Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Μόλις 19 γυναίκες πρώτες στην κούρσα για τους 331 δήμους της χώρας



Ως «ανδρική υπόθεση» χαρακτηρίζεται η μάχη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς, όπως φάνηκε από τον πρώτο γύρο των εκλογών, μόλις 19 γυναίκες κατάφεραν να προηγηθούν στη μάχη του σταυρού για τον δημαρχιακό θώκο. Και φυσικά, δεν είναι βέβαιο ότι όλες θα εκλεγούν, καθώς μόλις οι οκτώ έχουν εξασφαλίσει τη νίκη από την πρώτη Κυριακή.

Η ελληνική επικράτεια διαιρείται σε 331 δήμους.

Η 32χρονη Μαρία Κακαλή επανεξελέγη στον Άγιο Ευστράτιο με ποσοστό 100% καθώς ήταν η μοναδική υποψήφια. Στη Σκύδρα η Κατερίνα Ιγνατιάδου επικράτησε με 58,99% του αντιπάλου της. Στη Γαύδο δύο γυναίκες κοντραρίστηκαν για το δήμο, με την Μανωλία Στεφανάκη να είναι αυτή που έκοψε το νήμα με 50,29%. Αντίστοιχη «κόντρα» υπήρξε και στη Φολέγανδρο με νικήτρια την Ευθαλία Παπαδοπούλου με ποσοστό 69,39%.

Συντριπτική ήταν η νίκη της Μαρίας Ναδάλη στο Δήμο Σίφνου (88,5%), ενώ για την επόμενη πενταετία και η Τήλος θα έχει δήμαρχο γυναίκα, τη Μαρία Αλειφέρη που πήρε το 62,33% των ψήφων. Στο Δήμο Ελαφονήσου νικήτρια είναι η Ευσταθία Λιάρου (64,3%) και στο Δήμο Αμφίκλειας-Ελάτειας η Αθανασία Στιβακτή (56,75%).

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, σε όλη τη χώρα μόλις 128 γυναίκες ήταν επικεφαλής συνδυασμών. Ανάμεσα στους δήμους που έκαναν τη διαφορά ήταν ο Δήμος Στυλίδας τον οποίο διεκδίκησαν τρεις γυναίκες – η Βιργινία Στεργίου είναι αυτή που περνά στον δεύτερο γύρο μαζί με τον Γιάννη Αποστόλου.

Επιπλέον, την επόμενη Κυριακή την εκλογή τους θα διεκδικήσουν οι: Σταματία Καφατσάκη-Βλάχου (Δήμος Ζωγράφου), Μαρία Ανδρούτσου (Δήμος Αγίου Δημητρίου), Μερόπη-Σταυρούλα Υδραίου (Δήμος Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων), Ροζίνα Βαβέτση (Δήμος Νικολάου Σκουφά), Παναγιώτα Γεωργακοπούλου (Δήμος Οιχαλίας), Παρασκευή Καράλη (Δήμος Ορχομενού), Αναστασία Χαλκιά-Δημητροπούλου (Δήμος Κασσάνδρας), Δήμητρα Τσανάκα (Δήμος Καβάλας), Ειρήνη Βελισσαροπούλου (Δήμος Κέας) και Ελένη Βάκα (Δήμος Χαλκιδέων).

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών.