχε πρόγραμμα να επιτηρούνται να σύνορα και να μην είναι η χώρα ξέφραγο αμπέλι», είπε ο βουλευτής που καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για την «τραγική κατάσταση» στα νησιά, για τα οποία εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν έχουν τις υποδομές ούτε για την ταυτοποίηση ούτε για τη φιλοξενία τόσων προσφύγων και μεταναστών.

«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία, ειδικά στα μικρά νησιά»

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Δημήτρης Κρεμαστινός, είπε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία μπροστά στο ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ιδίως για τα μικρά νησιά που θα κατακλυστούν από μεγάλες ροές με συνέπεια να μην είναι Έλληνες στην πλειονότητά τους οι κάτοικοι. Ο κ. Κρεμαστινός υπογράμμισε ότι «πρέπει τα hot spotς να είναι αποκλειστικά χώροι καταγραφής και προώθησης και ο πληθυσμός να μεταφέρεται στην ενδοχώρα στη συνέχεια».